478
Πλημμυρισμένοι δρόμοι στην Κασταμονή | dha.com.tr

Εννέα οι νεκροί από πλημμύρες στην Τουρκία – εκκενώθηκε νοσοκομείο

Protagon Team Protagon Team 11 Αυγούστου 2021, 19:37
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 12/08/2021, 17:36
Πλημμυρισμένοι δρόμοι στην Κασταμονή
|dha.com.tr

Εννέα οι νεκροί από πλημμύρες στην Τουρκία – εκκενώθηκε νοσοκομείο

Protagon Team Protagon Team 11 Αυγούστου 2021, 19:37
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 12/08/2021, 17:36

Τουλάχιστον εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις πλημμύρες που σαρώνουν τη βόρεια Τουρκία, όπως έγινε γνωστό από τις αρχές.

«Εννέα συμπολίτες μας πέθαναν εξαιτίας των πλημμυρών στην επαρχία Κασταμονή. Οι έρευνες συνεχίζονται προκειμένου να εντοπίσουμε ένα αγνοούμενο άτομο», ανέφερε η κυβερνητική υπηρεσία αρμόδια για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών (AFAD) σε ένα δελτίο τύπου.

Ο προηγούμενος απολογισμός έκανε λόγο για πέντε νεκρούς.

Οι πλημμύρες, οι οποίες έχουν πλήξει κυρίως τις επαρχίες Κασταμονή, Μπαρτίν και Σινώπη, στη Μαύρη Θάλασσα, προκλήθηκαν από τις σφοδρές βροχοπτώσεις τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη.

Περισσότεροι από 900 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις πληγείσες περιοχές στις τρεις επαρχίες, ορισμένοι με τη βοήθεια ελικοπτέρων και περίπου 550 φιλοξενούνται σε φοιτητικές εστίες, ανέφερε η AFAD.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, από την κακοκαιρία υπέστη ζημιές το δίκτυο ηλεκτροδότησης, με αποτέλεσμα περισσότερα από 170 χωριά να παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Τέσσερις γέφυρες κατέρρευσαν και πολλές άλλες υπέστησαν ζημιές, προκαλώντας το κλείσιμο δρόμων.

Η στάθμη των υδάτων ανήλθε σε ύψος τεσσάρων μέτρων σε ορισμένες πόλεις και οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ορμητικούς χειμάρρους, που παρέσυραν στο πέρασμά τους αυτοκίνητα και πινακίδες σήμανσης.

«Πρόκειται για μια καταστροφή που δεν έχουμε ξαναζήσει παρόμοια ίσως εδώ και 50 ή 100 χρόνια. Εχουμε καταγράψει ανά περιοχές ρεκόρ βροχόπτωσης», δήλωσε χθες ο υπουργός Γεωργίας και Δασών Μπεκίρ Πακντεμιρλί.

Περισσότεροι από 1.000 διασώστες κινητοποιήθηκαν σήμερα για να προσφέρουν βοήθεια στους πληγέντες.

Την Τετάρτη, ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του από καρδιακή ανακοπή στις πλημμύρες που έπληξαν την Μπαρτίν.

Η AFAD ανακοίνωσε πως η απομάκρυνση των κατοίκων με ελικόπτερα από τις πληγείσες περιοχές συνεχίζεται και πρόσθεσε πως δρόμοι έχουν κλείσει επειδή γέφυρες έχουν καταρρεύσει ή έχουν υποστεί ζημιές.

Σε τηλεοπτικές εικόνες τα νερά των πλημμυρών φαίνεται να παρασύρουν δεκάδες αυτοκίνητα και σωρούς από συντρίμμια στους δρόμους.

Οι τουρκικές Αρχές εκκένωσαν ένα νοσοκομείο. Οι 45 ασθενείς νοσοκομείου στην επαρχία Σινώπης χρειάστηκε να απομακρυνθούν προς άλλο νοσοκομείο λόγω της ανόδου της στάθμης των υδάτων, είπε ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κότζα.

Διασώστες μετέφεραν τους ασθενείς με φουσκωτές λέμβους, τις οποίες τραβούσαν σε έναν πλημμυρισμένο δρόμο, σύμφωνα με τις εικόνες που δημοσίευσαν οι αρχές στο Twitter.

Δυτικότερα, στη επαρχία Μπαρτίν, οι διασώστες αναζητούσαν μια ηλικιωμένη γυναίκα που παρασύρθηκε από τα νερά.

Οι καταρρακτώδεις βροχές προκάλεσαν επίσης κατολισθήσεις, μία εκ των οποίων οδήγησε στην κατάρρευση τμήματος οδικής γέφυρας, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας. Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι χρειάστηκε να νοσηλευτούν.

Στην επαρχία Κασταμονή ολόκληροι δρόμοι χάθηκαν κάτω από ορμητικούς χειμάρρους που παρέσυραν οχήματα και πινακίδες.

«Το νερό έφθασε τα τρία ή τέσσερα μέτρα σε ύψος ανά περιοχή και συμπολίτες κατέφυγαν στις στέγες κτιρίων», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Τις πλημμύρες προκάλεσαν οι σφοδρές βροχοπτώσεις, που ξεκίνησαν το βράδυ της Τρίτης και συνεχίστηκαν όλη τη διάρκεια της νύχτας.

Οι ισχυρές βροχοπτώσεις στην περιοχή θα περιοριστούν την Παρασκευή, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της μετεωρολογικης υπηρεσίας.

Το βόρειο τμήμα της Τουρκίας πλήττεται συχνά από πλημμύρες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού όταν οι βροχοπτώσεις είναι ιδιαιτέρα ισχυρές. Πέρυσι, τουλάχιστον πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις πλημμύρες που έπληξαν την περιοχή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...