1186
Οικογένεια παλαιστινίων προσφύγων στα χαλάσματα της Ράφα | REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa

Γάζα: Σκληρές διαπραγματεύσεις για την τύχη των αμάχων στη Ράφα

Protagon Team Protagon Team 13 Φεβρουαρίου 2024, 10:49
Οικογένεια παλαιστινίων προσφύγων στα χαλάσματα της Ράφα
|REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa

Γάζα: Σκληρές διαπραγματεύσεις για την τύχη των αμάχων στη Ράφα

Protagon Team Protagon Team 13 Φεβρουαρίου 2024, 10:49

Λίγο πριν την επίθεση του ισραηλινού στρατού στη Ράφα, που έχει ήδη διατάξει ο Μπενιαμίν Νετανιάχου , η κυβέρνησή του πρότεινε στους άμαχους να μεταφερθούν σε καταυλισμούς σκηνών σε άλλες περιοχές στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας με την Αίγυπτο.

Σύμφωνα με την Wall Street Journal, αυτό αφορά τον πληθυσμό της πόλης και το σχεδόν 1,5 εκατομμύριο των εσωτερικά εκτοπισμένων Παλαιστινίων, που κατέφυγαν εκεί από την υπόλοιπη Λωρίδα της Γάζας για να σωθούν από τους βομβαρδισμούς και κατόπιν εντολής των Ισραηλινών.

Πηγές της εφημερίδας στην αιγυπτιακή κυβέρνηση εξήγησαν ότι η ισραηλινή πρόταση προβλέπει τη δημιουργία 15 καταυλισμών, ο καθένας από τους οποίους θα αποτελείται από περίπου 25.000 σκηνές, στο νοτιοδυτικό τμήμα του θύλακα. Το Ισραήλ πρότεινε να αναλάβει το στήσιμο των καταυλισμών και νοσοκομείων εκστρατείας η Αίγυπτος.

Το Κάιρο «παρακολουθεί στενά την κατάσταση» στη Ράφα κι είναι «έτοιμο να αντιμετωπίσει όλα τα σενάρια», μετέδωσε το αιγυπτιακό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Καχέρα.

Η Αίγυπτος, το πρώτο αραβικό κράτος που αναγνώρισε το Ισραήλ, διαδραματίζει παραδοσιακά ρόλο μεσολαβητή ανάμεσα στους Ισραηλινούς και στους Παλαιστίνιους.

Στη Ράφα, πόλη περίπου 270.000 κατοίκων προπολεμικά, έχουν στοιβαχτεί κάπου 1,4 εκατ. εσωτερικά εκτοπισμένοι —ο μισός και πλέον πληθυσμός της Λωρίδας της Γάζας— σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς.

Κατά τις πληροφορίες της εφημερίδας, η πρόταση υποβλήθηκε στο Κάιρο προ ημερών και μετά από έντονες πιέσεις από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες.

Το Ισραήλ —το σχέδιο του οποίου να εξαπολύσει επίθεση στη Ράφα επικρίνεται ολοένα πιο έντονα σε διεθνές επίπεδο— θέλει υπηρεσίες του ΟΗΕ να βοηθήσουν στην εσπευσμένη απομάκρυνση των αμάχων.

Αλλά «δεν θα γίνουμε μέρος στον εξαναγκαστικό εκτοπισμό» των Παλαιστινίων, απάντησε από τη Νέα Υόρκη ο Στεφάν Ντουζαρίκ,  εκπρόσωπος του ΓΓ του οργανισμού, Αντόνιο Γκουτέρες, προσθέτοντας πως «ως έχουν τα πράγματα, δεν υπάρχει καμιά τοποθεσία που να είναι επί του παρόντος ασφαλής» στη Γάζα.

Μπάιντεν σε Νετανιάχου: Μην μπείτε στη Ράφα χωρίς σχέδιο για τους αμάχους

Ο Λευκός Οίκος προέτρεψε την κυβέρνηση του Ισραήλ να καταβάλει προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας, που θα επιτρέψει την απελευθέρωση ομήρων της Χαμάς και την παράδοση περισσότερης ανθρωπιστικής βοήθειας στον άμαχο πληθυσμό.

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, είπε σε δημοσιογράφους ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις που αποσκοπούν σε παύση των εχθροπραξιών για ανθρωπιστικούς λόγους, αλλά χρειάζεται να γίνουν περισσότερα.

«Εξακολουθούμε να υποστηρίζουμε μια εκτεταμένη παύση (εχθροπραξιών) για ανθρωπιστικούς λόγους», συμπλήρωσε.

Εξέφρασε επίσης ικανοποίηση για την απελευθέρωση δύο ομήρων από τον ισραηλινό στρατό στη διάρκεια καταδρομικής επιχείρησης στη Ράφα, υπογραμμίζοντας ότι δεν μπορεί να τελειώσει η κρίση χωρίς την απελευθέρωση όλων των ομήρων της Χαμάς.

Κατεστραμμένα κτίρια από την επιδρομή των Ισραηλινών στη Ράφα, το βράδυ της Κυριακής – REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa

Σε χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία, ο Τζο Μπάιντεν είπε στον Νετανιάχου πως «δεν θα έπρεπε να προχωρήσει» σε στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα χωρίς σχέδιο για την προστασία των αμάχων που συνωστίζονται εκεί.

Η Ουάσινγκτον δεν εναντιώνεται στα σχέδια του ισραηλινού στρατού να «μπει στη Ράφα για να απομακρύνει τη Χαμάς», διευκρίνισε ο Κόρμπι, εξηγώντας ότι ο Λευκός Οίκος δεν συνιστά να προχωρήσει σε ευρείας κλίμακας επιχείρηση «χωρίς αξιόπιστο σχέδιο για τους εκατομμύρια ανθρώπους που έχουν βρει καταφύγιο στη Ράφα. Το Ισραήλ έχει υποχρέωση να τους προστατεύσει».

Ο βασιλιάς της Ιορδανίας στον Λευκό Οίκο

Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή κυριάρχησαν στη συνάντηση του Μπάιντεν με τον βασιλιά Αμπντάλα της Ιορδανίας στον Λευκό Οίκο, τη Δευτέρα.

Ο αμερικανός πρόεδρος είπε πως καταβάλλονται προσπάθειες προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας παράλληλα με «παύση» των εχθροπραξιών διάρκειας «τουλάχιστον έξι εβδομάδων» μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Η νέα ανακωχή θα επέτρεπε επίσης τη διανομή περισσότερης ανθρωπιστικής βοήθειας στον άμαχο πληθυσμό του παλαιστινιακού θύλακα.

Ο Τζο Μπάιντεν και ο βασιλιάς Αμπντάλα μιλούν στους δημοσιογράφους, στον Λευκό Οίκο, τη Δευτέρα – REUTERS/Kevin Lamarque

Ο αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε επίσης ότι το Ισραήλ οφείλει να προστατεύσει τους αμάχους που συνωστίζονται στη Ράφα σε ενδεχόμενη στρατιωτική επιχείρηση ευρείας κλίμακας στην περιοχή αυτή.

Ο βασιλιάς Αμπντάλα προειδοποίησε ότι μια ισραηλινή επίθεση στη Ράφα «θα προκαλούσε αναμφίβολα άλλη μια ανθρωπιστική καταστροφή» και απηύθυνε εκ νέου έκκληση για εκεχειρία διαρκείας. «Αυτός ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει», συμπλήρωσε.

ΟΗΕ: Μία επίθεση στη Ράφα θα είναι τρομακτική

Η προοπτική «αληθινής» επίθεσης του ισραηλινού στρατού στη Ράφα, είναι «τρομακτική», τόνισε ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

«Με δεδομένη την αιματοχυσία που έχει υποστεί μέχρι τώρα η Γάζα, μπορούμε να φανταστούμε πλήρως τι θα γίνει στη Ράφα», προειδοποίησε ο Φόλκερ Τουρκ.

«Ενδεχόμενη αληθινή στρατιωτική εισβολή στη Ράφα —όπου έχουν στοιβαχτεί κάπου 1,5 εκατ. Παλαιστίνιοι έχοντας πίσω τους τα σύνορα με την Αίγυπτο και χωρίς καμιά τοποθεσία στην οποία θα μπορούσαν να διαφύγουν— είναι τρομακτική».

Η επαπειλούμενη επίθεση θα είχε αποτέλεσμα «εξαιρετικά υψηλός αριθμός αμάχων, για ακόμη μια φορά κυρίως γυναίκες και παιδιά, πιθανόν να σκοτωθούν και να τραυματιστούν», πρόσθεσε.

Ο Υπατος Αρμοστής εξέφρασε επίσης ανησυχία για τον αντίκτυπο που θα είχε ισραηλινή επίθεση στη Ράφα στην ανθρωπιστική βοήθεια από την οποία εξαρτάται η επιβίωση του μεγαλύτερου μέρους των κατοίκων της Γάζας.

«Η επιδρομή στη Ράφα μπορεί επίσης να σημάνει το τέλος της λιγοστής ανθρωπιστικής βοήθειας που εισέρχεται και διανέμεται (στη Λωρίδα της Γάζας), κάτι που θα είχε τεράστιες συνέπειες για το σύνολό της», πάνω απ’ όλα «για τις εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους οι οποίοι διατρέχουν να πεθάνουν από την πείνα» στο βόρειο τμήμα της, τόνισε.

«Ο κόσμος δεν πρέπει να επιτρέψει να συμβεί αυτό», πρόσθεσε, ζητώντας για ακόμη μια φορά «άμεση κατάπαυση του πυρός». Ταυτόχρονα, ο Τουρκ απαίτησε την απελευθέρωση «όλων των ομήρων που απομένουν».

Αντιδρά και το Πεκίνο

Η Κίνα ζήτησε σήμερα από το Ισραήλ να σταματήσει «το συντομότερο δυνατό» τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις στη Ράφα, προκειμένου «να αποτραπεί μια ακόμη πιο σοβαρή ανθρωπιστική καταστροφή».

«Η Κίνα παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της κατάστασης στην περιοχή της Ράφα, είναι αντίθετη και καταδικάζει τις ενέργειες που πλήττουν τους αμάχους και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο», επεσήμανε εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Η Κίνα ζητεί από το Ισραήλ να τερματίσει τη στρατιωτική του επιχείρηση το συντομότερο δυνατό, να κάνει ό,τι είναι δυνατό για να αποφύγει να υπάρξουν θύματα μεταξύ αθώων αμάχων, προκειμένου να αποφευχθεί μία ακόμη πιο σοβαρή ανθρωπιστική καταστροφή στην περιοχή της Ράφα», πρόσθεσε.

Οργή στο Κάιρο για ακροδεξιό υπουργό του Νετανιάχου

Στο μεταξύ, η διπλωματία της Αιγύπτου χαρακτήρισε τη Δευτέρα «επονείδιστες» και «ανεύθυνες» δηλώσεις του ακροδεξιού υπουργού Οικονομικών του Ισραήλ, που πρόσαψε στο Κάιρο «μεγάλη ευθύνη» για την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, στις 7 Οκτωβρίου.

Κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της ακροδεξιάς παράταξής του, ο Μπεζαλέλ Σμότριτς δήλωσε ότι «οι Αιγύπτιοι φέρουν μεγάλη ευθύνη για την 7η Οκτωβρίου», σύμφωνα με το ισραηλινό κρατικό δίκτυο ραδιοφωνίας και τηλεόρασης Kan.

«Μεγάλο μέρος των όπλων της Χαμάς περνάει από την Αίγυπτο», που έχει σύνορα μήκους 12 χιλιομέτρων με τη Λωρίδα της Γάζας, πρόσθεσε.

Το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε «ατυχές και επονείδιστο» το ότι ο Σμότριτς «συνεχίζει να κάνει ανεύθυνες και εμπρηστικές δηλώσεις».

«Η Αίγυπτος ελέγχει πλήρως την επικράτειά της και δεν επιτρέπει σε κανέναν να εμπλέκει το όνομά (της) σε οποιαδήποτε άκαρπη προσπάθεια οποιουδήποτε να δικαιολογηθεί για δικές του παραλείψεις», τόνισε εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Αχμεντ Αμπουζαΐντ.

Τα σχόλια του Σμότριτς δεν αποκαλύπτουν παρά την «ακόρεστη πείνα (του) για σκοτωμούς και καταστροφές και για την υπονόμευση κάθε προσπάθειας προκειμένου να περιοριστεί η κρίση στη Λωρίδα της Γάζας», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...