926
|

Τι μας θυμίζει η Αντωνία Ηλία

Avatar protagon.import 11 Ιουνίου 2015, 00:55

Τι μας θυμίζει η Αντωνία Ηλία

Avatar protagon.import 11 Ιουνίου 2015, 00:55

Το 2005 η Αντωνία Ηλία έγινε γνωστή στο πανελλήνιο καθώς βρέθηκε στο επίκεντρο των μέσων ενημέρωσης  γιατί ήταν – μεταξύ άλλων παραγόντων – η αφορμή για να ξεσπάσει ένα από τα λεγόμενα σκάνδαλα της εποχής που μάθαμε ως «παραδικαστικό». Κάτι παραπάνω από δέκα χρόνια μετά,  η Αντωνία Ηλία επρόκειτο να φτάσει το βράδυ της Τρίτης στην Αθήνα μετά την έκδοσή της από τις Βρετανικές αρχές.  Όμως, η έκδοσή της δεν τελεσφόρησε, αφού η πρώην δικαστικός, έκανε ότι μπορούσε για να μην ολοκληρωθεί η διαδικασία. Σύμφωνα με μία από τις επικρατέστερες εκδοχές η μη έκδοση της Αντωνίας Ηλία είναι πιθανόν να σχετίζεται με προσφυγή της ίδιας μετά την απόρριψη αιτήματός της για άσυλο που είχε καταθέσει σε βρετανικό δικαστήριο.

Η Ηλία στις δηλώσεις που έκανε ισχυρίζεται ότι είναι αθώα και θα παλέψει μέχρι τέλους για να αποδείξει την αθωότητάς της, τονίζοντας δε ότι όλοι οι συγκατηγορούμενοί της έχουν κριθεί αθώοι.

Η αλήθεια είναι ότι η Αντωνία Ηλία προσπαθεί να μας κάνει να ξεχάσουμε κάποια πράγματα απ’ όσα έγιναν εκείνη την εποχή και ενέπλεξαν μαζί με δικαστές και δικηγόρους και τη διοικούσα Εκκλησία καθώς κεντρικό ρόλο στο «παραδικαστικό» φερόταν ότι είχε και (τουλάχιστον) ένας κληρικός, ο αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Γιοσάκης.

Μια κρύα νύχτα του Γενάρη του 2005, η πρωτοδίκης εμφανίστηκε σε μαγνητοφωνημένες συνομιλίες, τις οποίες δημοσιοποίησαν στη συνέχεια σε σειρά εκπομπών τηλεοπτικοί σταθμοί (EXTPA 3 και ΑΛΤΕΡ), να διαπραγματεύεται την αποφυλάκιση κατηγορουμένου για εμπορία ναρκωτικών.

Και φερόταν να μιλά με κάποιον μεσολαβητή συζητώντας για ποινές, εκατομμύρια ευρώ και ποσότητες ναρκωτικών. Η ίδια καιρό αργότερα, και αφού διέφυγε στο εξωτερικό, ισχυρίστηκε ότι αναγνώρισε τη φωνή της σε κάποιες από τις συνομιλίες, σε άλλες όχι, και εντέλει ισχυρίστηκε: «Ουδέποτε έχω χρηματιστεί, ουδέποτε είχα καμία χρηματική συναλλαγή με κανέναν».

Η Ηλία, όμως, ήταν εκείνη που εμμέσως πλην σαφώς προκάλεσε και το εκκλησιαστικό «τσουνάμι», εμπλέκοντας σε κάποιους από αυτούς τους πιθανόν υποκλεμμένους διαλόγους τον αρχιμανδρίτη Ιάκωβο Γιοσάκη. Το 2003, η Αντωνία Ηλία δίκασε μία υπόθεση που αφορούσε μια αποζημίωση από ασφαλιστική εταιρεία για τροχαίο ατύχημα του μοναχού Ιγκόρ Χλοπόνιν. Του επιδίκασε ποσό αποζημίωσης 480.000 ευρώ. «Δεν κάνω εγώ τους προσδιορισμούς και δεν ήταν διάδικος ο Γιοσάκης», είχε πει η ίδια αναφερόμενη στην υπόθεση. 

Ωστόσο, περίγραψε τη γνωριμία της με τον Γιοσάκη ως εξής: «Δεν υπήρξε κολλητός μου φίλος, τον έχω συναντήσει περίπου 10-12 φορές στο σπίτι του στο Κερατσίνι, στην εκκλησία, στο δικό μου σπίτι, αλλά και σε μαγαζιά του Κολωνακίου με νομικούς και επιχειρηματίες. Ήταν ένας άνθρωπος που κυκλοφορούσε και με πάρα πολλούς δικαστές και με πολύ καλό κόσμο».

Ο Ιάκωβος Γιοσάκης, τον Φεβρουάριο του 2009, περιγράφοντας από τη δική του πλευρά τη γνωριμία του με τη δικαστή, είπε σε μια συνέντευξή του: «Της συμπαραστάθηκα όσον ουδείς στο πρόβλημα του ετοιμοθάνατου τότε πατέρα της. Γνώρισα την Αντωνία Ηλία σαν μία χαρισματούχο δικαστική λειτουργό».

Είχε πει και άλλα ενδιαφέροντα σε εκείνη τη συνέντευξή του ο Ιάκωβος Γιοσάκης, στην εφημερίδα «Σφήνα».

– Τελικά είχατε ή όχι σχέσεις με δικαστές;

– «Ποτέ δεν το αρνήθηκα. Αυτό όμως δεν σημαίνει σε καμία απολύτως περίπτωση ότι είχα επιλήψιμες σχέσεις μαζί τους».

Τον Ιάκωβο Γιοσάκη κατήγγειλε αρχικά, το 2005, ο Καλαβρύτων και στη συνέχεια ο τότε μητροπολίτης Θηβών Ιερώνυμος, ο από το 2008 Αρχιεπίσκοπος Αθηνών. Σε μία από τις τηλεοπτικές εκπομπές, το 2005 στο AΛΤΕΡ, ο Ιερώνυμος ανέφερε ότι πριν από την αρχιεπισκοπική εκλογή του, το 1998, ο Ιάκωβος Γιοσάκης τον επισκέφτηκε συνοδευόμενος από δικαστικό και του ζήτησε να αποσύρει την υποψηφιότητά του.

Και ο Ιάκωβος, στη συνέντευξή του, αναφερόμενος σε όσα του είχε προσάψει ο Ιερώνυμος, απάντησε: «Εγώ δεν γνωρίζω τι δήλωσε στα ΜΜΕ το 2005, για ένα γεγονός μάλιστα που υποτίθεται ότι συνέβη 8 χρόνια νωρίτερα, δηλαδή το 1998, και που δήθεν τον έβλαψε. Κάθε εχέφρων άνθρωπος, όμως, αναρωτιέται, γιατί τόσα χρόνια το γεγονός αυτό δεν καταγγέλθηκε.

»Γνωρίζω, όμως, τι δήλωσε ο Μακαριότατος σε εμένα προσωπικά ενώπιον μαρτύρων, τι δήλωσε ενώπιον των δικαστικών αρχών, καθώς και ενώπιον του τότε προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

»Οι τυχόν αντιφάσεις που μπορεί  με ευχέρεια να εντοπιστούν θα διαλευκανθούν μόνο από τον ίδιο τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο που έχει την ευθύνη των λόγων του, τον οποίο παρά τις όποιες δηλώσεις ή ενέργειές του εξακολουθώ να τιμώ».

Η ουσία είναι ότι η υπόθεση του «παραδικαστικού», φαίνεται ότι ολοκληρώθηκε τον Μάιο του 2012, όταν μετά από τέσσερις μήνες ακροαματικής διαδικασίας το Εφετείο αποφάσισε την απαλλαγή του ποινικολόγου Σάκη Κεχαγιόγλου και τη δραματική μείωση της ποινής του Ιάκωβου Γιοσάκη. Είχε προηγηθεί ανάκληση των καταθέσεων βασικών μαρτύρων, οι οποίοι είχαν υποστηρίξει, ότι έδωσαν χρήματα στον Σάκη Κεχαγιόγλου, προκειμένου να δωροδοκήσει την Αντωνία Ηλία σε υπόθεση ναρκωτικών, ενώ αθώος κρίθηκε επίσης ο δικηγόρος Νίκος Εμμανουηλίδης, ο οποίος κατηγορούνταν για ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος της πρώην ανακρίτριας.

Σ’ ό,τι αφορά τον αρχιμανδρίτη Ιάκωβο Γιοσάκη, χάρη στον «νόμο Παπαϊωάννου», που άλλαξε τα χρηματικά όρια για τον χαρακτηρισμό μιας πράξης ως κακουργηματικής, το δικαστήριο μετέτρεψε, σε πλημμέλημα την κακουργηματική απάτη και το ξέπλυμα χρήματος για τα οποία είχε καταδικαστεί ο αρχιμανδρίτης πρωτόδικα, με αποτέλεσμα να διαπιστωθεί η παραγραφή τους. Έτσι, από την πρωτόδικη ποινή των 9 ετών και 11 μηνών, «απέμεινε» φυλάκιση 14 μηνών για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε παράβαση καθήκοντος.

Το Εφετείο μείωσε και την ποινή της πρώην πρωτοδίκη Παναγιώτας Τσέβη, από 58 μήνες σε 12 μήνες με αναστολή.

Η Αντωνία Ηλία, αν και όταν με το καλό έρθει στην Ελλάδα μπορεί να  έχει κάτι να προσθέσει ή να υπενθυμίσει σε μια υπόθεση που απασχόλησε για μήνες τα μέσα ενημέρωσης και κατ’ επέκταση την κοινή γνώμη. Μάντης, δεν είμαι ούτε θέλω να γίνω, αλλά θεωρώ πιθανόν η Αντωνία Ηλία λίγο καιρό μετά την άφιξή στην Αθήνα, αν και όταν έρθει θα κάνει τις βόλτες της ελεύθερη στο κέντρο της πόλης.

*Ο Θωμάς Τσάτσης, είναι δημοσιογράφος.

Προηγούμενα άρθρα του Θωμά Τσάτση 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News