526
Διάνυσαν μια απόσταση επτά, περίπου, χιλιομέτρων, με τα πόδια | politischios.gr

Χίος/«Απέδρασαν» οι μετανάστες από το hotspot κόβοντας το συρματόπλεγμα

Protagon Team Protagon Team 1 Απριλίου 2016, 18:18
Διάνυσαν μια απόσταση επτά, περίπου, χιλιομέτρων, με τα πόδια
|politischios.gr

Χίος/«Απέδρασαν» οι μετανάστες από το hotspot κόβοντας το συρματόπλεγμα

Protagon Team Protagon Team 1 Απριλίου 2016, 18:18

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ  του Politischios.gr, τον δρόμο για την πόλη της Χίου πήραν εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες -περισσότερα από 502 άτομα, κυρίως Σύροι- που λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι της Παρασκευής έκοψαν τα συρματοπλέγματα του Κέντρου Κράτησης, βγήκαν έξω και κατευθύνθηκαν προς την πόλη της Χίου. Στο κέντρο φιλοξενούνταν περισσότεροι από 1.500 πρόσφυγες και μετανάστες. Σύμφωνα και με άλλα τοπικά μέσα ενημέρωσης οι πρόσφυγες -άντρες, γυναίκες και παιδιά με όλα τα υπάρχοντά τους- έκοψαν τα συρματοπλέγματα και, χωρίς να συναντήσουν εμπόδιο, από την αστυνομική δύναμη που επιτηρεί το hotspot στη ΒΙΑΛ, έφυγαν.

Συγκεκριμένα, κατευθύνθηκαν πεζή προς την πόλη -διανύοντας μια απόσταση επτά περίπου χιλιομέτρων- προς τον δημοτικό καταυλισμό της Σούδας στην τάφρο του κάστρου. Συνοδεία περιπολικών της Αστυνομικής Διεύθυνσης Χίου, αλλά και ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ, κατέληξαν στο λιμάνι της Χίου ζητώντας να ταξιδέψουν με πλοίο για τον Πειραιά.

Παρά τις εκκλήσεις του Λιμεναρχείου να αποχωρήσουν αυτό δεν κατέστη δυνατό, με αποτέλεσμα να παραμένουν στο σημείο.

Το παράδειγμα των 500 ατόμων που «δραπέτευσαν» νωρίς το μεσημέρι της Παρασκευής από το πρώην εργοστάσιο της ΒΙ.ΑΛ. στο Χαλκειός, ακολούθησαν το απόγευμα της ίδιας ημέρας ακόμη 300 άτομα που, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Politischios.gr, κατευθύνθηκαν και αυτά προς το λιμάνι του νησιού.

Ας σημειωθεί ότι ήδη στον καταυλισμό της Σούδας διαμένουν και 211 άλλοι πρόσφυγες και μετανάστες οι οποίοι πέρασαν στο νησί από την Πέμπτη και μέχρι το πρωί της Παρασκευής δεν μπορούσαν να μεταφερθούν στο hot spot, αφού ήδη εκεί παρέμεναν περισσότεροι από 1.500 άτομα με υποδομές για μόλις 1.200.

Τα παραπάνω έρχονται σε συνέχεια των επεισοδίων της Πέμπτης λόγω των οποίων μέλη των οργανώσεων που δραστηριοποιούνται μέσα στο hot spot βρέθηκαν εκτός, με εντολή της Αστυνομίας, για λόγους ασφαλείας. Ανάμεσά τους οι «Γιατροί του Κόσμου» των οποίων το ιατρείο υπέστη σημαντικές ζημιές – ύψους 30.000 ευρώ, περίπου. Την Πέμπτη, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, από το hot spot αποχώρησε και ο Ερυθρός Σταυρός, επικαλούμενος λόγους ασφαλείας.

Το μεσημέρι της Παρασκευής περίπου 200 κάτοικοι της περιοχής του hot spot της Χίου προχώρησαν σε παράσταση διαμαρτυρίας στην Αστυνομική Διεύθυνση Χίου και στον δήμο Χίου διαμαρτυρόμενοι για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες μέρες και ζητούσαν το κλείσιμο της δομής. Ομως, συναίνεσαν στη δημιουργία του κέντρου όχι ως φυλακή αλλά ως χώρο καταγραφής. Το ίδιο, σύμφωνα με τον δήμαρχο Χίου, Mανόλη Βουρνού, κάνει και ο δήμος του νησιού που με εξώδικο στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής καταγγέλλει τη σύμβαση παραχώρησης. Ο δήμος συγκάλεσε τις 18:00 το απόγευμα της Παρασκευής έκτακτη συνεδρίαση των Τοπικών Κοινοτήτων των Καμποχώρων, όπου λειτουργεί το hot spot.

vial01
Διασχίζοντας το νησί προκειμένου να φτάσουν στο λιμάνι της Χίου

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί το θέμα των συμπλοκών στα κέντρα στην Ελλάδα, δήλωσε στις Βρυξέλλες η εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν, Μίνα Αντρέεβα, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες πληροφορίες για τυχόν μέτρα που σχεδιάζονται.

Για υπαρκτό κίνδυνο πανικού και τραυματισμών στους καταυλισμούς προσφύγων και μεταναστών κάνει λόγο η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Τονίζει ακόμη ότι πρέπει να υπάρξουν εγγυήσεις πριν την έναρξη των επιστροφών, δεδομένου ότι υπάρχουν «σοβαρά κενά» τόσο σε Ελλάδα όσο και σε Τουρκία.

Τα επεισόδια στη Χίο ήλθαν λίγες μέρες μετά τις ταραχές στον Πειραιά, όπου είχαν τραυματιστεί οκτώ άτομα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...