355
Το σκεύασμα, που θα βγει στην αγορά με την ονομασία Leqembi, προορίζεται για ασθενείς με ήπια νοητική βλάβη ή με άνοια σε πρώιμο στάδιο |

Ενα νέο φάρμακο επιβραδύνει την εξέλιξη της Αλτσχάιμερ

Protagon Team Protagon Team 8 Ιανουαρίου 2023, 15:12
Το σκεύασμα, που θα βγει στην αγορά με την ονομασία Leqembi, προορίζεται για ασθενείς με ήπια νοητική βλάβη ή με άνοια σε πρώιμο στάδιο
|

Ενα νέο φάρμακο επιβραδύνει την εξέλιξη της Αλτσχάιμερ

Protagon Team Protagon Team 8 Ιανουαρίου 2023, 15:12

Ενα φαρμακευτικό σκεύασμα που επιβραδύνει τη νοητική εξασθένηση ενέκρινε την Παρασκευή ο FDA, ο οργανισμός διαχείρισης τροφίμων και φαρμάκων των ΗΠΑ – και αυτό παρά τις διαφωνίες αρκετών ιατρών, τόσο για την ασφάλεια χρήσης του φαρμάκου όσο και για την αποτελεσματικότητά του.

Οπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ των New York Times, σύμφωνα με τον FDA, το φάρμακο lecanemab προορίζεται για ασθενείς με ήπια νοητική βλάβη ή με άνοια σε πρώιμο στάδιο, εξαιτίας της Αλτσχάιμερ. Η επιτάχυνση της έγκρισής του βασίστηκε στα θετικά αποτελέσματα δοκιμών σε δεύτερο στάδιο, και πιο συγκεκριμένα στο γεγονός ότι δια της θεραπείας με lecanemab απομακρύνθηκε από τους εγκεφάλους των ασθενών που το έλαβαν μια κολλώδης πρωτεΐνη, η amyloid beta, η οποία θεωρείται σήμα κατατεθέν της ασθένειας.

Μια πιο πρόσφατη δοκιμή, μάλιστα, έδειξε ότι το σκεύασμα, το οποίο θα κυκλοφορήσει στο εμπόριο με την ονομασία Leqembi, επιβράδυνε την εξέλιξη της Αλτσχάιμερ κατά 27%.

«Πρόκειται για το πιο εξελιγμένο μέχρι σήμερα “όπλο” μας απέναντι στην επιτάχυνση του υποκείμενου ρυθμού προόδου της ασθένειας. Μέχρι σήμερα προσπαθούσαμε απλώς να θεραπεύσουμε τα συμπτώματα της Αλτσχάιμερ», δήλωσε ο Μπίλι Νταν, διευθυντής της Νευροεπιστημονικής υπηρεσίας του FDA.

Η έγκριση έρχεται μετά από ένα μπαράζ επικρίσεων κατά του FDA για την έγκριση ενός άλλου σχετικού φαρμάκου, το 2021, του Aduhelm. Το lecanemab έτυχε θερμότερης υποδοχής από την επιστημονική κοινότητα, με τις επικριτικές φωνές να είναι σαφώς λιγότερες.

Πολλοί νευρολόγοι χαιρέτισαν την έλευση του lecanemab ως μια σημαντική εξέλιξη, που έρχεται μετά από πολυετείς αποτυχημένες προσπάθειες. Υποστηρίζουν ότι η θεραπεία με αυτό θα επιτρέψει στους πάσχοντες από Αλτσχάιμερ να αντιμετωπίσουν ηπιότερα, για ένα σεβαστό χρονικό διάστημα, τις επιπτώσεις της μοιραίας νευροεκφυλιστικής ασθένειας από την οποία, μόνο στις ΗΠΑ, πάσχουν περισσότεροι από έξι εκατ. άνθρωποι.

Αμέσως μετά την έγκριση του lecanemab από τον FDA, η φαρμακευτική εταιρεία Eisai, με έδρα το Τόκιο, που σε συνεργασία με την εταιρεία βιοτεχνολογίας Biogen, στη Μασαχουσέτη των ΗΠΑ, ευθύνονται για την παραγωγή του σκευάσματος, ανακοίνωσε πως η τιμή του θα είναι 26.000 δολάρια ετησίως. Αυτό το ποσό ίσως να ακούγεται υπέρογκο, όχι όμως συγκρινόμενο με τα 56.000 δολάρια που κοστίζει για το ίδιο διάστημα θεραπείας η αγορά του Aduhelm, το οποίο επίσης είχαν αναπτύξει οι δύο συγκεκριμένες εταιρείες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...