674
Ο Μαργαρίτης Σχοινάς και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν γελαστοί μετά την ανακοίνωση της νέας Κομισιόν α | TWITTER/MARGARITΙS SCHINAS

Γιατί το χαρτοφυλάκιο του Μαργαρίτη Σχοινά προκαλεί (ήδη) αντιδράσεις

Protagon Team Protagon Team 11 Σεπτεμβρίου 2019, 13:39
Ο Μαργαρίτης Σχοινάς και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν γελαστοί μετά την ανακοίνωση της νέας Κομισιόν α
|TWITTER/MARGARITΙS SCHINAS

Γιατί το χαρτοφυλάκιο του Μαργαρίτη Σχοινά προκαλεί (ήδη) αντιδράσεις

Protagon Team Protagon Team 11 Σεπτεμβρίου 2019, 13:39

Οι επιλογές της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για τη νέα σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκάλεσαν ποικίλα σχόλια. Η θέση όμως -και κυρίως η διατύπωση που επελέγη για την περιγραφή της- η οποία προκάλεσε τις περισσότερες εκφράσεις απορίας στις Βρυξέλλες (και όχι μόνο), δεν ήταν άλλη από αυτή του έλληνα Επιτρόπου Μαργαρίτη Σχοινά.

Τι σημαίνει Επίτροπος για την «Προστασία του Ευρωπαϊκού μας Τρόπου Ζωής» διερωτήθηκαν πολλοί – ανάμεσά τους οι έγκυροι Financial Times και ο Economist.

Ο Εconomist «μετέφρασε» χωρίς περιστροφές τον τίτλο του κ. Σχοινά σε Επίτροπο Μετανάστευσης, εκτιμώντας  πως η νέα Κομισιόν θα αντιμετωπίσει πλέον το Μεταναστευτικό ως ένα ζήτημα αυστηρότερης φύλαξης των ευρωπαϊκών συνόρων και δημόσιων σχέσεων» (εδώ το σχετικό δημοσίευμα).

«Τι είναι ο Ευρωπαϊκός Τρόπος Ζωής;» διερωτώνται με νόημα και οι Financial Times μεταφέροντας την αίσθηση που προκάλεσε ο τίτλος του νέου χαρτοφυλακίου στους διαδρόμους των Βρυξελλών.

«Σε μια προσπάθεια να αποφύγει τον ορισμό ενός νέου Επιτρόπου Μετανάστευσης, [η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν] παρουσίασε τον Μαργαρίτη Σχοινά ως τον νέο αντιπρόεδρο για την ‘Προστασία του Ευρωπαϊκού μας Τρόπου Ζωής’», γράφουν στο σχετικό τους δημοσίευμα οι FT και δεν διστάζουν να μιλήσουν για το μεγαλύτερο «faux pas» από τη νέα επικεφαλής της Κομισιόν στα πρώτα βήματα της θητείας της.

Το πόστο περιλαμβάνει «τη διαχείριση του Μεταναστευτικού, την ασφάλεια και την ενσωμάτωση συνεκτικών, στενά δεμένων κοινοτήτων», προσθέτει η έγκριτη εφημερίδα, για να σημειώσει στη συνέχεια:

Ο οργουελιανός τίτλος του χαρτοφυλακίου ωστόσο προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να γίνεται αποδέκτης κατηγοριών για κεκαλυμμένο ακροδεξιό λόγο και άνευ όρων παράδοση στους λεγόμενους χριστιανούς υπερασπιστές της Ευρώπης , κατά το «πρότυπο» του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν.

Δεν έλειψαν επίσης κατηγορίες ακόμα και για «φασιστικό τρόπο σκέψης» (ενδεικτικά ένα από τα δημοσίευματα εδώ) που σιγά-σιγά, αλλά μεθοδικά, περνάει μέσω lobbying στους κόλπους της Κομισιόν.

« Η υπονόηση ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει να προστατευθούν από άλλες, εξωτερικές κουλτούρες είναι τουλάχιστον χονδροειδής», σχολίασε ολλανδή ευρωβουλευτής των Φιλελευθέρων, ενώ ο γάλλος ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Νταμιέν Καρέμ, καταδίκασε το τίτλο του χαρτοφυλακίου χαρακτηρίζοντάς τον ως βδελυρό.

 «Δείχνει ωραίος αλλά μόλις αντιληθεί κανείς ότι στην ουσία σημαίνει πως [ο Μαργαρίτης Σχοινάς] θα είναι υπεύθυνος για τη μετανάστευση και την ασφάλεια, τότε είναι απολύτως αηδιαστικός», έγραψε στο Twitter, σε μια από τις πιο ακραίες αντιδράσεις για το χαρτοφυλάκιο που επωμίστηκε ο έλληνας αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

Aνησυχία εξέφρασε και η Διεθνής Αμνηστία, εκτιμώντας πως η σύνδεση μετανάστευσης και ασφάλειας στο χαρτοφυλάκιο του «Επιτρόπου για την Προστασία του Ευρωπαϊκού μας Τρόπου Ζωής», εμπεριέχει τον κίνδυνο να στείλει ένα αρνητικό και ιδιαίτερα ανησυχητικό μήνυμα.

Σε κάθε περίπτωση η επιλογή Σχοινά για τη θέση του αντιπροέδρου της Επιτροπής, με αρμοδιότητα τα βαρύ αυτό χαρτοφυλάκο που του εμπιστεύθηκε η  Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έτυχε ευρείας κάλυψης από τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης (ενδεικτικά εδώ το δημοσίευμα της Figaro).

Οπως όμως σημειώνουν και οι FT, αν κάτι πρέπει να αναμένει κανείς, αυτό είναι μάλλον η αλλαγή του τίτλου του πριν από την ακρόασή του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, διαφορετικά κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπος με ένα πιθανό αίτημα των ευρωβουλευτών για την αφαίρεση της συγκεκριμένης περιγραφής.

Σχοινάς: Τα σύνορα της Ευρώπης δεν είναι «ξέφραγο αμπέλι»

Ο ίδιος ο Μαργαρίτης Σχοινάς, στις πρώτες του δηλώσεις μετά τον διορισμό του, υπογράμμισε ότι η πολιτική της ΕΕ για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής – προσφυγικής κρίσης, θα πρέπει να είναι ολιστική, ενώ προανήγγειλε εντατικοποίηση της αλληλεγγύης της Ευρώπης προς την Ελλάδα και τις άλλες χώρες πρώτης γραμμής υποδοχής. Σε κάθε περίπτωση, τόνισε, η Ελλάδα δεν θα αφεθεί να σηκώσει μόνη της το βάρος της μεταναστευτικής πίεσης.

Παράλληλα μίλησε για ενίσχυση της φύλαξης των εξωτερικών μας συνόρων που αποτελούν και ευρωπαϊκά σύνορα με την ευρωπαϊκή ακτοφυλακή, καθώς όπως είπε, η Ευρώπη στέλνει το μήνυμα ότι δεν θα είναι «ξέφραγο αμπέλι».

Ο κ. Σχοινάς εξέφρασε την προσδοκία ότι οι τομείς που αναλαμβάνει ως αντιπρόεδρος της Επιτροπής και αφορούν, την ασφάλεια, τη μετανάστευση, την εκπαίδευση και την ανάπτυξη των δεξιοτήτων των νέων θα χρηματοδοτηθούν επαρκώς, σύμφωνα με τις προτάσεις της απερχόμενης Κομισιόν και ότι οι διαπραγματεύσεις για τον επταετή προϋπολογισμό 2021-2027 που βρίσκονται στην τελική τους φάση, θα ολοκληρωθούν στη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...