494
Ο Κυριάκος Πιερρακάκης θεωρείτο ότι θα είναι υποψήφιος στην Α' Αθήνας. Τώρα όμως πάει για το Επικρατείας | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/Δελτίο τύπου / POOL

Εκλογές με Πιερρακάκη κυβερνητικό εκπρόσωπο;

Protagon Team Protagon Team 21 Φεβρουαρίου 2022, 11:45
Ο Κυριάκος Πιερρακάκης θεωρείτο ότι θα είναι υποψήφιος στην Α' Αθήνας. Τώρα όμως πάει για το Επικρατείας
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/Δελτίο τύπου / POOL

Εκλογές με Πιερρακάκη κυβερνητικό εκπρόσωπο;

Protagon Team Protagon Team 21 Φεβρουαρίου 2022, 11:45

Είχε γραφτεί στα τέλη την περασμένης εβδομάδας, σε παραπολιτικές στήλες εφημερίδων, υπό τη μορφή κουίζ: ποιος θα αναλάβει κυβερνητικός εκπρόσωπος την προεκλογική περίοδο, όταν αργά ή γρήγορα προκηρυχθούν οι εκλογές;

Το «Θεωρείο» της «Καθημερινής», για παράδειγμα, άνοιξε πρώτο τη συζήτηση για αντικατάσταση στο (εγγύς) μέλλον του Γιάννη Οικονόμου, ο οποίος ως βουλευτής Φθιώτιδας θα χρειαστεί να αφοσιωθεί στην εκλογική του περιφέρεια –υπάρχει μια μεγάλη «γαλάζια» μάχη για την πρωτιά του σταυρού εκεί, ανάμεσα στον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και υπεύθυνο της επικοινωνίας της κυβέρνησης και τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα. Μάλιστα η καλά πληροφορημένη στα του Μεγάρου Μαξίμου στήλη της «Κ» περιέγραψε τον βασικό υποψήφιο για τη θέση του κ. Οικονόμου όταν σημάνουν εκλογές: ένας πρωτοκλασάτος υπουργός και από τους πλέον επιτυχημένους στο έργο του έχει βολιδοσκοπηθεί. Με τη σημείωση ότι, εφόσον ο συγκεκριμένος υπουργός αναλάβει την πρόκληση, θα τοποθετηθεί στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας και όχι στην περιφέρεια όπου θεωρείται ότι έχει «κλειδώσει».

Ποιος είναι; Ολα δείχνουν ότι πρόκειται για τον Κυριάκο Πιερρακάκη, τον κατά γενική ομολογία υπερεπιτυχημένο υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, οποίος μέχρι πρότινος είχε όντως «κλειδώσει» ως υποψήφιος στην Α’ Αθήνας, αλλά φαίνεται ότι τελικά έχει άλλα σχέδια για αυτόν ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Χωρίς να υπάρχουν παράπονα ή προβληματισμοί για την έως τώρα παρουσία του κ. Οικονόμου ως κυβερνητικού πορτ παρόλ –τουναντίον, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ θεωρείται ότι χάρισε έναν φρέσκο αέρα και περισσότερο νεύρο στην επικοινωνιακή εικόνα της κυβέρνησης σε μια δύσκολη μάλιστα περίοδο με αλλεπάλληλες κρίσεις (από τους νεκρούς της πανδημίας, έως το χάος της κακοκαιρίας «Ελπίδα»)– η επιλογή του κ. Πιερρακάκη φαίνεται να εντάσσεται στην ευρύτερη στρατηγική προσέγγισης της ΝΔ προς τις κάλπες. Ο 39χρονος υπουργός, ο οποίος πιστώνεται το θαύμα του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας μέσα σε μόλις δυόμισι χρόνια, δεν είναι αυστηρά κομματικός, ενώ ενσαρκώνει την εικόνα που θέλει να προβάλει ο κ. Μητσοτάκης: αυτή των συνθέσεων, της αποτελεσματικότητας, της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης, αλλά και του πολιτικού Κέντρου, για τις ψήφους του οποίου θα δοθεί και η σχετική μάχη (άλλωστε ο κ. Πιερρακάκης είχε υπάρξει το 2014 υποψήφιος ευρωβουλευτής με την «Ελιά» του Βαγγέλη Βενιζέλου).

Τη σχετική πρόβλεψη για μετακίνηση του κ. Πιερρακάκη στη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου κατά την προεκλογική περίοδο έκαναν και τα «Παραπολιτικά» γράφοντας χαρακτηριστικά: «Τον “άσο” που ακούει στο επώνυμο Πιερρακάκης φαίνεται ότι είναι αποφασισμένος να ρίξει στο πολιτικό τραπέζι ο πρόεδρος Μητσοτάκης, ενόψει της επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης. Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κατά κοινή παραδοχή, εκτός από επιτυχημένος, είναι ένα από τα κυβερνητικά στελέχη που έχουν αυξημένη επιρροή στη δεξαμενή των κεντρογενών ψηφοφόρων. Επειδή, όπως όλα δείχνουν, η μάχη της αυτοδυναμίας για τον Κυριάκο θα κριθεί στο πολιτικό Κέντρο, ο Πρωθυπουργός σκέφτεται σοβαρά να δώσει πρωταγωνιστικό ρόλο στον Πιερρακάκη».

Με μια μετακίνηση του κ. Πιερρακάκη στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας θα αδειάσει και η λίστα της Α’ Αθήνας όπου παρατηρείται συνωστισμός ονομάτων στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ, με τις έδρες όμως να μειώνονται, λόγω της απογραφής. Ετσι, εξάλλου, ανοίγει και ο δρόμος για υποψηφιότητα στην εκλογική περιφέρεια της πρωτεύουσας της υφυπουργού Εργασίας Δόμνας Μιχαηλίδου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...