494
Δεκαεξάχρονος στο Ελ Σαλβαντόρ κάνει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού | REUTERS/Jose Cabezas

Γιατί σε κάποιες χώρες οι νέοι κάνουν μόνο μία δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό;

Protagon Team Protagon Team 13 Οκτωβρίου 2021, 13:45
Δεκαεξάχρονος στο Ελ Σαλβαντόρ κάνει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού
|REUTERS/Jose Cabezas

Γιατί σε κάποιες χώρες οι νέοι κάνουν μόνο μία δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό;

Protagon Team Protagon Team 13 Οκτωβρίου 2021, 13:45

Μία και όχι δύο δόσεις του εμβολίου κατά του κορονοϊού σε νέους από 12 έως και 17 ετών χορηγούν πλέον αρκετές χώρες, μεταξύ των οποίων το Χονγκ Κονγκ, η Βρετανία και η Νορβηγία.

Η νέα προσέγγιση έχει στόχο την αποτροπή της εκδήλωσης παρενεργειών, και κυρίως μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας, που παρότι είναι εξαιρετικά σπάνιες, εμφανίζονται κυρίως σε άνδρες κάτω των 29 ετών.

Σύμφωνα με τους New York Times (ΝΥΤ), η εν λόγω στρατηγική παρέχει μερική προστασία έναντι της λοίμωξης Covid-19, όμως μειώνονται ακόμη περισσότερο οι σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες που προκαλούν φλεγμονή στην καρδιά, αφού αυτές εκδηλώνονται κυρίως μετά τη δεύτερη δόση του mRNA εμβολίου.

Οι αρμόδιοι φορείς σε αυτές τις χώρες ανησύχησαν ιδιαίτερα, διότι ολοένα και περισσότερα νεότερα δεδομένα που αξιολογούνται, υποδηλώνουν ότι η μυοκαρδίτιδα μπορεί τελικά να είναι πιο συχνή στους εφήβους από ό,τι οι ειδικοί εκτιμούσαν μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ, για κάθε 1 εκατομμύριο εμβολιασμένα αγόρια από 12 έως 17 ετών, τα εμβόλια θα προκαλέσουν 70 περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας, αλλά θα αποτρέψουν 5.700 λοιμώξεις Covid, 215 νοσηλείες και δύο θανάτους. Μελέτες έχουν δείξει, επίσης, ότι ο κίνδυνος καρδιακών προβλημάτων ύστερα από λοίμωξη Covid είναι πολύ υψηλότερος από ό,τι πριν από τον εμβολιασμό.

Σε πρόσφατη μελέτη που έγινε στο Ισραήλ, και δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση New England Journal of Medicine, φάνηκε ότι η συχνότητα εκδήλωσης μυοκαρδίτιδας μετά τον εμβολιασμό ήταν υψηλότερη στην ηλικιακή ομάδα από 16 έως 29 ετών και αφορούσε στη συντριπτική πλειοψηφία άνδρες. Η πάθηση εμφανιζόταν μερικές ημέρες μετά τον εμβολιασμό.

Από τις 54 περιπτώσεις που εξέταση η μελέτη, η μία ήταν αρκετά σοβαρή και απαιτήθηκε διασωλήνωση. Από τους 14 ασθενείς της μελέτης που εκδήλωσαν καρδιολογικές ανωμαλίες και εισήχθησαν σε νοσοκομείο, οι 10 εξακολουθούσαν να έχουν προβλήματα και μετά το εξιτήριο. Ωστόσο, όταν εξετάστηκαν ύστερα από μερικές εβδομάδες, φάνηκε ότι είχαν αναρρώσει πλήρως.

Σε έτερη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ίδιο ιατρικό περιοδικό, φάνηκε ότι τη μεγαλύτερη συχνότητα εκδήλωσης φλεγμονής στην καρδιά είχαν αγόρια από 16 έως 19 ετών μετά τη δεύτερη δόση.

Οπως αποκαλύπτουν οι NYT, σε αρκετές χώρες οι υγειονομικές αρχές σχεδιάζουν να επανεξετάσουν τη στρατηγική της μιας δόσης γι’ αυτήν την ηλικία. Ωστόσο, οι αρχές στις ΗΠΑ δεν φαίνεται να έχουν δώσει ιδιαίτερα σημασία στην αλλαγή της στρατηγικής τους και ακολουθούν τη δική τους αξιολόγηση.

«Είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε εάν η μυοκαρδίτιδα μπορεί να αποδυναμώσει μόνιμα τις καρδιές κάποιων ανθρώπων μετά τον εμβολιασμό», εξηγεί στους NYT ο δρ Τζέρεμι Μπράουν, ειδικός στις παθήσεις του αναπνευστικού από το Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Λονδίνου. «Γι’ αυτό και είναι πολύ δύσκολο να δηλώσουμε με βεβαιότητα ότι το εμβόλιο είναι απολύτως ασφαλές. Για να γίνει αυτό, χρειαζόμαστε μακροπρόθεσμα δεδομένα από την εξέλιξη της πορείας της υγείας των νέων που εκδήλωσαν μυοκαρδίτιδα», ξεκαθαρίζει ο ίδιος.

Η μυοκαρδίτιδα είναι μία φλεγμονή της καρδιάς που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα. Τις περισσότερες φορές είναι ήπια νόσος και δεν προκαλεί προβλήματα στους ασθενείς. Ωστόσο, υπάρχουν και περιστατικά που οι βλάβες στον καρδιακό μυ από τη μυοκαρδίτιδα ήταν τόσο σοβαρές, που ο ασθενής χρειάστηκε μεταμόσχευση καρδιάς.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...