711
Το τείχος που φτιάχνει η Τουρκία στα σύνορα με το Ιράν εκτείνεται σε απόσταση 47 χιλιομέτρων ενώ έχουν ήδη δρομολογηθεί διαδικασίες για ακόμη 230 χλμ! | EPA/SEDAT SUNA

ΕΕ και Τουρκία υψώνουν τείχη για να σταματήσουν τους πρόσφυγες

Protagon Team Protagon Team 8 Οκτωβρίου 2021, 20:50
Το τείχος που φτιάχνει η Τουρκία στα σύνορα με το Ιράν εκτείνεται σε απόσταση 47 χιλιομέτρων ενώ έχουν ήδη δρομολογηθεί διαδικασίες για ακόμη 230 χλμ!
|EPA/SEDAT SUNA

ΕΕ και Τουρκία υψώνουν τείχη για να σταματήσουν τους πρόσφυγες

Protagon Team Protagon Team 8 Οκτωβρίου 2021, 20:50

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων πενήντα χρόνων ανεγέρθηκαν περισσότερα από εξήντα τείχη ανά την υφήλιο, είτε κατά μήκος συνοριακών γραμμών ή σε κατεχόμενα εδάφη. Εξι στα δέκα τείχη κατασκευάστηκαν για να αποτρέψουν τη διέλευση προσφύγων ενώ η Ευρώπη είναι η περιοχή με τα περισσότερα τείχη (26%) μετά την Ασία, όπου ορθώνονται περισσότερα από τα μισά (56%) που υπάρχουν στον κόσμο.

Φαίνεται, όμως, πως πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις επιδιώκουν να κατασκευάσουν και άλλα τείχη. Ενόψει της συνόδου των υπουργών Εσωτερικών των 27 κρατών – μελών της ΕΕ (7-8 Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο) οι υπουργοί δώδεκα χωρών (της Δανίας, της Αυστρίας, της Πολωνίας της Λιθουανίας, της Εσθονίας, της Ουγγαρίας, της Λετονίας, της Σλοβακίας, της Τσεχίας της Βουλγαρίας, της Κύπρου και της Ελλάδας) απέστειλαν στην Κομισιόν και στην σλοβενική προεδρία τετρασέλιδη επιστολή με τον τίτλο «Προσαρμογή του νομικού πλαισίου της ΕΕ σε νέες πραγματικότητες».

Ελληνας στρατιώτης στον φράχτη που έχει στηθεί στις Φέρες κατά μήκος του ποταμού Εβρου. Η Ελλάδα και ακόμη 11 ευρωπαϊκές χώρες ζητούν από την Κομισιόν να επανεξεταστεί το ζήτημα των «φυσικών εμποδίων» /EPA/DIMITRIS ALEXOUDIS

Η Φραντσέσκα Μπάσο, ανταποκρίτρια της Corriere della Sera στις Βρυξέλλες, εξηγεί στο ρεπορτάζ της πως οι δώδεκα αυτές χώρες «ζητούν νέα εργαλεία για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ από τις προσφυγικές ροές αλλά και να ενταχθεί η χρηματοδότηση της κατασκευής φραχτών και τειχών στον προϋπολογισμού της ΕΕ».

Σύμφωνα με τους υπογράφοντες ευρωπαίους υπουργούς «τα φυσικά εμπόδια φαίνεται πως αποτελούν ένα αποτελεσματικό μέσο προστασίας των συνόρων που εξυπηρετεί το συμφέρον ολόκληρης της ΕΕ, όχι μόνον τα κράτη – μέλη άφιξης. Αυτό το θεμιτό μέσο θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί με πρόσθετο και επαρκή τρόπο από τον προϋπολογισμό της ΕΕ ως επείγον ζήτημα».

H Τουρκία

Ωστόσο τείχη δεν ορθώνουν μόνον οι χώρες στις οποίες οι πρόσφυγες επιδιώκουν να μεταβούν. Τείχη κατασκευάζει και η χώρα που φιλοξενεί τους περισσότερους (σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια) πρόσφυγες από κάθε άλλο κράτος στον κόσμο και τους χρησιμοποιεί για να εξυπηρετεί τα όποια συμφέροντά της: η Τουρκία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μιλώντας στο πρακτορείο Anadolu ο κυβερνήτης της επαρχίας Βαν στην ανατολική Τουρκία Μεχμέτ Εμπίν Μπιλμέζ ανακοίνωσε πως μόλις ολοκληρώθηκε η κατασκευή τμήματος μήκους είκοσι χιλιομέτρων ενός τείχος που κατασκευάζεται στα σύνορα με τον Ιράν.

«Στην επαρχία Βαν, όπου εκτείνεται το μεγαλύτερο μέρος της συνοριακής γραμμής μεταξύ Τουρκίας και Ιράν, οι δυνάμεις ασφαλείας λαμβάνουν κάθε δυνατή προφύλαξη για να αποτρέψουν παράνομες διελεύσεις, το λαθρεμπόριο και τη διείσδυση τρομοκρατών, παρακολουθώντας και φρουρώντας τα σύνορα με τεθωρακισμένα οχήματα», αναφέρει η Daily Sabah σε ρεπορτάζ της.

Τουρκική εποχούμενη περίπολος στα σύνορα με το Ιράν. Στο βάθος εικονίζεται ένα από τα φυλάκια των συνοριοφυλάκων. EPA/SEDAT SUNA

Στο πλαίσιο της οχύρωσης της συνοριακής γραμμής μεταξύ Τουρκίας και Ιράν σύντομα πρόκειται να αρχίσει η επιμήκυνση του τείχους που μόλις ολοκληρώθηκε κατά 47 χιλιόμετρα, ενώ έχουν ήδη κατατεθεί προσφορές για τη θωράκιση ακόμη 230 χιλιομέτρων. Πέρα από το τείχος, στην περιοχή ανοίγονται επίσης βαθιές τάφροι (συνολικού μήκους 175 χιλιομέτρων), κατασκευάζονται περιφράξεις με συρματοπλέγματα που φέρουν λεπίδες, ανεγείρονται παρατηρητήρια και εγκαθίστανται προηγμένα συστήματα επιτήρησης με θερμικές κάμερες.

Κομάντος και drones

Στο προσεχές διάστημα πρόκειται να ολοκληρωθεί και η κατασκευή δύο φυλακίων για την κάλυψη των αναγκών των μονάδων που επιχειρούν εκεί. Πρόσφατα στην περιοχή εστάλη από την τουρκική κυβέρνηση η 6η Ταξιαρχία Συνοριακών Δυνάμεων της Τουρκίας καθώς επίσης και 750 μέλη των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας, το έργο των οποίων συνδράμουν τα drones του τουρκικού στρατού.

Συνοριοφύλακας στο τείχος της τουρκο-ιρανικής μεθορίου, κοντά στην πόλη Βαν /EPA/SEDAT SUNA

Το όλο σχέδιο για τη θωράκιση των ανατολικών συνόρων της Τουρκίας καταστρώθηκε πολύ πριν από την επικράτηση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, αλλά ο φόβος για μαζική φυγή αμάχων από τη χώρα, συνέβαλε αναμφίβολα στην επιτάχυνση των έργων. Σήμερα στην Τουρκία οι καταγεγραμμένοι πρόσφυγες από το Αφγανιστάν ανέρχονται σε 182.000 ενώ στη χώρα εκτιμάται πως έχουν μεταβεί ακόμη 120.000 που δεν έχουν καταγραφεί ακόμα.

Η κυβέρνηση της Τουρκίας, όμως, δεν ανησυχεί μόνον για τους πρόσφυγες (με τους οποίους απειλεί την ΕΕ) ανησυχεί και για τους Κούρδους του PKK που στα βουνά της ευρύτερης περιοχής βρίσκουν καταφύγιο. Επιπρόσθετα πονοκέφαλο στους Τούρκους προκαλεί και η απειλή του Ισλαμικού Κράτους, αν και η στάση τους δεν είναι ξεκάθαρη, αναφέρει ο Γουίντο Ολίμπιο της Corriere della Sera, εξηγώντας πως παρότι οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας προβαίνουν σε συλλήψεις, κατηγορούνται πως δεν επιβάλλουν αυστηρές ποινές στους ισλαμιστές μαχητές.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...