734
Διαδηλωτής επιτίθεται στα ΜΑΤ στον πρώτο γύρο των επεισοδίων | ΙΝΤΙΜEnews

Επνιξαν στα δακρυγόνα τη μεγάλη διαδήλωση στο Σύνταγμα

Protagon Team Protagon Team 20 Ιανουαρίου 2019, 15:02
Διαδηλωτής επιτίθεται στα ΜΑΤ στον πρώτο γύρο των επεισοδίων
|ΙΝΤΙΜEnews

Επνιξαν στα δακρυγόνα τη μεγάλη διαδήλωση στο Σύνταγμα

Protagon Team Protagon Team 20 Ιανουαρίου 2019, 15:02

Εντονες αντιδράσεις προκάλεσε η εκταταμένη χρήση δακρυγόνων από τις δυνάμεις των ΜΑΤ κατά τη διάρκεια επεισοδίων με ομάδα διαδηλωτών που συμμετείχαν στο συλλαλητήριο κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Το φυτίλι άναψε λίγο πριν από τις 15.00 όταν ομάδα διαδηλωτών επιχείρησε να ανέβει στα σκαλιά δίπλα στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, με τα ΜΑΤ να τους απωθούν ρίχνοντας δακρυγόνα. Τα επεισόδια ωστόσο γενικεύθηκαν λίγα λεπτά αργότερα, με αποτέλεσμα να γίνει εκτεταμένη χρήση χημικών από τις αστυνομικές δυνάμεις μετατρέποντας σε θάλαμο αερίων την ερύτερη περιοχή γύρω από την πλατεία Συντάγματος.

Συμμετέχοντες και διοργανωτές του συλλαλητηρίου κάνουν πλέον ανοικτά λόγο για προβοκάτσια από άγνωστους κουκουλοφόρους που επιτέθηκαν στους αστυνομικούς με σκοπό να προκαλέσουν ένταση.

Τα επεισόδια συνεχίστηκαν για ώρες, με την ατμόσφαιρα από το Σύνταγμα μέχρι και το Κολωνάκι να είναι αποπνικτική και τους διαδηλωτές να είναι αναγκάζονται να υποχωρήσουν προς την Καραγιώργη Σερβίας και την Πανεπτιστημίου.

Απορρίπτοντας εμμέσως πλην σαφώς τα περί «στημένων επεισοδίων», το Μαξίμου εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία υποστηρίζει ότι τα έκτροπα προκλήθηκαν από ακραία στοιχεία και μέλη της Χρυσής Αυγής που με πέτρες, ξύλα και ρόπαλα επιτέθηκαν κατά των αστυνομικών, τραυματίζοντας δεκάδες εξ αυτών, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται.

«Στη δημοκρατία μας η ελεύθερη έκφραση των πολιτών αποτελεί αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα. Ακόμη και αυτών που επιθυμούν να την καταλύσουν, γιατί όπως λένε, πιστεύουν ότι ‘η δημοκρατία πούλησε τη Μακεδονία’», σημειώνει δηκτικά το Μαξίμου την ώρα που πηγές της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής δήλωναν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως «εκτίμησή μας είναι ότι τα άτομα που προκάλεσαν τα επεισόδια κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου στην πλατεία Συντάγματος ανήκουν στον ακροδεξιό χώρο».

Οι ίδιες πηγές εξηγούν πως «ήταν αδύνατο να παρεισφρήσουν στη συγκέντρωση αντιεξουσιαστές, από τα Προπύλαια, όπου είχαν πραγματοποιήσει αντισυγκέντρωση. Οι αντιεξουσιαστές αμέσως μετά το τέλος της συγκέντρωσής τους κατευθύνθηκαν προς τα Εξάρχεια».

Πώς ξεκίνησαν τα επεισόδια

Όπως προαναφέρθηκε, τα επεισόδια ξεκίνησαν στο πάνω μέρος της πλαετίας Συντάγματος, όταν οι διαδηλωτές προσπάθησαν να ανέβουν τα σκαλιά που οδηγούν στο Περιστύλιο της Βουλής, με τις αστυνομικές δυνάμεις  να κάνουν χρήση χημικών για να τους απωθήσουν.

Η ατμόσφαιρα έγινε αποπνικτική και ενώ συνεχίζονταν οι ομιλίες στο κάτω μέρος της πλατείας, ο κόσμος  που ήταν συγκεντρωμένος στην Αμαλίας μπροστά από τη Βουλή, υποχρεώθηκε να υποχωρήσει στους γύρω δρόμους.

Τα πνεύματα έδειχναν να ηρεμούν, όταν ξέσπασε και δεύτερος γύρος επεισοδίων μπροστά από το άγαλμα του Βενιζέλου. Κουκουλοφόροι συνέχισαν να επιτίθενται κατά των αστυνομικών δυνάμεων που με τη σειρά τους απάντησαν με νέες ρίψεις δακρυγόνων.

Τα επεισόδια γενικεύθηκαν και ο κόσμος που δεν μπορούσε πια να πάρει ανάσα, λόγω των χημικών, άρχισε να φεύγει, αναζητώντας καταφύγιο προς την Πανεπιστημίου και το Κολωνάκι.

Γεμάτη η πλατεία -Μόλις 60.000, λέει η Αστυνομία

Εντονες αντιδράσεις προκλήθηκαν -ξανά- και για τις εκτιμήσεις σχετικά με το μέγεθος της συγκέντρωσης, με την επίσημη ανακοίνωση από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας να κάνει λόγο για 60.000 ανθρώπους και τους διοργανωτές να εκτοξεύουν τον αριθμό των συμμετεχόντων σε εκατοντάδες χιλιάδες !

Η επίσημη ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. έχει αναλυτικά ως εξής:

Από ώρα 14:00 σήμερα (20-01-2019) πραγματοποιείται εκδήλωση με τη συμμετοχή περίπου εξήντα χιλιάδων (60.000) πολιτών στην περιοχή της πλατείας Συντάγματος.

Η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής λαμβάνει αυξημένα μέτρα ασφαλείας, τροχαίας και τάξης για την ομαλή διεξαγωγή της εκδήλωσης.

Για την εκδήλωση αφίχθησαν στην Αττική (326) λεωφορεία, από τα οποία (253) από τον σταθμό διοδίων Αφιδνών, (71) από το σταθμό διοδίων Ελευσίνας και (2) από την Κρήτη. Τα λεωφορεία φυλάσσονται από αστυνομικές δυνάμεις σε χώρους στάθμευσης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...