259
O καθηγητής του Πανεπιστημίου της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης στις δηλώσεις του το πρωί της Δευτέρας στο Μega | YouTube/ΜegaTV

Δερμιτζάκης: «Η πανδημία έχει ξεφύγει επειδή όλα είναι κλειστά – Χρειαζόμαστε άνοιγμα με έλεγχο

Protagon Team Protagon Team 8 Μαρτίου 2021, 10:53
O καθηγητής του Πανεπιστημίου της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης στις δηλώσεις του το πρωί της Δευτέρας στο Μega
|YouTube/ΜegaTV

Δερμιτζάκης: «Η πανδημία έχει ξεφύγει επειδή όλα είναι κλειστά – Χρειαζόμαστε άνοιγμα με έλεγχο

Protagon Team Protagon Team 8 Μαρτίου 2021, 10:53

H αύξηση των κρουσμάτων και των διασωληνώσεων είναι αποτέλεσμα του γεγονότος ότι δεν υπάρχει έλεγχος της πανδημίας, υπογράμμισε ο καθηγητής Μανώλης Δερμιτζάκης που εξήγησε σε δηλώσεις του στο Μega γιατί η κατάσταση φαίνεται να έχει ξεφύγει.

«Η πανδημία έχει ξεφύγει επειδή όλα είναι κλειστά. Επειδή έχει γίνει περιορισμός όλων των δραστηριοτήτων, ο κόσμος βρίσκει διεξόδους σε δραστηριότητες σε μη συντεταγμένο περιβάλλον, με αποτέλεσμα τη μετάδοση», σημείωσε ο κ. Δερμιτζάκης, ενώ στις υπόλοιπες χώρες υπάρχει περιορισμός μέτρων, αλλά οι δραστηριότητες έχουν διοχετευτεί σε χώρους όπου οι πολίτες είναι ασφαλείς και ελεγχόμενοι.

Στο πλαίσιο αυτό, ο καθηγητής πρότεινε ένα άνοιγμα που θα βοηθήσει στο να συγκρατήσουμε τα κρούσματα, αν όχι να τα μειώσουμε.

«Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα άλλο περιβάλλον, που θα αποσυμπιέσει την ψυχολογία των πολιτών και θα τους κάνει να είναι πιο συντεταγμένοι στη συμπεριφορά τους (…) Αυτό που μπορεί να γίνει είναι να ανοίξουν κάποιες δραστηριότητες με αυστηρό έλεγχο, όπως τα ραντεβού στα μαγαζιά, τα τραπεζάκια έξω στην εστίαση και τα πολλά τεστ στα σχολεία. Είναι ένα άνοιγμα ευρύ, αλλά ελεγχόμενο», τόνισε.

Κατά την άποψη του κ. Δερμιτζάκη, το πρόβλημα είναι τα κυλιόμενα lockdown, τα οποία δημιουργούν τεράστια αβεβαιότητα στον κόσμο και τον κάνουν να αισθάνεται ότι δεν υπάρχει έλεγχος.

«Οταν περιορίζεις την ελευθερία πάρα πολύ και για πολύ καιρό, αυτά είναι τα αποτελέσματα», παρατήρησε, υπογραμμίζοντας ότι το μοντέλο που έχουμε τώρα δεν δουλεύει.

Αυτό που πρέπει να γίνει, είπε, είναι είτε ένα πολύ ισχυρό lockdown δύο εβδομάδων είτε ένα εναλλακτικό πλάνο, όπου ο κόσμος θα έχει δραστηριότητες. Φυσικά, εγγύηση δεν υπάρχει σε καμία από τις δύο περιπτώσεις, κατέληξε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...