323
Πετροπόλεμος στο Σαντιάγο, με τους διαδηλωτές να επιμένουν εδώ και τρεις εβδομάδες | REUTERS/Jorge Silva

Ανυποχώρητος δηλώνει ο πρόεδρος της Χιλής, ενώ η χώρα (κυριολεκτικά) σείεται

Protagon Team Protagon Team 5 Νοεμβρίου 2019, 10:46
Πετροπόλεμος στο Σαντιάγο, με τους διαδηλωτές να επιμένουν εδώ και τρεις εβδομάδες
|REUTERS/Jorge Silva

Ανυποχώρητος δηλώνει ο πρόεδρος της Χιλής, ενώ η χώρα (κυριολεκτικά) σείεται

Protagon Team Protagon Team 5 Νοεμβρίου 2019, 10:46

Με τις διαδηλώσεις και το κύμα οργής να επιμένει στη Χιλή, ο πρόεδρος της χώρας Σεμπαστιάν Πινιέρα τόνισε ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί ενώ υποσχέθηκε ότι θα διερευνηθούν όλες οι καταγγελίες για βία ακόμη και εγκλήματα σε βάρος των διαδηλωτών.

Σε απόσπασμα από συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC, ο Πινιέρα εκθείασε την μετάβαση από την δικτατορία του Πινοτσέτ στην δημοκρατία. Η φτώχεια μειώθηκε κατακόρυφα τα τελευταία 30 χρόνια, είπε, μιλώντας για «success story». Ωστόσο, πρόσθεσε, αυτά άλλαξαν με το ξέσπασμα των ταραχών.

Εξήγησε ότι «με τα επεισόδια βιώσαμε δύο διαφορετικά φαινόμενα». Το πρώτο ήταν ένα «τεράστιο κύμα καταστροφής», για το οποίο είπε ότι ήταν κατά ένα μέρος οργανωμένο. «για αυτό και χρησιμοποιήσαμε το μέτρο της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης». Το άλλο φαινόμενο είναι «η νόμιμη διαμαρτυρία του λαού της Χιλής».

Για την υπερβολική βία από τις Αρχές, ο πρόεδρος περιορίστηκε ότι δεν θα υπάρξει ατιμωρησία και ότι οι καταγγελίες θα διερευνηθούν.

Ο Πινιέρα εμφανίστηκε τέλος βέβαιος ότι είναι σε θέση να φέρει σε πέρας τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για το καλό των πολιτών.

Η χώρα βρίσκεται εν μέσω μιας άνευ προηγουμένου εδώ και 30 χρόνια κοινωνικής κρίσης. Αφορμή ήταν η αύξηση της τιμής του εισιτηρίου του μετρό, που πολύ γρήγορα ανακλήθηκε από την κυβέρνηση του συντηρητικού προέδρου Πινιέρα. Από τις 18 Οκτωβρίου στις κινητοποιήσεις και τις ταραχές έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 20 άνθρωποι σε όλη τη χώρα.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ισχυρή σεισμική δόνηση 6 βαθμών ταρακούνησε τη Δευτέρα την κεντρική Χιλή, χωρίς να προκαλέσει θύματα. Η δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή στο Σαντιάγο, όπου ήταν συγκεντρωμένοι δεκάδες χιλιάδες αντικυβερνητικοί διαδηλωτές προκαλώντας πρόσκαιρο πανικό.

Ο σεισμός έγινε αισθητός στις 18:53 (23:53 της Δευτέρας στην Ελλάδα) στην περιοχή όπου βρίσκονται οι πόλεις Κοκίμπο, Βαλπαραΐσο και Σαντιάγο, ανέφερε το εθνικό σεισμολογικό κέντρο (CSN), που εκτίμησε ότι η δόνηση ήταν μεγέθους 6,3 βαθμών. Το αμερικανικό USGS και το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC) εκτίμησαν ότι η δόνηση ήταν μεγέθους 6 βαθμών.

Δεν καταγράφηκαν ζημιές ή θύματα ενώ δεν υπήρξε προειδοποίηση για τσουνάμι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...