530
|

Το Σχολείο που όλοι θέλουν στη Θεσσαλονίκη

Protagon Team Protagon Team 11 Ιουλίου 2017, 17:10

Το Σχολείο που όλοι θέλουν στη Θεσσαλονίκη

Protagon Team Protagon Team 11 Ιουλίου 2017, 17:10

Είναι όμορφα να μπαίνεις στο σχολείο του παιδιού σου. Στο καινούριο σχολείο του παιδιού σου. Σε αυτό που περιμένεις να συμπληρώσει, να καλλιεργήσει και να προσαυξήσει τις γνώσεις και την παιδεία που ξεκίνησες να δίνεις εσύ. Τώρα ήρθε η σειρά του. Αλλά δεν αρκούν οι καλές προθέσεις. Ένα σχολείο πρέπει να έχει καλούς και υπεύθυνους δασκάλους που να σέβονται το λειτούργημα τους. Πρέπει όμως και να έχει και σοβαρές υποδομές. Ή καλύτερα πρέπει να μην έχει κάποιες, ας πούμε, παθογένειες. Δεν πρέπει, ας πούμε, να στάζουν οι σωλήνες πάνω στα κεφάλια όποιου άτυχου βρίσκεται από κάτω. Ή δεν πρέπει να αναγκάζονται τα παιδιά να παίζουν σε ακατάλληλους χώρους. Και ποιος ξέρει πόσα «ή» μπορεί να μαζευτούν ακόμα;

Εδώ και έξι χρόνια η Coca-Cola Τρία Έψιλον προσπαθεί να αντιμετωπίσει παρόμοιες καταστάσεις. Με το πρόγραμμα «Το Σχολείο που Θέλεις» η εταιρεία αναλαμβάνει την λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση σχολικών κτιρίων σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα. Αναγνωρίζοντας την ανάγκη για τη βελτίωση των σχολικών υποδομών, είναι το πρώτο πρόγραμμα που αναλαμβάνει την εξ’ ολοκλήρου επισκευή και ανακαίνιση σχολικών μονάδων οι οποίες έχουν αυξημένες ανάγκες, σε συνεργασία με τους Δήμους, τους εκπαιδευτικούς, τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων, και με τελικούς αποδέκτες τους μαθητές. Στόχος, ένα πιο όμορφο, φιλικό και ασφαλές σχολικό περιβάλλον για μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι το 92ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης στην περιοχή Χαριλάου. Ανακαινίστηκε πλήρως πέρυσι όταν η Ράνια, πρόεδρος εδώ και έναν χρόνο του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων συσπείρωσε γύρω της μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς, ακόμα και εθελοντές με αποτέλεσμα τώρα πια, τα πάντα στο σχολείο να έχουν αλλάξει. Από τα χρώματα στους τοίχους και την απομάκρυνση των γκράφιτι, μέχρι τον προαύλιο χώρο και τις αίθουσες των τάξεων, όλα έχουν γίνει έτσι όπως πρέπει. Πλέον οι μαθητές έχουν την δυνατότητα να διδάσκονται σε ένα λειτουργικό περιβάλλον και οι δάσκαλοι να κάνουν την δουλειά τους απερίσπαστοι από εξωγενείς παράγοντες.

Για το 2017 οι συμμετοχές έχουν φτάσει αισίως τις 20 και προέρχονται από τους δήμους Θεσσαλονίκης, Κορδελιού – Ευόσμου και Πυλαίας – Χορτιάτη. Για περίπου δέκα ημέρες ακόμη, μέχρι τις 16 Ιουλίου, ο καθένας μπορεί να επιλέξει, ψηφίζοντας μέσα από την σελίδα του προγράμματος, ποιο από αυτά θα κάνει παρέα στο 92ο και στα υπόλοιπα (ανακαινισμένα πλέον) σχολεία του προγράμματος.

 

school-1
Το 92° Δημοτικό Σχολείο πριν και μετά

Η διαδικασία είναι απλή: με την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας και την ανάδειξη του πρώτου σχολείου σε ψήφους, θα ξεκινήσει άμεσα η ανακαίνισή του. Η Coca-Cola Τρία Έψιλον θα προχωρήσει στις επισκευαστικές εργασίες που απαιτούνται, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ώστε η νέα σχολική χρονιά να ξεκινήσει σε ένα περιβάλλον ασφαλές, λειτουργικό και όμορφο, τόσο για τους μαθητές, όσο και για το εκπαιδευτικό προσωπικό, όπως έχει γίνει σε 12 ακόμη σχολεία τις περασμένες χρονιές.

Όσο για τα σχολεία που συμμετέχουν ή θα ήθελαν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, αυτά προτείνονται κατά περίπτωση από τους Συλλόγους Γονέων & Κηδεμόνων και εγκρίνονται από τα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων όπου ανήκουν.

Το πρόγραμμα της Coca-Cola Τρία Έψιλον δεν είναι φωτοβολίδα ούτε έχει ευκαιριακό χαρακτήρα. Πρόκειται για μια επένδυση που, ξεκινώντας το 2012, έχει ανακαινίσει 12 σχολικά κτίρια, με συνολική επένδυση άνω των 1,1 εκ. ευρώ, βελτιώνοντας το περιβάλλον και αλλάζοντας την  καθημερινότητα σε περισσότερους από 4.500 μαθητές και εκπαιδευτικούς. Και συνεχίζει.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...