522
Προεκλογική αφίσα του Ερντογάν σε πλατεία μπροστά από την Αγιά Σοφιά που αναγράφει «Η Κων/πολη ειναι μια ιστορία αγάπης για μας» | Reuters

Δημοτικές εκλογές στην Τουρκία: Σχεδόν 57 εκατομμύρια ψηφοφόροι στις κάλπες

Protagon Team Protagon Team 31 Μαρτίου 2019, 11:25
Προεκλογική αφίσα του Ερντογάν σε πλατεία μπροστά από την Αγιά Σοφιά που αναγράφει «Η Κων/πολη ειναι μια ιστορία αγάπης για μας»
|Reuters

Δημοτικές εκλογές στην Τουρκία: Σχεδόν 57 εκατομμύρια ψηφοφόροι στις κάλπες

Protagon Team Protagon Team 31 Μαρτίου 2019, 11:25

Στις κάλπες προσέρχονται την Κυριακή 56.911.967 ψηφοφόροι για τις δημοτικές εκλογές της Τουρκίας προκειμένου να εκλέξουν 30 δημάρχους μητροπολιτικών δήμων και άλλους 1.359 δημάρχους για τα επόμενα 5 χρόνια.

Στις 194.390 κάλπες που στήθηκαν, οι ψηφοφόροι ψηφίζουν όχι μόνο για δημάρχους και για τα δημοτικά συμβούλια, αλλά και τους αντίστοιχους κοινοτάρχες (τους γνωστούς «μουχτάρ») οι οποίοι εκλέγονται σε κάθε γειτονιά, και εκτελούν αρκετές από τις υπηρεσίες που προσφέρουν τα ΚΕΠ στην Ελλάδα.

Ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων είναι 8.270 σε μια εκλογική μάχη που, σύμφωνα με το Bloomberg, έχει τα χαρακτηριστικά δημοψηφίσματος και της ψήφου εμπιστοσύνης για τον Ερντογάν, ο οποίος, για πρώτη φορά, θα αντιμετωπίσει τη συνεργασία κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ανώτατου εκλογικού συμβουλίου το 50,7% των ψηφοφόρων είναι γυναίκες και το 49,3% άντρες. Στην Κωνσταντινούπολη που έχει τους περισσότερους ψηφοφόρους, καλούνται να προσέλθουν στις κάλπες 10.560.963 ψηφοφόροι.

Δώδεκα είναι τα κόμματα που συμμετέχουν στις εκλογές. Στους περισσότερους όμως μητροπολιτικούς δήμους και όχι μόνο, τα κόμματα κατεβαίνουν με συμμαχίες. Κυριότερες είναι αυτές του κυβερνώντος κόμματος με το κόμμα των Εθνικιστών του Ντεβλέτ Μπαχτσελί και η συμμαχία της αντιπολίτευσης ή αλλιώς η συμμαχία του «Λαού» που αποτελείται από το Ρεπουμπλικανικό κόμμα και το «Καλό κόμμα» που είναι το νέο εθνικιστικό κόμμα της Μεράλ Άκσενερ και έχει αποσπαστεί από αυτό του Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Το κόμμα αυτό είχε κάνει το ντεμπούτο του στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές.

Σε κάποιες περιπτώσεις στην συμμαχία αυτή συμμετέχει άτυπα και το κουρδικό κόμμα, Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών κάτι που προκάλεσε σφοδρές επικρίσεις του Ταγίπ Ερντογάν προς το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.

Η συμμαχία αυτή της αντιπολίτευσης σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις φαίνεται πως θα κοστίσει στο Κόμμα του Ταγίπ Ερντογάν, τον μητροπολιτικό Δήμο της Άγκυρας με υποψήφιο τον Μανσούρ Γιαβάς, προερχόμενο από τον εθνικιστικό χώρο.

Bloomberg: Η λίρα «βυθίζεται»

Διεθνή δίκτυα, όπως το Bloomberg, προβλέπουν «ντέρμπι» σε αρκετές μεγάλες πόλεις της Τουρκίας.

«Καθώς η λίρα περνά από μια κρίση στην επόμενη, ο Ερντογάν εξαπολύει επιθέσεις σε εχθρούς τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και στο εξωτερικό, προειδοποιώντας τους τραπεζίτες με “βαρύ κόστος” που θα κληθούν να πληρώσουν για το υφιστάμενο νομισματικό χάος» σημειώνει χαρακτηριστικά το Bloomberg.

Κατά το ίδιο δημοσίευμα, σε μια προσπάθεια να αναστρέψουν το κλίμα στην τουρκική οικονομία, «κόμματα της αντιπολίτευσης, σε μια σπάνια κίνηση, συνεργάζονται, ασκώντας κριτική στον Ερντογάν και στο ισλαμιστικών βάσεων κίνημά του».

Από την πλευρά του, ο Βολφγκάνγκο Πίκολι, συμπρόεδρος της εταιρείας συμβούλων Teneo Intellligence, υποστήριξε ότι «μια σημαντική απώλεια ψήφων θα ανησυχούσε τον Ερντογάν καθώς θα υπονόμευε την αύρα του ανίκητου. Χάνοντας τον έλεγχο μίας, ή περισσότερων πόλεων, θα αποτελούσε ένα ισχυρό χτύπημα στην περηφάνια του Ερντογάν και θα περιέπλεκε τη δυνατότητα του AKP να ικανοποιήσει, σε τοπικό επίπεδο, τη σκληροπυρηνική βάση ψηφοφόρων του» προσέθεσε ο Πίκολι.

Οι εκλογικές απαγορεύσεις δημοσιεύσεων και προπαγάνδας επισήμως ξεκίνησαν από τις 18:00 το απόγευμα του Σαββάτου και θα λήξουν στις 21:00 το βράδυ της Κυριακής όπως σε κάθε εκλογική αναμέτρηση στην Τουρκία.

Τα πρώτα αποτελέσματα μεταδίδονται με την άρση των απαγορεύσεων, κάτι που είθισται να αποφασίζει το Ανώτατο εκλογικό Συμβούλιο συνήθως κατά τις 19:00 το απόγευμα των εκλογών, αφού έχει ξεκινήσει η καταμέτρηση.

Με εξαίρεση τους δήμους που μπορεί να υπάρχει μάχη στήθος με στήθος, στις περισσότερες περιπτώσεις λίγο μετά τις 10 το βράδυ ξεκαθαρίζουν τα αποτελέσματα των εκλογών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...