695
Στιγμιότυπο από την αίθουσα του Συνεδρίου των Ρεπουμπλικανών στη Σάρλοτ της Βόρειας Καρολίνας | Chris Carlson/Pool via REUTERS

Αρχισε το «one man show» στο Συνέδριο των Ρεπουμπλικανών

Protagon Team Protagon Team 24 Αυγούστου 2020, 21:36
Στιγμιότυπο από την αίθουσα του Συνεδρίου των Ρεπουμπλικανών στη Σάρλοτ της Βόρειας Καρολίνας
|Chris Carlson/Pool via REUTERS

Αρχισε το «one man show» στο Συνέδριο των Ρεπουμπλικανών

Protagon Team Protagon Team 24 Αυγούστου 2020, 21:36

Για τους Αμερικανούς, το διαρκές θέμα συζητήσεων αυτής της εβδομάδας αναμένεται να είναι το Συνέδριο των Ρεπουμπλικανών, που άρχισε τις εργασίες του στη Σάρλοτ της Βόρειας Καρολίνας τη Δευτέρα 24 Αυγούστου και θα ολοκληρωθεί μεσοβδόμαδα, την Πέμπτη.

Η είδηση είναι ότι ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ, που «με το καλημέρα» έλαβε και πάλι το χρίσμα του κόμματός του, θα κάνει αισθητή την παρουσία του όλο το τετραήμερο και με πολλούς τρόπους: ο ίδιος, που πήγε στην έναρξη, αλλά και τα μέλη της οικογενείας του, όπως η Ιβάνκα Τραμπ ή ο Ντόναλντ Τζούνιορ, από του βήματος του Συνεδρίου ή και μέσω δηλώσεων και αναρτήσεων στα σόσιαλ μίντια, διατυμπάνισαν ήδη και θα εξακολουθήσουν να διατυμπανίζουν τα «επιτεύγματα της διοίκησης Τραμπ».

Αφού λύθηκε με την έναρξη το θέμα των απαιτουμένων ψήφων (ο Τραμπ, όπως και ο Πενς, τις εξασφάλισε νωρίς, ξεπερνώντας το όριο των 1.276), άρχισε το μόνιμο τροπάρι του Τραμπ και του κύκλου του: «Ο αμερικανικός λαός θα ζούσε τώρα στον επίγειο Παράδεισο, αν δεν ήταν ο κινεζικός ιός και οι υποκινούμενες από την Αριστερά ταραχές και οι λεηλασίες στις πόλεις». Ελέχθη ήδη αυτό, και θα επαναληφθεί από πολλούς όλο το τετραήμερο.

Θα ψάλλει το ίδιο τροπάρι και ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο την Τρίτη, όπως και η Πρώτη Κυρία Μελάνια και τα παιδιά του Τραμπ, Ερικ και Τίφανι. Ο Πενς θα λάβει τη σκυτάλη την Τετάρτη, και την Πέμπτη η Ιβάνκα θα προλογίσει την «ομιλία αποδοχής» του πατέρα της. Τα πάντα σε αυτό το Συνέδριο είναι σκηνοθετημένα έτσι ώστε να προβληθεί η αρχή του ενός ανδρός, ή, επί το αμερικανικότερον, το «one man show».

Στο αμιγώς πολιτικό επίπεδο θα κυριαρχήσουν τα στάνταρ της ρεπουμπλικανικής στάσης, τα κλισέ για «επανέναρξη των επενδύσεων με δημόσια έργα» αλλά και για «φορολογικές ελαφρύνσεις». Η δυσφορία των Αμερικανών για τον κακό χειρισμό της πανδημίας θα διασκεδαστεί με ανακοινώσεις εμβολίων και θαυματουργών θεραπειών.

Ο Τραμπ έφθασε στο Σάρλοτ γύρω στις 19.30 (ώρα Ελλάδας) τη Δευτέρα. Νωρίτερα, με ένα μήνυμα που ανάρτησε στο Twitter μέσα από το προεδρικό αεροσκάφος, επιτέθηκε σε τηλεοπτικά δίκτυα (στο CNN και στο MSNBC) επειδή δεν μετέδιδαν ζωντανά την ψηφοφορία των αντιπροσώπων των Πολιτειών. Τυπικός Τραμπ, χωρίς εκπλήξεις.

Ντόναλντ Τραμπ και Μάικ Πενς την πρώτη ημέρα του Συνεδρίου των Ρεπουμπλικανών και μόλις έχουν πάρει τα δύο χρίσματα υποψηφίων, του προέδρου και του αντιπροέδρου (REUTERS/Leah Millis TPX IMAGES OF THE DAY)

Οι ύμνοι που θα αναπέμψουν όλοι οι άνθρωποι του προέδρου στον Τραμπ είναι το καλύτερο βάλσαμο πάνω στις ανοιχτές πληγές της κορονοϊκής περιόδου, με την ύφεση και τις έντονες κοινωνικές αντιδράσεις. Θα χρησιμοποιηθούν όλα τα όπλα, όπως και η συμφωνία Ισραήλ – Εμιράτων για τον μεσανατολικό χώρο, για την οποία θα λεχθεί ότι σηματοδοτεί την επάνοδο των ΗΠΑ στο διεθνές προσκήνιο.

Βέβαια, η πραγματικότητα είναι ότι, μέσα στις ΗΠΑ, οι σοβαρότερες δημοσκοπήσεις φέρνουν τον Τζο Μπάιντεν, των Δημοκρατικών, εννέα ολόκληρες μονάδες μπροστά από τον Τραμπ. Ετσι η άμυνα του Τραμπ και των Ρεπουμπλικανών δεν μπορεί να είναι παρά τα επικοινωνιακά παιχνίδια – ένα «σπορ» στο οποίο έχει ο ίδιος επιδοθεί με επιμονή και στοχοπροσήλωση όλα τα χρόνια της διακυβέρνησής του.

Ρεπουμπλικανοί σύνεδροι, με μάσκες για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, αναμένουν την άφιξη του Τραμπ (REUTERS / Carlos Barria)

Και, όσον αφορά αυτόν τον τομέα, του ολιγόλογου σχολιασμού και όχι της εις βάθος ανάλυσης, ο Τραμπ έχει δώσει πλειστάκις τα διαπιστευτήριά του στους Αμερικανούς, απέδειξε ότι μπορεί να γίνει και σκληρός και χολερικός απέναντι στους αντιπάλους του, με χτυπήματα κάτω από τη μέση και με απόλυτη περιφρόνηση για τους κανόνες του πολιτικού παιχνιδιού. Μένει να δούμε πώς θα χειριστεί και το σκάνδαλο Μπάνον, του στενού συνεργάτη του κατά το παρελθόν που συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα.

Ενα άλλο ζήτημα που μαυρίζει το τοπίο για τον Τραμπ είναι η συγκυρία της ανακοίνωσης της στενής συνεργάτιδός του, Κελιάν Κόνγουεϊ, ότι θα αποχωρήσει από τον Λευκό Οίκο εντός του Αυγούστου. Η Κόνγουεϊ ηγήθηκε της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ το 2016 και εφέτος αντιμετώπισε οικογενειακά προβλήματα που ανέδειξε η… κόρη της, Κλόντια, στα σόσιαλ μίντια, βρίζοντας παράλληλα και τον Τραμπ! Ο δικηγόρος σύζυγος της είναι σοβαρός Ρεπουμπλικανός και φανατικός αντιτραμπικός που, αυτές τις ώρες, ενώνει τους συντηρητικούς διανοούμενους εναντίον του νυν προέδρου των ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...