418
Oπως φαίνεται η αγορά ηλεκτρονικών συσκευών την Black Friday απαιτεί πολλή προσοχή | Shutterstock

Black Friday: Εκατοντάδες φθηνά gadgets ευάλωτα στους χάκερ!

Protagon Team Protagon Team 17 Νοεμβρίου 2021, 18:53
Oπως φαίνεται η αγορά ηλεκτρονικών συσκευών την Black Friday απαιτεί πολλή προσοχή
|Shutterstock

Black Friday: Εκατοντάδες φθηνά gadgets ευάλωτα στους χάκερ!

Protagon Team Protagon Team 17 Νοεμβρίου 2021, 18:53

Η εμπορική γιορτή της Black Friday «εορτάζεται» τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα (φέτος στις 26 Νοεμβρίου). Κυρίαρχη θέση σε αυτό το παζάρι έχουν οι online αγορές και ειδικά αυτές των κάθε είδους ηλεκτρονικών συσκευών. Τα στελέχη της μεγάλης βρετανικής οργάνωσης προστασίας των καταναλωτών Which? είχαν την σκέψη ή ίσως την πληροφορία ότι κάτι δεν πάει καλά με τον τομέα των ηλεκτρονικών συσκευών και ειδικά εκείνων που διαθέτουν κάμερες τα οποία αναμένεται να αποτελέσουν επίκεντρο του ενδιαφέροντος στην φετινή Black Friday.

Oπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η ιστοσελίδα Your Money, η οργάνωση συνεργάστηκε με ειδικούς και εντόπισαν στα μεγαλύτερα εμπορικά sites όπως το Amazon και το eBay, περισσότερες από 1,700 ηλεκτρονικές συσκευές που θα πωλούνται την Black Friday, τα συστήματα ασφαλείας των οποίων είναι ιδιαίτερα αδύναμα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να είναι εύκολος στόχος για τους χάκερ που θα μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτά και κατ’ επέκταση στα δεδομένα και τη ζωή των κατόχων τους.

Ανάμεσα στα είδη των συσκευών που διαπιστώθηκε το πρόβλημα είναι ασύρματες κάμερες, tablets, συναγερμοί και έξυπνα κουδούνια που τοποθετούνται στις εξώπορτες των κατοικιών τα οποία έχουν αποκτήσει ιδιαίτερη δυναμική το τελευταίο χρονικό διάστημα. Η έρευνα έδειξε ότι στις συσκευές αυτές μπορούν πολύ εύκολα να αποκτήσουν πρόσβαση οι χάκερ και να παρακολουθούν μέσα από τις κάμερες των συσκευών τους κατόχους τους ή το σπίτι. Μπορούν να αποκτήσουν επίσης περαιτέρω πρόσβαση σε άλλες ηλεκτρονικές συσκευές (κινητά τηλέφωνα, υπολογιστές) που είναι συνδεδεμένα με αυτές τις συσκευές όπως επίσης να αποκτήσουν προσωπικά δεδομένα των χρηστών.

Οι απομιμήσεις

Σημαντικό ποσοστό των συσκευών που εντοπίστηκε το πρόβλημα είναι χαμηλού κόστους απομιμήσεις μοντέλων από επώνυμες μάρκες προϊόντων οι οποίες όμως έχουν τιμή τρεις φορές μικρότερη από εκείνη των γνήσιων. Οι συσκευές αυτές προέρχονται από μικρές ή σε ορισμένες περιπτώσεις και άγνωστες εταιρείες που φέρονται να έχουν έδρα στην Κίνα αλλά η Which? παρά την προσπάθεια που κατέβαλε δεν κατάφερε να  επικοινωνήσει μαζί τους.

Η έρευνα έδειξε ότι 112 από αυτές τις συσκευές είναι tablet με λειτουργικό Android ορισμένες από τις οποίες απευθύνονται σε παιδιά γεγονός που αυξάνει ακόμη περισσότερο το επίπεδο του προβλήματος.

Οι ειδικοί προτείνουν να προσπαθούν να ελέγχουν οι καταναλωτές το επίπεδο ασφαλείας των συσκευών που αγοράζουν και επίσης να φροντίζουν να αλλάζουν τους εργοστασιακούς κωδικούς ασφαλείας που διαθέτουν οι συσκευές με κωδικούς δικής τους επιλογής. Στην έρευνα της η Which? διαπίστωσε ότι σε κάποιες από τις εταιρείες δεν υπήρχαν στα προϊόντα τους ή το site τους στοιχεία επικοινωνίας. Πρέπει να λοιπόν όταν κάποιος κάνει μια αγορά να προσέχει και τέτοιες λεπτομέρειες για να μην βρεθεί προ δυσάρεστης εκπλήξεως.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...