185
Ο Αλεξάντρ Μπεναλά κατά τη διάρκεια της δίκης | REUTERS/Benoit Tessier/File Photo

Φυλάκιση τριών ετών στον πρώην σωματοφύλακα του Μακρόν, Αλεξάντρ Μπεναλά

Protagon Team Protagon Team 5 Νοεμβρίου 2021, 18:03
Ο Αλεξάντρ Μπεναλά κατά τη διάρκεια της δίκης
| REUTERS/Benoit Tessier/File Photo

Φυλάκιση τριών ετών στον πρώην σωματοφύλακα του Μακρόν, Αλεξάντρ Μπεναλά

Protagon Team Protagon Team 5 Νοεμβρίου 2021, 18:03

Ο Αλεξάντρ Μπεναλά, πρώην σύμβουλος ασφαλείας του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, καταδικάστηκε την Παρασκευή σε φυλάκιση τριών ετών, εκ των οποίων τα δύο με αναστολή, και πρόστιμο 500 ευρώ για τον ξυλοδαρμό διαδηλωτών την Πρωτομαγιά του 2018.

Το περιστατικό είχε προκαλέσει την πρώτη μεγάλη πολιτική κρίση στη θητεία του Μακρόν.

Ο γάλλος πρόεδρος και οι συνεργάτες του είχαν βρεθεί στο στόχαστρο σφοδρών επικρίσεων εκείνη την εποχή, διότι δεν είχαν απομακρύνει αμέσως τον Μπεναλά. Ο σωματοφύλακας απολύθηκε τελικά έξι εβδομάδες αργότερα, όταν είδε το φως της δημοσιότητας ένα βίντεο με το περιστατικό. Ο Μακρόν ανέλαβε πάντως την ευθύνη για τον χειρισμό της υπόθεσης.

Στο βίντεο διακρινόταν ο Μπεναλά να επιτίθεται σε διαδηλωτές κατά τη διάρκεια επιχείρησης ελέγχου από την αστυνομία.

Αν και του είχε επιτραπεί να παρίσταται ως παρατηρητής, εκείνος κατέληξε να συμμετέχει στην επιχείρηση, φορώντας αστυνομικό κράνος. Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι «υπέπεσε σε σφάλμα», όμως υποστήριξε ότι ήθελε απλά να βοηθήσει την αστυνομία και δεν έκανε τίποτα παράνομο.

Ο 30χρονος Μπεναλά δικάστηκε, επίσης, με την κατηγορία ότι κατείχε παράνομα και χρησιμοποίησε διπλωματικά διαβατήρια. Είχε δηλώσει σε επιτροπή της Γερουσίας πως πίστευε ότι μπορούσε να τα χρησιμοποιήσει, ωστόσο αυτό δεν ίσχυε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...