511
Διαδηλωτές έξω από το προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη κρατούν αφίσες με το πρόσωπο του Τζαμάλ Κασόγκι, τον περασμένο Οκτώβριο |

Αποζημιώσεις εκατ. δολαρίων δίνει η Σαουδική Αραβία στα παιδιά του Κασόγκι

Protagon Team Protagon Team 2 Απριλίου 2019, 12:44
Διαδηλωτές έξω από το προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη κρατούν αφίσες με το πρόσωπο του Τζαμάλ Κασόγκι, τον περασμένο Οκτώβριο
|

Αποζημιώσεις εκατ. δολαρίων δίνει η Σαουδική Αραβία στα παιδιά του Κασόγκι

Protagon Team Protagon Team 2 Απριλίου 2019, 12:44

Σπίτια και αποζημιώσεις αξίας εκατ. δολαρίων έλαβαν τα τέσσερα παιδιά του Τζαμάλ Κασόγκι, του σαουδάραβα δημοσιογράφου που δολοφονήθηκε από μυστικούς πράκτορες της χώρας στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, τον περασμένο Οκτώβριο.

Τα παιδιά θα λαμβάνουν κάθε μήνα περισσότερα από 10.000 δολάρια το καθένα, από την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας, ενώ τους έδωσαν και από ένα σπίτι κοντά στη Τζέντα, αξίας τεσσάρων εκατ. δολαρίων.

Την αποκάλυψη έκανε τη Δευτέρα η εφημερίδα The Washington Post, στην οποία αρθρογραφούσε ο δολοφονημένος δημοσιογράφος, η οποία επικαλείται νυν και πρώην σαουδάραβες αξιωματούχους καθώς και πηγές προσκείμενες στην οικογένεια.

Oι δύο γιοι και οι δύο κόρες του Κασόγκι ενδέχεται επίσης «να λάβουν πληρωμές πολύ πιο υψηλές -πιθανόν πολλών εκατομμυρίων δολαρίων κατ’ άτομο- στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το “τίμημα του αίματος” που αναμένεται να γίνουν όταν η δίκη των υπόπτων για τη δολοφονία ολοκληρωθεί σε μερικούς μήνες».

Η Washington Post υπογραμμίζει πως η χορήγηση των αποζημιώσεων στα παιδιά του Κασόγκι εγκρίθηκe στα τέλη του 2018 από τον βασιλιά Σαλμάν, πατέρα του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, διότι, όπως το έθεσε πρώην σαουδάραβας αξιωματούχος, αναγνωρίστηκε πως «έγινε μια μεγάλη αδικία» και έπρεπε να υπάρξει «επανόρθωση».

Η πρακτική αυτή «είναι μέρος της παράδοσης και της κουλτούρας μας», εξήγησε η ίδια πηγή.

Τις διαπραγματεύσεις για τις αποζημιώσεις έκανε ο Χάλιντ μπιν Σαλμάν, αδελφός του πρίγκιπα διαδόχου και μέχρι πρότινος πρεσβευτής της Σαουδικής Αραβίας στις ΗΠΑ.

Ο πρίγκιπας Χαλίντ μπιν Σαλμάν (δεύτερος από αριστερά), που έκανε τις διαπραγματεύσεις με την οικογένεια του Τζαμάλ Κασόγκι – EPA

Μόνο ο Σάλαχ, ο μεγαλύτερος γιος του Κασόγκι, ζει ακόμη στη Σαουδική Αραβία, στην Τζέντα, όπου συνεχίζει να εργάζεται σε επενδυτική τράπεζα, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Τα άλλα τρία αδέλφια του, ο αδελφός του και οι δύο αδελφές του, κατοικούν πλέον στις ΗΠΑ.

Ο Κασόγκι, πολέμιος του καθεστώτος, είχε διαφύγει από τη Σαουδική Αραβία από το 2017 και ζούσε στις ΗΠΑ. Τον Οκτώβριο πήγε στο προξενείο της χώρας του στην Κωνσταντινούπολη για να πάρει ένα έγγραφο που χρειαζόταν για τον τέταρτο γάμο του. Εκεί, δολοφονήθηκε από 15 πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών της Σαουδικής Αραβίας, που διαμέλισαν το πτώμα του, το οποίο δεν βρέθηκε ποτέ.

Αρχικά, το Ριάντ αρνήθηκε ότι ο δημοσιογράφος δολοφονήθηκε και επέμενε ότι έφυγε μόνος του από το προξενείο. Λίγο αργότερα, υπό το βάρος της παγκόσμιας κατακραυγής παραδέχθηκε ότι σκοτώθηκε κατά λάθος, μέσα στο προξενείο. Ερευνες των τουρκικών Αρχών μέσα στο προξενείο εντόπισαν τα αδιαμφισβήτητα ίχνη του μαρτυρίου που περίμενε εκεί τον δημοσιογράφο. Στη συνέχεια, η βασιλική οικογένεια δήλωσε ότι οι πράκτορες έδρασαν μόνοι του και ήταν εκτός ελέγχου του καθεστώτος. Αργότερα, ο υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε ότι η δολοφονία ήταν προμελετημένη. Κάποιοι πράκτορες που συμμετείχαν στην αποτρόπαιη δολοφονία του Κασόγκι, συνελήφθησαν και παραπέμφθηκαν σε δίκη. Πέντε από αυτούς αντιμετωπίζουν τη θανατική ποινή.

Υπάρχουν ακόμα, όμως, πολλά σκοτεινά σημεία στην υπόθεση και ειδικά για τον ρόλο του πρίγκιπα διαδόχου, ο οποίος, σύμφωνα με την έκθεση της CIA προς τον Ντόναλντ Τραμπ, είναι ο ηθικός αυτουργός της δολοφονίας.

Ο πρίγκιπας διάδοχος του θρόνου, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν – EPA

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...