563
Ο Αλέξης Τσίπρας στη συναντηση με την πρύτανη του Πανεπιστημίου, Βενετσάνα Κυριαζοπούλου, τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών, Αθανάσιο Ζούπα, και μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου | INTIMEnews

Εμμονή Τσίπρα με τη Νομική Σχολή στην Πάτρα – πώς απάντησε στην Κεραμέως

Protagon Team Protagon Team 15 Οκτωβρίου 2019, 15:55
Ο Αλέξης Τσίπρας στη συναντηση με την πρύτανη του Πανεπιστημίου, Βενετσάνα Κυριαζοπούλου, τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών, Αθανάσιο Ζούπα, και μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου
|INTIMEnews

Εμμονή Τσίπρα με τη Νομική Σχολή στην Πάτρα – πώς απάντησε στην Κεραμέως

Protagon Team Protagon Team 15 Οκτωβρίου 2019, 15:55

Αν και η πρόταση για την ίδρυση Νομικής Σχολής στην Πάτρα δεν είχε έρθει από τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου, χωρίς να υπάρχει καν μελέτη σκοπιμότητας ή εξασφαλισμένοι πόροι, ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε – για μία ακόμη φορά- να μην κατανοεί τους λόγους για τους οποίους ανακλήθηκε η (εξόχως προεκλογική) απόφαση της κυβέρνησής του για την ίδρυση τέταρτης Νομικής Σχολής.

Εχοντας πλάι του την πρύτανη του Πανεπιστημίου, Βενετσάνα Κυριαζοπούλου, τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών, Αθανάσιο Ζούπα, και μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου, ο πρωθυπουργός επέμεινε στην δική του εκδοχή περί πολιτικής σκοπιμότητας, η οποία, όπως είπε, «κατατείνει να δημιουργήσει μία πολύ μεγάλη αδικία για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, για το Πανεπιστήμιο Πατρών και για μία πόλη όπου είναι γνωστή σε όλη την Ελλάδα για τις υψηλού επιπέδου σπουδές που προσφέρει το πανεπιστήμιο της, το οποίο είναι γνωστό σε όλη την Ευρώπη».

Εμμένοντας στην ορθότητα της απόφασης για την ίδρυση Νομικής Σχολής στην Πάτρα, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε μάλιστα την πεποίθηση ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη και το υπουργείο Παιδείας θα καταλάβουν το λάθος τους και θα επανορθώσουν.

«Θέλω να πιστεύω ότι η κυβέρνηση θα συνειδητοποιήσει πως αυτή η απόφαση είναι λάθος και θα ανακληθεί, όμως αυτό απαιτεί όχι την δική μας εγρήγορση, αλλά τη δική σας εγρήγορση», είπε απευθυνόμενος προς την πρύτανη και τον πρόεδρο του ΔΣΠ και χωρίς δεύτερη σκέψη ανακοίνωσε πως «όταν θα μας δοθεί ξανά η δυνατότητα να βρεθούμε σε θέσεις κυβερνητικής ευθύνης αυτόν το σχεδιασμό θα τον υλοποιήσουμε».

Μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας, απαντώντας στο βασικό επιχείρημα της σημερινής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας για την κατάργηση του νόμου για την ίδρυση Νομικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Πατρών, χαρακτήρισε «παράλογο το να λέει κανείς ότι πρέπει να μετράει τις θέσεις εργασίας και την αγορά εργασίας για να υπολογίζει το πόσες σχολές και πόσες θέσεις εισακτέων θα έχουν τα Πανεπιστήμια»!

Προέβαλε μάλιστα και ως επιχείρημα ότι αν ίσχυε κάτι τέτοιο «ιδίως με τη διόγκωση της ανεργίας στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, θα έπρεπε να είχαμε κλείσει τις μισές πανεπιστημιακές σχολές».

Στο ίδιο πλαίσιο χαρακτήρισε αντίφαση, «το να θέλουμε ιδιωτικές νομικές, πολυτεχνικές και ιατρικές σχολές για να μην πηγαίνουν τα παιδιά μας στο εξωτερικό και οι ίδιοι που το προτείνουν αυτό, να κλείνουν δημόσιες σχολές, με το επιχείρημα ότι είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός των επαγγελματιών που ασκούν το συγκεκριμένο επάγγελμα», για να εμπλουτίσει στη συνέχεια τη συζήτηση με μερικές συμβουλές τις οποίες θέλησε να παρουσιάσει ως καινοφανείς:

 «Ολοι πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως δεν ισχύει το δόγμα της δεκαετίας του ΄60, ότι δηλαδή όποιος παίρνει πτυχίο έχει εξασφαλισμένη τη θέση στην αγορά εργασίας, αφού σήμερα η ζωή μας είναι πιο ανταγωνιστική και πιο δύσκολη. Το να μπορούν όμως τα παιδιά μας να έχουν υψηλού επιπέδου γνώσεις, παρεχόμενες σπουδές και πτυχία, τα οποία να έχουν υψηλή αξία εξαιτίας ακριβώς αυτής της γνωστικής διαδικασίας που θα είναι υψηλού επιπέδου, είναι από μόνο του ένα πάρα πολύ σημαντικό πράγμα, για το οποίο η πολιτεία και όλοι μας πρέπει να συνεισφέρουμε, ώστε να το κατοχυρώσουμε»!

Από την πλευρά της, η πρύτανης Βενετσάνα Κυριαζοπούλου εξέφρασε την δυσαρέσκειά της, γιατί όπως είπε, «για πρώτη φορά καταργείται Τμήμα στο Πανεπιστήμιο Πατρών» ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι «κάποια στιγμή στο μέλλον θα ιδρυθεί Νομική Σχολή στην Πάτρα, διότι την χρειάζεται το Πανεπιστήμιο για την ολοκλήρωσή του».

«Από την πρώτη στιγμή ήμασταν υπέρ της ίδρυσης της Νομικής Σχολής, ανεξάρτητα από ποιο κόμμα θα ήταν στην κυβέρνηση», δήλωσε με τη σειρά του ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών, Αθανάσιος Ζούπας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...