430
Πυροσβέστης προσπαθεί να κατασβέσει τη φωτιά σε αυτοκίνητο στο Παρίσι, το βράδυ της Τετάρτης | REUTERS/Stephanie Lecocq

Γαλλία: Δεύτερο βράδυ με βίαια επεισόδια μετά τον φόνο του 17χρονου από αστυνομικό – 150 συλλήψεις

Protagon Team Protagon Team 29 Ιουνίου 2023, 09:53
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 29/06/2023, 13:30
Πυροσβέστης προσπαθεί να κατασβέσει τη φωτιά σε αυτοκίνητο στο Παρίσι, το βράδυ της Τετάρτης
|REUTERS/Stephanie Lecocq

Γαλλία: Δεύτερο βράδυ με βίαια επεισόδια μετά τον φόνο του 17χρονου από αστυνομικό – 150 συλλήψεις

Protagon Team Protagon Team 29 Ιουνίου 2023, 09:53
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 29/06/2023, 13:30

Ο Εμανουέλ Μακρόν συγκάλεσε το πρωί της Πέμπτης συνεδρίαση του διυπουργικού πυρήνα κρίσεων έπειτα από μία ακόμη νύχτα επεισοδίων, κυρίως στο Παρίσι, μετά τον θάνατο 17χρονου εφήβου από τα πυρά αστυνομικού στη διάρκεια τροχαίου ελέγχου την Τρίτη.

Ο αστυνομικός προσήχθη ενώπιον δικαστή για την απαγγελία της κατηγορίας της ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως, ανακοίνωσε η εισαγγελία.

«Δεν συνέτρεχαν οι νόμιμες προϋποθέσεις για την χρήση όπλου», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση της εισαγγελίας.

Σχεδόν 150 άνθρωποι συνελήφθησαν στη διάρκεια της νύχτας της Τετάρτης προς Πέμπτη στη Γαλλία στα νέα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν, ο οποίος έκανε λόγο για «επαχθή βία ενάντια στα σύμβολα της Δημοκρατίας».

«Δημαρχεία, σχολεία και αστυνομικά τμήματα πυρπολήθηκαν ή δέχθηκαν επίθεση», έγραψε ο Νταρμανέν στον λογαριασμό του στο Twitter. «Ντροπή σε αυτούς που δεν απηύθυναν έκκληση για ηρεμία», πρόσθεσε.

Στο προάστιο της Ναντέρ, όπου ο αστυνομικός σκότωσε τον έφηβο, διαδηλωτές έκαψαν αυτοκίνητα και συγκρούστηκαν με τους αστυνομικούς.

Επιπλέον 2.000 αστυνομικοί αναπτύχθηκαν στη γαλλική πρωτεύουσα μετά την πρώτη βραδιά βίαιων επεισοδίων.

Επεισόδια σημειώθηκαν επίσης σε διάφορες πόλεις, όπως στη Λιλ, στην Τουλούζ, στην Αμιέν και στην Ντιζόν.

Αυτή είναι η τρίτη φορά φέτος που αστυνομικός στη Γαλλία σκοτώνει πολίτη στη διάρκεια τροχαίου ελέγχου, δήλωσε εκπρόσωπος της γαλλικής αστυνομίας.

Το 2022 καταγράφηκαν 13 φόνοι από αστυνομικούς, το 2021 τρία τέτοια περιστατικά και άλλα δύο το 2020.

Η πλειονότητα των θυμάτων από το 2017 και μετά, είναι είτε μαύροι είτε αραβικής καταγωγής.

Κατηγορίες για ανθρωποκτονία σε βάρος αστυνομικού που σκότωσε άλλον έφηβο

Σο μεταξύ, κατηγορίες για ανθρωποκτονία από πρόθεση απαγγέλθηκαν την Τετάρτη, εναντίον γάλλου αστυνομικού ο οποίος πυροβόλησε και σκότωσε 19χρονο από τη Γουινέα στη διάρκεια τροχαίου ελέγχου στις 14 Ιουνίου στη νοτιοδυτική Γαλλία.

Η Στεφανί Αουίν, εισαγγελέας της Ανγκουλέμ, επεσήμανε ότι στον αστυνομικό «απαγορεύθηκε να φέρει όπλο και να ασκεί το επάγγελμά του» μετά την απαγγελία κατηγόριων για «ανθρωποκτονία από πρόθεση». Ο 52χρονος αστυνομικός τέθηκε υπό κράτηση χθες το πρωί.

Στις 14 Ιουνίου νωρίς το πρωί σε προάστιο της Ανγκουλέμ ο Αλχουσέιν Καμάρα δέχθηκε θανάσιμο πυροβολισμό από αστυνομικό καθώς προσπαθούσε να αποφύγει τη σύλληψη στη διάρκεια τροχαίου έλεγχου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, δύο οχήματα της αστυνομίας προσπάθησαν να κλείσουν τον δρόμο στον Καμάρα για να τον ελέγξουν. Τότε ο νεαρός έκανε όπισθεν και στη συνέχεια κινήθηκε με μεγάλη ταχύτητα προς το μέρος των αστυνομικών, με αποτέλεσμα να χτυπήσει έναν από αυτούς στα πόδια. Ο αστυνομικός τον πυροβόλησε.

«Οι τοξικολογικές εξετάσεις έδειξαν ότι ο οδηγός του οχήματος δεν είχε καταναλώσει αλκοόλ ούτε ναρκωτικά» και «κατά τα φαινόμενα» πήγαινε «στη δουλειά του», πρόσθεσε η εισαγγελέας της Ανγκουλέμ.

Ο αστυνομικός δεν βιντεοσκόπησε το περιστατικό, «παρά το γεγονός ότι έφερε πάνω του κάμερα», η οποία όμως δεν ήταν «επαρκώς φορτισμένη την ώρα του συμβάντος», σημείωσε η ίδια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...