308
O Ιαν Σανκς κρατάει στα χέρια του την πιο εξελιγμένη μορφή της εφεύρεσης που είχε κάνει πριν από 40 χρόνια | MURDO MACLEOD

Αποζημιώθηκε 40 χρόνια αφότου εφηύρε τη συσκευή του διαβήτη

Protagon Team Protagon Team 25 Οκτωβρίου 2019, 20:45
O Ιαν Σανκς κρατάει στα χέρια του την πιο εξελιγμένη μορφή της εφεύρεσης που είχε κάνει πριν από 40 χρόνια
|MURDO MACLEOD

Αποζημιώθηκε 40 χρόνια αφότου εφηύρε τη συσκευή του διαβήτη

Protagon Team Protagon Team 25 Οκτωβρίου 2019, 20:45

Περίπου 40 χρόνια πριν, ο Ιαν Σανκς χρησιμοποίησε ένα παιχνίδι της κόρης του, ένα μικροσκόπιο και μερικά μεταλλικά κλιπ και με αυτά δημιούργησε το πρώτο σύστημα μέτρησης σακχάρου στο αίμα.

Η εφεύρεσή του έσωσε και σώζει χιλιάδες ζωές κάθε χρόνο στον κόσμο, καθώς η μέτρηση που γίνεται με ένα ανώδυνο τσίμπημα στο δάχτυλο, προειδοποιεί τα άτομα με διαβήτη πότε ακριβώς θα πρέπει να πάρουν το φάρμακό τους.

Ωστόσο, μόλις την Τετάρτη το βρετανικό Ανώτατο Δικαστήριο του επιδίκασε 2 εκατομμύρια λίρες ως αποζημίωση, αφού οι πέντε δικαστές αποφάσισαν ομόφωνα ότι όντως η εφεύρεσή του επέφερε πολλαπλά κέρδη στον εργοδότη του και δικαιούνταν μερίδιο από αυτά, όπως γράφουν οι Times του Λονδίνου.

Το δικαστήριο είχε πει ότι ο καθηγητής Σανκς, που σήμερα είναι 71 ετών, ανέπτυξε ένα πρωτοποριακό σύστημα μέτρησης συγκέντρωσης της γλυκόζης και άλλων βιολογικών υγρών στο αίμα, όσο εργαζόταν σε θυγατρική εταιρεία της Unilever, στο Μπέντφορντσαϊρ της Αγγλίας, το 1980.

Η ιδέα του άρχισε να υλοποιείται το 1982, όταν με τη χρήση πλαστικού φιλμ, μιας λεπτής πλάκας γυαλιού από το μικροσκόπιο – παιχνίδι της κόρης του και ένα μεταλλικό κλιπ για να τα συγκρατεί, κατάφερε να φτιάξει το πρωτότυπο της ηλεκτροχημικής συσκευής τριχοειδούς πλήρωσης (ECFD) που μετράει το σάκχαρο τρυπώντας το δέρμα.

Από τότε, η εφεύρεσή του έχει ενσωματωθεί στα περισσότερα προϊόντα ελέγχου σακχάρου που χρησιμοποιούνται από τα άτομα με διαβήτη για την παρακολούθηση της κατάστασής τους.

Η πρώτη φορά που είχε καταθέσει δικαστικό αίτημα για αποζημίωση ο Ιαν ήταν το 2006. Ομως στα 13 χρόνια που διήρκεσαν οι δικαστικές μάχες, δεν υπήρξε αποτέλεσμα.

Πρόσφατα όμως το Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου, αποφάσισε ότι η εφεύρεσή του παρείχε στον πρώην εργοδότη του «εξαιρετικό όφελος» και έτσι δικαιούνταν αποζημίωση.

Οπως είπε ο δικαστής, η Unilever αποκόμισε από την ευρεσιτεχνία καθαρά κέρδη που ανέρχονταν σε περίπου 24 εκατομμύρια ευρώ και έτσι ο εφευρέτης θα έπρεπε να λάβει το μερίδιό του, που αντιστοιχεί σε 2 εκατομμύρια ευρώ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...