282
Ο Ντόναλντ και η Μελάνια Τραμπ και ένα πλήθος που τους περιμένει μπροστά από το μνημείο του Λίνκολν | REUTERS/Carlos Barria

Επίδειξη άκρατου πατριωτισμού από τον Τραμπ την Ημέρα της Ανεξαρτησίας

Protagon Team Protagon Team 5 Ιουλίου 2019, 08:39
Ο Ντόναλντ και η Μελάνια Τραμπ και ένα πλήθος που τους περιμένει μπροστά από το μνημείο του Λίνκολν
|REUTERS/Carlos Barria

Επίδειξη άκρατου πατριωτισμού από τον Τραμπ την Ημέρα της Ανεξαρτησίας

Protagon Team Protagon Team 5 Ιουλίου 2019, 08:39

Προσφυγή στον πατριωτισμό έκανε ο Ντόναλντ Τραμπ στην ομιλία του για την εθνική εορτή της Ημέρας της Ανεξαρτησίας που συνοδεύτηκε από μια πρωτοφανή επίδειξη μαχητικών αεροσκαφών και αρμάτων μάχης στο κέντρο της Ουάσινγκτον.

Ηταν ένα προσωπικό αίτημα του προέδρου των ΗΠΑ που υλοποιήθηκε με μεγάλο κόστος και με σφοδρές αντιδράσεις από τους Δημοκρατικούς για τα χρήματα που δαπανήθηκαν, αλλά περισσότερο για τη στρατιωτικοποίηση της εορτής.

Ωστόσο, ο Τραμπ δεν είναι και δεν ήταν ο άνθρωπος που πτοείται από τέτοιες αντιδράσεις – ούτε και από την βροχή που έπεσε στην αμερικανική πρωτεύουσα, η οποία δεν εμπόδισε ούτε τους χιλιάδες θεατές.

Ετσι, ο πρόεδρος άδραξε την ευκαιρία να επαινέσει τους «γενναίους άνδρες και τις γενναίες γυναίκες» του στρατού και να θυμίσει ότι «εορτάζουμε την ιστορία, τον λαό και τους ήρωες που γενναία υπερασπίζονται τη σημαία μας».

Η ομιλία επικεντρώθηκε στα επιτεύγματα των ΗΠΑ και την εξαιρετική κληρονομιά» της χώρας. «Οσο δεν σταματάμε να μαχόμαστε για ένα καλύτερο μέλλον, δεν θα υπάρχει τίποτα που δεν μπορεί να κάνει η Αμερική», ήταν μία από τις πολλές αποστροφές της ομιλίας που άρεσαν στο πλήθος που επιδοκίμαζε με φωνές και χειροκροτήματα.

Η έμπνευση του Τραμπ ήταν η παρέλαση για την ημέρα της Βαστίλης που είχε παρακολουθήσει, ως καλεσμένος του Εμανουέλ Μακρόν, στις 14 Ιουλίου 2017. Στη Γαλλία όμως οι παρελάσεις είναι καθιερωμένες για την εθνική εορτή.

Το αμερικανικό υπουργείο Αμυνας αρνήθηκε να αποκαλύψει το κόστος της εκδήλωσης, που περιλάμβανε παρέλαση αρμάτων μάχης και υπερπτήσεις από μαχητικά και βομβαρδιστικά. Πιστεύεται ότι έφτασε τα 90 εκατ. δολάρια. Το κόστος δικαιολόγησε πλήρως και ο Τραμπ λέγοντας ότι «ήταν πολύ μικρότερο από αυτό που άξιζε η τελετή».

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε χωρίς απρόοπτα, πέρα από μια διαμαρτυρία με το κάψιμο σημαιών έξω από τον Λευκό Οίκο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...