408
O Μαρκ Ζάκερμπεργκ τον Οκτώβριο του 2021, παρουσιάζοντας το Metα. Ηδη υπήρχαν επαφές με την ελληνική κυβέρνηση | Facebook via Reuters

«Απόβαση» της Facebook στην Ελλάδα – αγοράζει startup, ετοιμάζει θυγατρική

Protagon Team Protagon Team 1 Φεβρουαρίου 2022, 13:12
O Μαρκ Ζάκερμπεργκ τον Οκτώβριο του 2021, παρουσιάζοντας το Metα. Ηδη υπήρχαν επαφές με την ελληνική κυβέρνηση
|Facebook via Reuters

«Απόβαση» της Facebook στην Ελλάδα – αγοράζει startup, ετοιμάζει θυγατρική

Protagon Team Protagon Team 1 Φεβρουαρίου 2022, 13:12

Ακόμα μία κίνηση που μαρτυρά την εξωστρέφεια και την ελκυστικότητα της ελληνικής οικονομίας –στο πλέον δυναμικό σκέλος της, μάλιστα, αυτό των startups– καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες. Μετά την έλευση της JP Morgan και του Τζέιμι Ντάιμον για την εξαγορά της Viva Wallet, για την έλευσή της στην ελληνική αγορά ετοιμάζεται η Meta Platforms, Inc., η μητρική εταιρεία του Facebook και του Μαρκ Ζάκερμπεργκ.

Οπως αποκάλυψε η «Καθημερινή» την Τρίτη, η Facebook έρχεται στην Ελλάδα για να εξαγοράσει την startup Accusonus αλλά και για την ίδρυση της Meta Hellas, μιας ελληνικής θυγατρικής εταιρείας, κάτω από την ομπρέλα της οποίας θα μπορούν να μεταφερθούν προοπτικά διεθνείς δραστηριότητες που αυτή τη στιγμή υλοποιούνται από άλλες χώρες.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Ηλία Μπέλλου, η Meta Platforms θα εξαγοράσει το 100% της Accusonus από τους ιδρυτές και μετόχους της, Αλέξανδρο Τσιλφίδη, Ηλία Κοκκίνη και Μιχάλη Τζάννε, όπως και έτερο μέτοχό της, το κεφάλαιο επιχειρηματικών συμμετοχών Big Pi Ventures, συμφερόντων Μάρκου Βερέμη, σε αποτίμηση (enterprise value) που κινείται στην περιοχή μεταξύ 70 και 100 εκατομμυρίων ευρώ. Οι υπογραφές αναμένεται να πέσουν την προσεχή Παρασκευή, ενώ οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Πάντα κατά την «Καθημερινή», η Meta Platforms, που πραγματοποιεί τις σχετικές διαπραγματεύσεις εδώ και λίγους μήνες, όχι μόνο θα διατηρήσει τη δραστηριότητα της Accusonus στην Ελλάδα, και ειδικότερα στην Αθήνα και στην Πάτρα όπου διατηρεί γραφεία (αλλά έχει έδρα στη Μασαχουσέτη των ΗΠΑ), αλλά και θα επενδύσει για να την αναπτύξει περαιτέρω.

Στόχος της εταιρείας του Μαρκ Ζάκερμπεργκ είναι η ελληνική startup να παρέχει τις λύσεις ήχου που απαιτεί ο κόσμος εικονικής πραγματικότητας ή metaverse που αναπτύσσει ο αμερικανικός τεχνολογικός κολοσσός.

Ο όρος «metaverse» περιγράφει τη σύζευξη της πραγματικότητας και της εικονικής πραγματικότητας, με αποτέλεσμα την επαυξημένη πραγματικότητα στο πλαίσιο των κοινωνικών δικτύων. Οταν ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ παρουσίασε στον κόσμο, τον περασμένο Οκτώβριο, το νέο του όραμα, το Metα, επέλεξε μια ελληνική λέξη και φρόντισε να χρησιμοποιήσει το ελληνικό «α» στο λογότυπο.

Τον Σεπτέμβριο, στελέχη της Meta Platforms ήρθαν σε επαφή με την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να αξιολογήσουν την προοπτική να ιδρύσουν εδώ θυγατρική και να μεταφέρουν σημαντικό αριθμό εργαζομένων τους στην Ελλάδα. Τις σχετικές διαπραγματεύσεις επόπτευσε ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, Αλέξης Πατέλης. Ο οποίος, διόλου συμπτωματικά, πριν από δύο Κυριακές είχε προαναγγείλει, σε ανάρτησή του στα social media, την εξαγορά δύο ελληνικών εταιρειών από αμερικανικές, κάνοντας λόγο για ψήφο εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα και προπομπό επενδύσεων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...