536
Ο αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ με την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ | REUTERS/Fabrizio Bensch/File Photo

Γκάμπριελ: «Η διάλυση της ΕΕ δεν είναι πια κάτι αδιανόητο – και φταίει το CDU»

Protagon Team Protagon Team 9 Ιανουαρίου 2017, 08:26
Ο αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ με την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ | REUTERS/Fabrizio Bensch/File Photo

Γκάμπριελ: «Η διάλυση της ΕΕ δεν είναι πια κάτι αδιανόητο – και φταίει το CDU»

Protagon Team Protagon Team 9 Ιανουαρίου 2017, 08:26

Τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενωσης εάν συνεχιστεί η περιοριστική πολιτική λιτότητας έκρουσε ο πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ σε μια προειδοποίηση δραματική και χωρίς προηγούμενο στην ως τώρα πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης: για πρώτη φορά ένας τόσο σημαίνων πολιτικός ηγέτης της ατμομηχανής της Ευρώπης διατυπώνει την άποψη ότι μια διάλυση της ΕΕ δεν είναι πια κάτι το αδιανόητο.

Καθώς η Γερμανία βαδίζει πλέον προς τις εκλογές του προσεχούς φθινοπώρου και με την προεκλογική περίοδο να έχει αρχίσει ατύπως από τώρα, η προειδοποίηση από τον αντικαγκελάριο Γκάμπριελ ειπώθηκε και για να ακουστεί -περισσότερο ίσως- στο εσωτερικό.

Μιλώντας στο Spiegel υπενθύμισε ότι ούτε ο χριστιανοδημοκράτης Χελμουτ Κολ δεν θα φερόταν στους ευρωπαίους εταίρους με τον τρόπο που το Βερολίνο φέρεται σήμερα. «Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία, οι οποίες εφαρμόζουν μεταρρυθμίσεις, πρέπει να κάνουν μια γιγαντιαία προσπάθεια για να τους επιτραπεί να έχουν 0,5% επί πλέον έλλειμμα στον προϋπολογισμό τους», είπε ο ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών.

Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, τόνισε ότι η ΕΕ θα μπορούσε να διαλυθεί εάν το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας επιμείνει στην πολιτική της λιτότητας των περασμένων ετών.

«Ρώτησα κάποια στιγμή την καγκελάριο (Μέρκελ) τι θα ήταν οικονομικά πιο επώδυνο για τη Γερμανία: να αφήσουμε τη Γαλλία να έχει μισό τα εκατό περισσότερο έλλειμμα ή να γίνει η Μαρίν Λε Πέν πρόεδρος. Και ακόμα δεν μου έχει δώσει απάντηση» είπε χαρακτηριστικά ο Γκάμπριελ.

Σε ό,τι αφορά τις εκλογές είπε ότι το κόμμα του θα κάνει έναν προγραμματικό προεκλογικό αγώνα σε αντίθεση με τους χριστιανοδημοκράτες οι οποίοι τον επικεντρώνουν στην καγκελάριο Μέρκελ. «Εχουμε ένα ιδιαίτερα πολιτικοποιημένο εκλογικό σώμα, το οποίο ζητά απαντήσεις στα ανοικτά ερωτήματα του μέλλοντος. Σε αυτή την πρόκληση πρέπει να ανταποκριθεί το SPD».

Να σημειωθεί πάντως ότι το κόμμα του ακόμη δεν έχει αποφασίσει για το ποιος θα είναι υποψήφιος καγκελάριος απέναντι στην Ανγκελα Μέρκελ.

Το Reuters ανέφερε προ ημερών ότι ο Γκάμπριελ θα είναι τελικά υποψήφιος για την καγκελαρία, ενώ η Deutsche Welle υπενθύμιζε ότι για το ζήτημα αυτός τον πρώτο λόγο έχει ο πρόεδρος του κόμματος, δηλαδή ο ίδιος. Η στήριξη πάντως από το κόμμα θα πρέπει να θεωρείται σίγουρη ενώ μεγάλες περιφερειακές οργανώσεις, όπως αυτή στη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία έχουν εκφραστεί δημόσια υπέρ του του κ. Γκάμπριελ.

Τα μετεκλογικά σενάρια

Με δεδομένους, πάντως, τους συσχετισμούς που προκύπτουν από τις ως τώρα δημοσκοπήσεις, η πιθανότητα σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού μετά τις εκλογές είναι ισχυρή.

Αναφερόμενος σε αυτό ο Γκάμπριελ είπε επίσης ότι μπορεί να φανταστεί έναν μετεκλογικό συνασπισμό με τους Πράσινους και το Φιλελεύθερο Κόμμα, το οποίο κινείται οριακά γύρω από το 5% που θα του εξασφαλίσει την είσοδο στην ομοσπονδιακή Βουλή.

Ο συνασπισμός SPD-Aριστεράς (Die Linke)-Πρασίνων «δεν είναι σε καμία περίπτωση ο μοναδικός συνδυασμός», ενώ ακόμα και ένας συνασπισμός SPD-Die Linke-Πρασίνων θα ήταν εφικτός, αλλά υπό όρους. Εναπόκειται στο Die Linke να συγκροτηθεί, εξήγησε, καθώς «έξοδος από το ευρώ και άρνηση συμμετοχής της Γερμανίας σε αποστολές του ΟΗΕ κατά των γενοκτονιών δεν μπορούν να γίνουν με το SPD».

Τέλος, αν και παραμένει πιθανός, ο εκ νέου σχηματισμός ενός μεγάλου συνασπισμού CDU-SPD δεν φαίνεται να είναι πρώτη προτεραιότητα για τον Γκάμπριελ. «Θα κάνουμε τα πάντα για τον αποτρέψουμε», είπε, για να προσθέσει ότι «δεν μπορεί όμως να αποκλειστεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο, διότι ενδέχεται να είναι ο μόνος τρόπος για να σχηματιστεί κυβέρνηση».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...