268
O Mεβλούτ Τσαβούσογλου με τον ούγγρο ομόλογό του, Πίτερ Σιάρτο, κατά τη συνάντησή τους την Τρίτη | Τwitter.com/MevlutCavusoglu/

Φοβούνται τις κυρώσεις στην Αγκυρα: «Η ΕΕ να δράσει ως δίκαιος διαμεσολαβητής»

Protagon Team Protagon Team 8 Δεκεμβρίου 2020, 14:15
O Mεβλούτ Τσαβούσογλου με τον ούγγρο ομόλογό του, Πίτερ Σιάρτο, κατά τη συνάντησή τους την Τρίτη
|Τwitter.com/MevlutCavusoglu/

Φοβούνται τις κυρώσεις στην Αγκυρα: «Η ΕΕ να δράσει ως δίκαιος διαμεσολαβητής»

Protagon Team Protagon Team 8 Δεκεμβρίου 2020, 14:15

Ως αθώα περιστερά εμφανίστηκε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον ούγγρο ομόλογό του, Πίτερ Σιάρτο, στην Αγκυρα, καλώντας την ΕΕ -παραμονές του κρίσιμου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου- να λειτουργήσει ως δίκαιος διαμεσολαβητής μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας!

Ο Τσαβούσογλου θέλησε να πείσει ότι είναι η Ελλάδα που επιμένει στην οδό των προκλητικών ενεργειών, παρά όπως ισχυρίστηκε, τις προσπάθειες της Τουρκίας να μιλήσει στη γλώσσα της διπλωματίας.

Η Ελλάδα, είπε, σταμάτησε να συμμετέχει σε συναντήσεις του ΝΑΤΟ παρά «τα καλοπροαίρετα βήματα» της Τουρκίας και αυτή την στάση της Ελλάδας θα πρέπει να την αντιληφθεί και η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Παρά ταύτα, συμπλήρωσε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, συνεχίζουμε να πιστεύουμε πως ο διάλογος είναι ο μόνος τρόπος επίλυσης της διαμάχης στην Ανατολική Μεσόγειο» και πλέον η  Αγκυρα περιμένει από την ΕΕ να ενεργήσει ως έντιμος και αντικειμενικός διαμεσολαβητής στη διαμάχη με την Αθήνα.

Αίσθηση προκάλεσε η επισήμανση του ούγγρου ΥΠΕΞ στη συνέντευξη Τύπου ότι η ασφάλεια της Ευρώπης εναπόκειται στην Τουρκία!

«Είτε τους αρέσει ή όχι, η ασφάλεια της Ευρώπης βρίσκεται εν πολλοίς στα χέρια της Τουρκίας», ανέφερε σύμφωνα με το πρακτορείο Αnadolu, ο κ. Σιάρτο, «πουλώντας εκδούλευση» στον Ερντογάν και τον γνωστό εκβιασμό του με «όπλο» το Μεταναστευτικό.

Την ίδια ώρα, το προσχέδιο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εστάλη στις εθνικές αντιπροσωπείες με κενή την παράγραφο για τις σχέσεις με την Τουρκία, που αναμένεται να συνταχθεί μετά τη συνεδρίαση του COREPER (των Μονίμων Αντιπροσώπων) την Τετάρτη.

Σε αντίθεση με τον ούγγρο ΥΠΕΞ, ο αυστριακός ομόλογός του Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, ζήτησε «πολύ ξεκάθαρη γλώσσα απέναντι στην Τουρκία», με την ελπίδα όπως είπε, ότι στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ληφθούν εξίσου «σαφείς αποφάσεις» .

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...