722
Ο Μπένι Γκαντζ εν μέσω φωτογράφων στο Τελ Αβίβ | REUTERS/Amir Cohen/File Photo

Μπένι Γκαντζ, ο πρώην αλεξιπτωτιστής που θέλει να εκθρονίσει τον Νετανιάχου

Protagon Team Protagon Team 31 Ιανουαρίου 2019, 17:00
Ο Μπένι Γκαντζ εν μέσω φωτογράφων στο Τελ Αβίβ
|REUTERS/Amir Cohen/File Photo

Μπένι Γκαντζ, ο πρώην αλεξιπτωτιστής που θέλει να εκθρονίσει τον Νετανιάχου

Protagon Team Protagon Team 31 Ιανουαρίου 2019, 17:00

Λέγεται ότι η μητέρα του, η οποία κατάφερε να βγει ζωντανή από το ναζιστικό κολαστήριο του Μπέργκεν – Μπέλσεν, του επαναλάμβανε διαρκώς πως δεν θέλει να μεταβαίνει στα καταφύγια κατά τη διάρκεια των επιθέσεων της Χαμάς. Και πως προέτρεπε τον στρατηγό γιο της «να συνεχίσει να μάχεται χωρίς να σταματήσει να αποστέλλει τρόφιμα στους Παλαιστίνιους της Γάζας».

Ο Μπένι Γκαντζ μεγάλωσε σε μια αγροτική κοινότητα, λίγα χιλιόμετρα μακριά από τη Λωρίδα της Γάζας, που ίδρυσαν πριν από δεκαετίες οι γονείς του μαζί με άλλους εβραίους μετανάστες από την Ουγγαρία και τη Ρουμανία, ένα χωριό, σήμερα, ονόματι Κφαρ Αχίμ, στη μνήμη δύο αδελφών που σκοτώθηκαν στον πρώτο αραβοϊσραηλινό (της «Ανεξαρτησίας» στη συλλογική μνήμη όλων των Εβραίων) πόλεμο. Επέλεξε, όπως και οι περισσότεροι νέοι των μοσάβ (αγροτικοί οικισμοί παρόμοιοι με τα κιμπούτς) να ακολουθήσει στρατιωτική καριέρα, ξεκινώντας από την ταξιαρχία αλεξιπτωτιστών για να καταλήξει να γίνει στο τέλος της πολυετούς καριέρας του αρχηγός του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ.

Εισήλθε στην πολιτική σκηνή της πατρίδας του με την επιφυλακτικότητα ενός ανθρώπου εξοικειωμένου με τις ενέδρες, είτε γιατί τις έστηνε είτε γιατί έπεφτε σε αυτές – σημειώνει η Corriere della Sera – και κατά τις εβδομάδες που ακολούθησαν την ίδρυση (τον προηγούμενο μήνα) του «Κόμματος Ισραηλινής Ανθεκτικότητας» επέλεξε να κινηθεί διακριτικά. Την περασμένη Τρίτη, ωστόσο, πέρασε στην αντεπίθεση και εβδομήντα ημέρες πριν από τις εκλογές της 9ης Απριλίου ανακοίνωσε και επίσημα πως ο επόμενος στόχος του είναι η θέση την οποία κατέχει εδώ και δέκα συναπτά χρόνια ο Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Στο μέσο μιας κατάλληλα διαμορφωμένης αίθουσας σε μια αποθήκη στο παλιό λιμάνι του Τελ Αβίβ, και ενώ από τα ηχεία ακουγόταν σε μουσικοχορευτική εκδοχή το σύνθημα «φτάνει με τη δεξιά και την αριστερά, πάνω από όλα μόνον το Ισραήλ», ο Μπένι Γκαντζ υπενθύμισε στον αντίπαλό του πως «κανένας ισραηλινός ηγέτης δεν είναι ένας απόλυτος μονάρχης». Με ενδυμασία πολιτική, ωσάν να είναι ήδη έτοιμος να κυβερνήσει, υπογράμμισε πως «θα σχηματίσω έναν συνασπισμό αποφασισμένο, υπεύθυνο, ισχυρό που δεν θα διέπεται από τον φόβο». Και, φυσικά, δεν παρέλειψε να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στο Ιράν: «πρόεδρε Χασάν Ροχανί δεν θα επιτρέψω στους Ιρανούς να μας περικυκλώσουν».

Ο μοναδικός που έχει καταφέρει να κερδίσει (πριν από μια εικοσαετία) τον Μπενιαμίν Νετανιάχου στη μάχη για την πρωθυπουργία του Ισραήλ, είναι ένας άλλος πρώην αρχηγός των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, ο Εχούντ Μπαράκ. Και αυτό ενθαρρύνει τους υποστηρικτές του Γκαντζ. Ο Εχούντ Μπαράκ, ωστόσο, θα μείνει στην ιστορία όχι μόνον ως 10ος πρωθυπουργός του Ισραήλ αλλά και ως εκείνος με την πιο σύντομη θητεία στην πολιτική ιστορία της χώρας. 

Αναμενόμενα, οπότε, πολλοί αναλυτές διερωτώνται κατά πόσο είναι πιθανό ο Μπένι Γκαντζ να έχει το ίδιο τέλος, μαζί με τον σύμμαχό του και δεύτερο τη τάξει εντός του νεοσύστατου κόμματος Μοσέ Γιααλόν, επίσης πρώην αρχηγό του γενικού επιτελείου στρατού και πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της κυβέρνησης Νετανιάχου από το 2009 έως το 2016.  

Η δημοτικότητα ενός πρώην επικεφαλής του στρατού σε μια χώρα όπου η στρατιωτική θητεία είναι υποχρεωτική για όλους, πιθανώς να μην αρκεί για την ανάδειξη, με στόχο την επικράτηση, ενός κόμματος που συστάθηκε από το τίποτα. Λαμβάνοντας υπόψη ότι το ποσοστό δημοτικότητας του Μπένι Γκαντζ ανέρχεται στο 38% ενώ του Μπενιαμίν Νετανιάχου στο 41%, το ενδεχόμενο εκθρόνισης του «Μπίμπι» σίγουρα δεν μπορεί να αποκλειστεί. Το σκηνικό αλλάζει άρδην, ωστόσο, γνωρίζοντας πως σύμφωνα με τις εκτιμήσεις το «Κόμμα Ισραηλινής Ανθεκτικότητας» θα λάβει έως και 14 έδρες ενώ το «Λικούντ» του ισραηλινού πρωθυπουργού περισσότερες από τις μισές.

Οι σύμβουλοι του Γκαντζ γνωρίζουν πολύ καλά πως για να αποσπάσουν ψήφους από τη δεξιά θα πρέπει να αναδείξουν το μιλιταριστικό παρελθόν του, γεγονός που εξηγεί γιατί στο πρώτο βίντεο της προεκλογικής του εκστρατείας ο πρώην αρχηγός των «Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων», όπως αποκαλείται επίσημα ο ισραηλινός στρατός, εμφανίζεται να επαίρεται για τους 1.364 «τρομοκράτες» που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της ισραηλινής επίθεσης στη Λωρίδα της Γάζας το καλοκαίρι του 2014. 

Αλλά η εξύψωση του στρατιωτικού φρονήματος επικρίθηκε έντονα από την αριστερά, με αποτέλεσμα πριν από λίγες ημέρες να δοθεί στη δημοσιότητα μια απόρρητη έως σήμερα (πιθανώς για λόγους ασφαλείας) φωτογραφία που αναδεικνύει την ανθρώπινη πλευρά του Γκαντζ: με στρατιωτική περιβολή και συνοδευόμενος από τους πάνοπλους άνδρες της προσωπικής του ασφάλειας, απεικονίζεται χαμογελαστός και κεφάτος να παίζει χιονοπόλεμο με τα μέλη μια οικογένειας Παλαιστίνιων τον χειμώνα του 2013 κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Δυτική Όχθη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...