390
Οι Πυραμίδες ξεπροβάλλουν πίσω από την συνοικία Ναζλέτ ελ Σεμάν στο Κάιρο | Reuters

Ερείπια στην σκιά των Πυραμίδων: Γιατί ο Αλ Σίσι κατεδαφίζει κτίρια στη Γκίζα

Protagon Team Protagon Team 26 Ιανουαρίου 2019, 13:10
Οι Πυραμίδες ξεπροβάλλουν πίσω από την συνοικία Ναζλέτ ελ Σεμάν στο Κάιρο
|Reuters

Ερείπια στην σκιά των Πυραμίδων: Γιατί ο Αλ Σίσι κατεδαφίζει κτίρια στη Γκίζα

Protagon Team Protagon Team 26 Ιανουαρίου 2019, 13:10

Σκόνη και θρύψαλα έχουν κατακαθίσει τις τελευταίες ημέρες γύρω από τις φημισμένες Πυραμίδες της Γκίζας, ένα από τα σημαντικότερα τουριστικά αξιοθέατα όχι μόνο της Αιγύπτου, αλλά όλης της υφηλίου.

Κι αυτό γιατί η κυβέρνηση του προέδρου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι επιθυμεί να κατεδαφίσει κάθε αυθαίρετο κτίσμα – κυρίως μαγαζιά – της συνοικίας Ναζλέτ ελ Σεμάν, που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στις Πυραμίδες, με την δικαιολογία πως αλλοιώνει το περιρρέον αρχαιολογικό τοπίο και προκαλεί ζημιά στον τουρισμό.

Οι πρώτες κατεδαφίσεις ξεκίνησαν πριν μερικές ημέρες και οι αντιδράσεις των κατοίκων φυσικά ήταν έντονες. Ήδη 33 διαδηλωτές συνελήφθησαν μέχρι την Παρασκευή το πρωί, ώσπου οι μπουλντόζες σταμάτησαν τα έργα τους.

Η αιγυπτιακή κυβέρνηση με την σειρά της αρνήθηκε τις φήμες περί κατεδάφισης αρκετών κατοικιών με οικογένειες, προσθέτοντας πως «η κατεδάφιση συνολικά τεσσάρων ακινήτων οφείλεται στο γεγονός ότι τα κτίρια παραβιάζουν τους νόμους περί αρχαιοτήτων και δεν διαθέτουν τις απαιτούμενες άδειες από τις αρμόδιες αρχές».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι «οι ιδιοκτήτες των συγκεκριμένων ακινήτων δεν έλαβαν υπόψη την αρχαιολογική πλευρά των Πυραμίδων, τις οποίες θαυμάζουν καθημερινά χιλιάδες τουρίστες από όλο τον κόσμο».

Από την άλλη πλευρά, η αιγύπτια αρχαιολόγος Μόνικα Χάνα υποστήριξε στο Twitter ότι ακόμη και πολλά σπίτια κατοικιών στο Ναζλέτ ελ Σεμάν είναι αυθαίρετα.

Η Χάνα ανάρτησε δύο φωτογραφίες στο Twitter συγκρίνοντας την περιοχή πριν χρόνια και σήμερα, γράφοντας πως «ο σεβασμός της κληρονομιάς και της ταυτότητάς μας προϋποθέτει ότι θα πρέπει να παραμείνουμε σιωπηλοί γι ‘αυτό που βλέπουμε να συμβαίνει τόσα χρόνια στην περιοχή;»

Κι όλα αυτά συμβαίνουν την ίδια στιγμή που ο πρόεδρος, με διάταγμα του, πριν μερικές εβδομάδες, ζήτησε από τα κτίρια σε ολόκληρη τη χώρα να έχουν κοινό χρώμα στις προσόψεις τους ανάλογα με την περιοχή που βρίσκονται, σε μια κίνηση που βαφτίστηκε, ειρωνικά, «Η Χρωματική Επανάσταση του Αλ Σίσι».

Ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου, Μοσταφά Μαντμπουλί, δήλωσε μετά από την σχετική συνάντηση του υπουργικού συμβουλίου πως «το σχέδιο είναι να έχουμε ένα ενιαίο χρώμα για όλα μας τα κτίρια αντί για αυτή την ντροπιαστική εικόνα».

Έτσι, τα κτίρια στο Κάιρο θα πρέπει να είναι βαμμένα όλα καφέ, οι πολυκατοικίες στις παραθαλάσσιες πόλεις, όπως την Αλεξάνδρεια θα βάφονται υποχρεωτικά μπλε, ενώ αυτά στο Λούξορ θα βάφονται… κίτρινα.

«Στόχος μας είναι να καταργήσουμε σταδιακά αυτή την εικόνα “οπτικής παραμόρφωσης” στα κτίρια μας», καταλήγει με νόημα ο επικεφαλής του πρότζεκτ, Μοχάμεντ Αμπου Σααντά, διοικητής του αιγυπτιακού Οργανισμού Αστικής Αρμονίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...