724
Το μετάλλιο του Αλέκου Φασιανού: η εμβληματική Μάχη του Μαραθώνα (490 π.Χ.), από την οποία ξεκίνησαν όλα. |

Το νέο μετάλλιο του Μαραθωνίου σε οκτώ εκδοχές, από φέτος έως το 2026

Το μετάλλιο του Αλέκου Φασιανού: η εμβληματική Μάχη του Μαραθώνα (490 π.Χ.), από την οποία ξεκίνησαν όλα.
|

Το νέο μετάλλιο του Μαραθωνίου σε οκτώ εκδοχές, από φέτος έως το 2026

Πόσοι, άραγε, γνωρίζουν ότι ο ζωγράφος Αλέκος Φασιανός έτρεχε, ως παιδί (πριν από κοντά οκτώ δεκαετίες), μέσα στην Αρχαία Αγορά της Αθήνας; Ο παππούς του ήταν ο εφημέριος της εκκλησίας των Αγίων Αποστόλων, μέσα στον αρχαιολογικό χώρο. Εκεί όπου έμαθε να θαυμάζει και να αποτυπώνει στη συνέχεια θέματα και μορφές με αναφορές στην ελληνική αρχαιότητα και στο αρχαιοελληνικό κάλλος.

Και κάτι ακόμη: πόσοι ξέρουν ή θυμούνται ότι ο ίδιος ήταν αθλητής της ενόργανης γυμναστικής και ειδικότερα των κρίκων, εξ ου και τρέφει ιδιαίτερη αγάπη στον αθλητισμό;

Ακόμη και αν οι περισσότεροι τα μαθαίνετε τα παραπάνω από τούτο εδώ το κείμενο, η διπλή αγάπη του 84χρονου πλέον Αλέκου Φασιανού για την αρχαιότητα και τον αθλητισμό αποκτά έναν καλλιτεχνικό… μάρτυρα. Χάρη στον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας και τον ΣΕΓΑΣ. Την υπογραφή του (και, βέβαια, την τέχνη του) θα φέρει το μετάλλιο, που φιλοτέχνησε ειδικά για τον Μαραθώνιο ο σχεδιαστής βιομηχανικών προϊόντων Σπύρος Κίζης.

Ο Αλέκος Φασιανός, θα είναι ο πρώτος μίας σειράς καλλιτεχνών, μέχρι το 2026, επέτειο των 130 χρόνων από τον πρώτο ολυμπιακό μαραθώνιο δρόμο, που οργανώθηκε εις ανάμνηση των αρχαίων αγώνων, στην πρώτη αναβίωσή τους, στην Αθήνα του 1896 (με νικητή τον Μαρουσιώτη Σπύρο Λούη). Ο πρώτος που θα προσθέσει την τέχνη του στο μετάλλιο του Κίζη.

Κι εδώ, το Νοέμβριο του 2019, η νέα πρωτοβουλία ξεκινάει όχι μόνον με ένα μετάλλιο, με την υπογραφή έλληνα καλλιτέχνη, αλλά και με ένα εγχάρακτο γράμμα. Το «Μ». Ώστε κάθε… μαραθώνια χρονιά ως το 2026 να ακολουθεί, ως αρκτικόλεξο, την λέξη MARATHON. Έτσι, στην επέτειο των 130 χρόνων του Μαραθωνίου θα έχει δημιουργηθεί ολόκληρη η λέξη και ταυτόχρονα η πλήρης, καλλιτεχνική, συλλογή μεταλλίων, όχι μόνον για τους δρομείς, αλλά και για τους συλλέκτες, εγχώριους και διεθνείς.

Το οκταετές εγχείρημα του ΣΕΓΑΣ ξεκινάει, όπως είπαμε, ο Αλέκος Φασιανός για το 2019, με την αποτύπωση της Μάχης του Μαραθώνα (490 π.Χ.), που κατέληξε στην ιστορική διαδρομή του – ημεροδρόμου – Φειδιππίδη, ο οποίος έφερε στην Αθήνα το μήνυμα: «Νενικήκαμεν».

Το 2020 θα ακολουθήσει ο Κώστας Βαρώτσος, γνωστός και από τον γυάλινο «Δρομέα» του, που θα χαράξει τον δικό του Ημεροδρόμο στο μετάλλιο του Σπύρου Κίζη. Μαζί θα χαραχθεί και το γράμμα «Α».

Το 2021 στην χορεία των καλλιτεχνών, που προσφέρουν αφιλοκερδώς τα έργα τους (για την ακρίβεια, τα σχέδιά τους) για το μετάλλιο του Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας, θα προστεθεί ο Γιάννης Ψυχοπαίδης. Ο οποίος θα εστιάσει, καλλιτεχνικά, στην γέννηση του αθλήματος του Μαραθωνίου, στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες, στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο της Αθήνας του 1896. Παρόν και το τρίτο γράμμα «R».

Στους καλλιτέχνες του μεταλλίου πρώτος ήταν ο βραβευμένος σχεδιαστής βιομηχανικών προϊόντων Σπύρος Κίζης, του KIZI Design Studio, που προσέφερε αφιλοκερδώς την αρχική δημιουργία των μεταλλίων, διαμέτρου 7 εκατοστών, από κράμα ψευδαργύρου (zinc), βάρους 120 γραμμαρίων. Εκείνος ανέλαβε την πρόκληση να αλλάξει την εικόνα τους, δημιουργώντας «ένα λιτό και σύγχρονο μετάλλιο που αναδεικνύει το πρόσωπο του Αυθεντικού Μαραθωνίου στον 21ο αιώνα».

Στη μία όψη του μεταλλίου θα υπάρχει και στην άλλη θα αναγράφεται το έτος, το όνομα του αγώνα και η λέξη «FINISHER». Θα υπάρχει δε χώρος ώστε οι τερματίζοντες δρομείς να χαράξουν, αν θέλουν, το όνομα και την επίδοσή τους. Τα μετάλλια θα διατίθενται και σε συλλέκτες, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με την ένδειξη «COLLECTOR», με ευθύνη για την παραγωγή τους της ολλανδικής εταιρείας Medal Time.

Η ετήσια θεματολογία των οκτώ διαδοχικών μεταλλίων του Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας θα καλύπτει 2.500 χρόνια ιστορίας, ως εξής:

2019: η εμβληματική Μάχη του Μαραθώνα (490 π.Χ.), από την οποία ξεκίνησαν όλα.

2020: ο οπλίτης-ημεροδρόμος, ο οποίος μετέφερε το νικητήριο μήνυμα στην Αθήνα.

2021: η γέννηση του Μαραθωνίου, ως αθλήματος, στους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες, το 1896.

2022: Η περίοδος της οριστικοποίησης των 42.195 μ. από την IAAF, ως επίσημης απόστασης του Μαραθωνίου.

2023: Ο πρώτος μαραθώνιος μαζικής συμμετοχής στον κόσμο, ο Μαραθώνιος της Βοστώνης (1897) με τη μεγάλη νίκη του Στέλιου Κυριακίδη, το 1946, αφιερωμένη στην αγώνα της μεταπολεμικής Ελλάδας για ανασυγκρότηση.

2024: Η δημιουργία λαϊκών, μαζικών Μαραθωνίων αγώνων για στήριξη της παγκόσμιας ειρήνης και φιλίας, αλλά και δράσεων όπως η πορεία ειρήνης του δολοφονηθέντος βουλευτή της ΕΔΑ Γρηγόρη Λαμπράκη (1952-1963).

2025: Η σημαντική συμβολή της Αφρικής στην ανάπτυξη του Μαραθωνίου (1960-2019), μέσω των μεγάλων ολυμπιακών και παγκόσμιων διακρίσεων μαραθωνοδρόμων και δρομέων μεγάλων αποστάσεων, όπως οι Αμπέμπε Μπικίλα, Χαϊλέ Γκεμπρσελασιέ και ο σημερινός κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ Ελιούντ Κιπτσόνγκε.

2026: Οι εμβληματικές μορφές του Μαραθωνίου Γυναικών (1966-1984), όπως η Μπόμπι Γκιμπς και η πρωτοπόρος Κάθριν Σβίτσερ (ΗΠΑ) και οι Ολυμπιονίκες Ρόσα Μότα (Πορτογαλία) και Τζόαν Μπενουά-Σάμιουελσον (ΗΠΑ).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...