454
Οι φωτογραφίες από το τμήμα 50 και πλέον μέτρων του αγωγού που καταστράφηκε | .expressen.se

Η δολιοφθορά στους Νord Stream: Στη δημοσιότητα οι πρώτες εικόνες από τους κατεστραμμένους αγωγούς

Protagon Team Protagon Team 18 Οκτωβρίου 2022, 11:37
Οι φωτογραφίες από το τμήμα 50 και πλέον μέτρων του αγωγού που καταστράφηκε
|.expressen.se

Η δολιοφθορά στους Νord Stream: Στη δημοσιότητα οι πρώτες εικόνες από τους κατεστραμμένους αγωγούς

Protagon Team Protagon Team 18 Οκτωβρίου 2022, 11:37

Προκαταρκτική έρευνα για την -όπως όλα δείχνουν- δολιοφθορά στους αγωγούς Nord Stream στη Βαλτική, στα χωρικά ύδατα της Δανίας, κατέδειξε ότι οι διαρροές φυσικού αερίου προκλήθηκαν από «ισχυρές εκρήξεις», ανακοίνωσε επισήμως η Αστυνομία της Κοπεγχάγης.

Στη Σουηδία εν τω μεταξύ, η εφημερίδα Expressen έφερε στη δημοσιότητα τις πρώτες φωτογραφίες από τα κατεστραμμένο αγωγό

Η περαιτέρω έρευνα για τις διαρροές που διαπιστώθηκαν στις 26 Σεπτεμβρίου στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2, εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ) της Δανίας, θα γίνουν από κοινού από την Αστυνομία της Κοπεγχάγης και την Υπηρεσία Ασφαλείας και Πληροφοριών της Δανίας.

«Εξακολουθεί να είναι πολύ νωρίς για να πούμε οτιδήποτε σχετικά με το πλαίσιο στο οποίο θα εξελιχθεί η διεθνής συνεργασία, για παράδειγμα με τη Σουηδία και τη Γερμανία, καθώς εξαρτάται από αρκετούς παράγοντες», διευκρίνισε η Αστυνομία της Κοπεγχάγης.

Στη Σουηδία, όπως προαναφέρθηκε, η εφημερίδα Expressen δημοσίευσε τις πρώτες αποκλειστικές υποβρύχιες φωτογραφίες του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1 στον πυθμένα της Βαλτικής Θάλασσας (80 μέτρα κάτω από την επιφάνεια) στο σημείο όπου καταστράφηκε από την έκρηξη.

Σύμφωνα με τη σουηδική εφημερίδα, φαίνεται ότι έχουν καταστραφεί τουλάχιστον πενήντα μέτρα του αγωγού.

Οπως ανέφεραν στη Wall Street Journal αξιωματούχοι που έχουν γνώση της έρευνας, γερμανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι η σειρά εκρήξεων κατά μήκος των βασικών υποθαλάσσιων αγωγών οφείλεται σε σαμποτάζ.

Σύμφωνα με τους Γερμανούς, είναι απίθανο η δολιοφθορά να έγινε από πολεμικό υποβρύχιο, με δεδομένο τόσο το μικρό βάθος στο σημείο όσο και τη στενή παρακολούθηση υποβρυχίων από τις ναυτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ στην περιοχή.

Κατά μία εκδοχή, οι εκρηκτικοί μηχανισμοί ποντίστηκαν από πλοίο και στη συνέχεια πυροδοτήθηκαν εξ αποστάσεως.

Οι εικόνες από τα σημεία των εκρήξεων δείχνουν ότι τα εκρηκτικά είχαν δύναμη περίπου 500 κιλών TNT, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Αν και προς το παρόν οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να συνδέσουν οριστικά την ύποπτη δολιοφθορά με κάποιον παράγοντα, υπάρχουν φωνές που επιμένουν ότι πίσω από τις εκρήξεις βρίσκεται η Ρωσία.

Η Μόσχα αρνείται κάθε ευθύνη, ισχυριζόμενη ότι οι εκρήξεις ήταν αποτέλεσμα τρομοκρατικής επίθεσης με στόχο τα ρωσικά συμφέροντα.

Προκαταρκτική σουηδική έρευνα κατέληξε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι οι εκρήξεις που σημειώθηκαν στα τέλη Σεπτεμβρίου πιθανότατα προκλήθηκαν από δολιοφθορά, αλλά επίσης δεν κατονόμασε τον ένοχο.

Λίγο μετά τις επιθέσεις, το ΝΑΤΟ είχε πει  ότι οι διαρροές ήταν αποτέλεσμα δολιοφθοράς, χωρίς επίσης να κατονομάσει τον δράστη.

Οι εκρήξεις προκάλεσαν διαρροές σε τρεις από τους τέσσερις αγωγούς των Nord Stream 1 και Nord Stream 2, οι οποίοι περνούν κάτω από τη Βαλτική. Ο μόνος που δεν υπέστη ζημιές, ήταν στη μία από τις δύο γραμμές Nord Stream 2. Με τον τρόπο αυτόν (κρατώντας δηλ. ανοικτή τη γραμμή μόνο του Nord Stream 2),  εκτιμούν γερμανοί αναλυτές, η Ρωσία προσπαθεί να αυξήσει την πίεση στο Βερολίνο να υποχωρήσει και να ανοίξει πλήρως τον Nord Stream 2.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...