386
Φωτογραφία αρχείου από χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων για την αντιμετώπιση της λοίμωξης Covid-19 σε ασθενή στις ΗΠΑ | REUTERS/Shannon Stapleton

Ετοιμάζουν ΚΥΑ για τα μονοκλωνικά – Σε ποια νοσοκομεία θα χορηγούνται

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 24 Νοεμβρίου 2021, 15:09
Φωτογραφία αρχείου από χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων για την αντιμετώπιση της λοίμωξης Covid-19 σε ασθενή στις ΗΠΑ
|REUTERS/Shannon Stapleton

Ετοιμάζουν ΚΥΑ για τα μονοκλωνικά – Σε ποια νοσοκομεία θα χορηγούνται

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 24 Νοεμβρίου 2021, 15:09

Νέα υπουργική απόφαση, με την οποία θα καθορίζονται τα ακριβή κριτήρια για τη χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων σε ασθενείς με λοίμωξη Covid-19, αναμένεται να εκδοθεί μέχρι την Πέμπτη.

Τα κριτήρια για τη χορήγησή τους θα είναι εξαιρετικά αυστηρά, καθώς ο αριθμός των δόσεων που έχει παραλάβει η χώρα μας είναι μόλις 2.000, όταν κάθε εβδομάδα καταγράφονται περίπου 40.000 κρούσματα του κορονοϊού.

Η χορήγησή τους αναμένεται να ξεκινήσει από το τέλος της εβδομάδας, όπως διαβεβαίωσε την Τετάρτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Είναι βέβαιο ότι προτεραιότητα θα δοθεί σε όσους έχουν ανοσοκαταστολή και δεν ανταποκρίνονται στα εμβόλια του κορονοϊού.

Από εκεί και πέρα, τα πρωτόκολλα που ετοιμάζει το υπουργείο Υγείας θα υπολογίζουν το ποσοστό κινδύνου ανάλογα με διάφορους παράγοντες, όπως η ηλικία, συγκεκριμένες χρόνιες παθήσεις (διαβήτης, υπέρταση, καρδιακή ανεπάρκεια), αναπνευστικά προβλήματα κ.ά.

Επίσης, είναι ξεκάθαρο ότι τα φάρμακα αυτά δεν προορίζονται για άτομα που αρνούνται να εμβολιαστούν.

Η θεραπεία θα χορηγείται τις πρώτες 72 ώρες από τη διάγνωση της μόλυνσης και εφόσον δεν έχουν εκδηλωθεί σοβαρά συμπτώματα.

Και αυτό διότι τα τεχνητά αντισώματα θα πρέπει να προλάβουν τον κορονοϊό πριν πολλαπλασιαστεί και αρχίσει να προκαλεί βλάβες σε ιστούς και όργανα. Αν χορηγηθούν τα αντισώματα σε ασθενή που βρίσκεται σε πιο προχωρημένα στάδια της νόσου, όταν δηλαδή έχει φτάσει στο νοσοκομείο και χρειάζεται οξυγόνο, τότε δεν βοηθούν.

Η χορήγηση θα γίνεται ενδοφλέβια και διαρκεί περίπου μία ώρα. Μετά την έγχυση, η διαδικασία ολοκληρώνεται και ο ασθενής δεν χρειάζεται να μείνει στο νοσοκομείο. Η διαδικασία αυτή μπορεί να γίνει και σε Κέντρο Υγείας.

Πού θα χορηγούνται

Στρατηγικά, τα στελέχη του υπουργείου Υγείας θα αποφασίσουν για τα σημεία όπου θα έχει πρόσβαση μεγάλος αριθμός πολιτών. Είναι βέβαιο ότι θα χορηγούνται σε μεγάλα νοσοκομεία αστικών κέντρων, δηλαδή σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Πάτρα, Κρήτη και Αλεξανδρούπολη.

Μέχρι αυτή τη στιγμή, στη λίστα με τα νοσοκομεία που θα χορηγούνται βρίσκονται τα «Αττικόν», «Σωτηρία», Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, «Ευαγγελισμός», «ΑΧΕΠΑ», Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ρίου (Πάτρα), ΠΑΓΝΗ (Ηράκλειο Κρήτης) και Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Υγείας, τα νοσοκομεία αυτά, και κάποια ακόμη, θα μπορούν να στέλνουν τα αντισώματα σε περιοχές πιο απομακρυσμένες, προκειμένου να μη μετακινούνται οι ασθενείς που κινδυνεύει η ζωή τους, καθώς είναι αρκετά απλά στη χορήγηση, αλλά και στη μεταφορά.

Ανεπιθύμητες ενέργειες

Οπως όλα τα φάρμακα και τα εμβόλια, και τα μονοκλωνικά αντισώματα έχουν πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως είναι ο πυρετός, τα ρίγη, συριγμός, δυσκολία στην αναπνοή, κνησμός (φαγούρα) και ερύθημα στο σημείο της έγχυσης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...