346
Από την εκδίκαση της υπόθεσης του ξυλοδαρμού μέχρι θανάτου, του αμερικανού τουρίστα στη Ζάκυνθο (Φωτογραφία Αρχείου) | Ανδρέας Αλεξόπουλος / IntimeNews

Δίκη Χέντερσον: Ενοχοι ξανά και οι πέντε κατηγορούμενοι

Protagon Team Protagon Team 17 Ιουνίου 2022, 16:19
Από την εκδίκαση της υπόθεσης του ξυλοδαρμού μέχρι θανάτου, του αμερικανού τουρίστα στη Ζάκυνθο (Φωτογραφία Αρχείου)
|Ανδρέας Αλεξόπουλος / IntimeNews

Δίκη Χέντερσον: Ενοχοι ξανά και οι πέντε κατηγορούμενοι

Protagon Team Protagon Team 17 Ιουνίου 2022, 16:19

Ενοχοι κρίθηκαν ξανά οι κατηγορούμενοι για τη δολοφονία του αμερικανού Μπακαρί Χέντερσον που έγινε στο Λαγανά της Ζακύνθου το 2017. Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Πατρών καταδίκασε σε δεύτερο βαθμό τον βασικό και τρεις ακόμα κατηγορούμενους σε 8 χρόνια κάθειρξη, μειώνοντας τις αρχικές ποινές τους. Για δύο ακόμα κατηγορούμενους διατήρησε τις αρχικές ποινές στα 10 χρόνια κάθειρξη και πέντε χρόνια.

Πρωτόδικα είχαν καταδικαστεί έξι από τους συνολικά εννέα κατηγορούμενους, για θανατηφόρα σωματική βλάβη και για βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη. Ο σέρβος πορτιέρης του μπαρ είχε καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης 15 ετών, ενώ οι άλλοι πέντε κατηγορούμενοι σε ποινές από πέντε έως δέκα χρόνια. H σημερινή απόφαση είναι ίδια με την πρωτόδικη, όμως ελήφθη κατά πλειοψηφία, σε αντίθεση με την πρωτόδικη που ήταν ομόφωνη. Αυτοί που μειοψήφησαν ήταν η πρόεδρος, μία δικαστής και ένας ένορκος, οι οποίοι τάχθηκαν με την πρόταση του εισαγγελέα για ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο.

Οσον αφορά τα ελαφρυντικά, ο εισαγγελέας πρότεινε μόνο για τον κατηγορούμενο που κρατείται ακόμα και σήμερα να γίνει δεκτό το ελαφρυντικό της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς. Το δικαστήριο έκανε κατά πλειοψηφία δεκτό μόνο το αίτημα για τον πρώτο κατηγορούμενο και σήμερα μοναδικό κρατούμενο για το ελαφρυντικό της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς. Μειοψήφησαν πάλι η πρόεδρος, μια δικαστής και ένας ένορκος.

Το επεισόδιο που κατέληξε σε φόνο είχε ξεκινήσει από έναν καβγά της παρέας του 22χρονου με ομάδα Σέρβων που διασκέδαζαν στο ίδιο μπαρ. Αφορμή ήταν μία… selfie.

Από την πρώτη στιγμή οι γονείς του 22χρονου Αμερικανού είχαν ζητήσει να καταδικαστούν οι υπεύθυνοι για ανθρωποκτονία από πρόθεση. Ακούγοντας την απόφαση, η οικογένεια του Μπακαρί Χέντερσον παρέμεινε σιωπηλή δείχνοντας την απογοήτευσή της.

Η υπόθεση Χέντερσον είχε γίνει πρώτο θέμα σε πολλά αμερικανικά ΜΜΕ, ενώ η ανακοίνωση της πρωτόδικης απόφασης είχε γίνει δεκτή με ιδιαιτέρως επικριτικά σχόλια που έκαναν λόγο για «ακατανόητη επιείκεια της ελληνικής Δικαιοσύνης απέναντι στους δράστες».

Ενδεικτικό των διαστάσεων που έχει πάρει η δολοφονία Χέντερσον στις ΗΠΑ, είναι ότι αναφορά στην υπόθεση υπήρξε και κατά την συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την αμερικανίδα αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις στο Μόναχο στην αρχή του έτους.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...