234
Το καμπανάκι χτυπά για την κυβερνητική πορεία του Ντάισελμπλουμ αλλά και για το Eurogroup | Aris Oikonomou/SOOC

Εκτός ολλανδικής κυβέρνησης -και πολιτικής- ο Ντάισελμπλουμ

Protagon Team Protagon Team 11 Οκτωβρίου 2017, 10:09
Το καμπανάκι χτυπά για την κυβερνητική πορεία του Ντάισελμπλουμ αλλά και για το Eurogroup
|Aris Oikonomou/SOOC

Εκτός ολλανδικής κυβέρνησης -και πολιτικής- ο Ντάισελμπλουμ

Protagon Team Protagon Team 11 Οκτωβρίου 2017, 10:09

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δεν πρόκειται να συμμετάσχει στη νέα κυβέρνηση της Ολλανδίας, η οποία έχει σχεδόν συμφωνηθεί από τα κόμματα που θα την συναποτελούν μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις.

Ο υπουργός Οικονομικών και επικεφαλής του Eurogroup ως τον προσεχή Ιανουάριο, απέστειλε επιστολή στην πρόεδρο του ολλανδικού Κοινοβούλιο όπου τον ενημερώνει για τις προθέσεις του.

Η εφημερίδα Volkskrant, που έφερε στη δημοσιότητα την επιστολή, σημείωσε μάλιστα ότι ο 51χρονη Ντάισελμπλουμ θα εγκαταλείψει την πολιτική -τουλάχιστον την κεντρική σκηνή της- όταν θα αναλάβει καθήκοντα η νέα κυβέρνηση, σε περίπου δύο εβδομάδες.

Για τέλος εποχής έκανε λόγο ο διευθυντής των Financial Times Πίτερ Σπίγκελ.

Το Εργατικό Κόμμα του Ντάισελμπλουμ υπέστη μεγάλο πλήγμα στις τελευταίες εθνικές εκλογές, βλέποντας τα ποσοστά του να καταρρέουν από το 25% σε λίγο πάνω από 6%.

Ετσι δεν θα μετέχει στον νέο κυβερνητικό συνασπισμό που συγκροτείται από το φιλελεύθερο VVD του νυν πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε, το κόμμα D66 και δύο χριστιανικά κόμματα, το πραγματιστικό CDA και την πιο συντηρητική Χριστιανική Ενωση (CU). Ο συνασπισμός δίνει στον Ρούτε και στους εταίρους του πλειοψηφία μόλις μίας έδρας, 76 έδρες σε σύνολο 150, στο Κοινοβούλιο.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ντάισελμπλουμ θα είναι επικεφαλής του Eurogroup ως το τέλος της θητείας του τον Ιανουάριο του 2018, όπως έχει δηλώσει και ο ίδιος στην τελευταία συνεδρίαση του οργάνου την περασμένη Δευτέρα. Ωστόσο δεν έχει ανακοινώσει τι σκοπεύει να κάνει μετά από αυτό.

Ο διάδοχός του στο ευρωπαϊκό όργανο θα επιλεγεί ως το τέλος του 2017.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...