315
Ο Κάμι Ρίτα από το Νεπάλ, ο τακτικότερος επισκέπτης της κορυφής του κόσμου | REUTERS, Navesh Chitrakar/File Photo

Ανέβηκε 26 φορές το Εβερεστ και έκανε νέο παγκόσμιο ρεκόρ

Protagon Team Protagon Team 5 Ιουνίου 2022, 12:53
Ο Κάμι Ρίτα από το Νεπάλ, ο τακτικότερος επισκέπτης της κορυφής του κόσμου
|REUTERS, Navesh Chitrakar/File Photo

Ανέβηκε 26 φορές το Εβερεστ και έκανε νέο παγκόσμιο ρεκόρ

Protagon Team Protagon Team 5 Ιουνίου 2022, 12:53

Στα 52 του χρόνια, ο ορειβάτης Κάμι Ρίτα, από το Νεπάλ, ανέβηκε το Εβερεστ, το βουνό των 8.849 μέτρων για 26η φορά, σημειώνοντας παγκόσμιο ρεκόρ. Ακολουθώντας την παραδοσιακή διαδρομή της νοτιοανατολικής κορυφογραμμής και οδηγώντας άλλους 10 ορειβάτες, ο Κάμι κατέρριψε επίσης, το προσωπικό του ρεκόρ, τις 25 αναβάσεις δηλαδή, που είχε κάνει πέρυσι.

Βέβαια, ίσως, ο Ρίτα να μην… πέφτει από τα σύννεφα με τις επιδόσεις του, αφού κατάγεται από την φυλή Σέρπα, έναν ορεινό λαό του Νεπάλ και του κρατιδίου Σικίμ της Ινδίας, που έχει γίνει πολύ γνωστή παγκοσμίως, λόγω του ότι, ένας από τους δύο πρώτους ανθρώπους που έφθασαν στην κορυφή του όρους Έβερεστ, το 1953 ανήκε στη φυλή αυτή. Η διαδρομή αναρρίχησης που ακολούθησε ο Κάμι Ρίτα ήταν εκείνη που είχε ακολουθήσει ο επίσης Σέρπα, Τένζινγκ Νοργκάϊ και ο Νεοζηλανδός, Εντμουντ Χίλαρι το 1953  -και παραμένει η πιο δημοφιλής. Φέτος, το Νεπάλ έχει εκδώσει 316 άδειες για την ανάβαση στο Έβερεστ για τον μήνα Μάιο, ενώ πέρυσι, κατά την ίδια περίοδο είχε εκδώσει 408, τις περισσότερες από ποτέ!

Λίγες μέρες νωρίτερα, ο ρώσος ορειβάτης Πάβελ Κοστρίκιν πέθανε στο βουνό κατά τη διάρκεια της αναρρίχησης και είναι ο πρώτος θάνατος που αναφέρθηκε στο Εβερεστ αυτή τη σεζόν. «Ο ρώσος ορειβάτης αρρώστησε στο Camp II και πέθανε αφού μεταφέρθηκε στο Camp I», δήλωσε ένας αξιωματούχος του υπουργείου Τουρισμού του Νεπάλ. Το Camp II, στην κανονική διαδρομή της νοτιοανατολικής κορυφογραμμής του Έβερεστ, βρίσκεται σε ύψος περίπου 6.400 μέτρων (20.997 πόδια), όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του ο Guardian.

Το Νεπάλ, εξαρτάται οικονομικά σε μεγάλο βαθμό από τους ορειβάτες που ανεβαίνουν τις οροσειρές. Τα τελευταία χρόνια, όμως, έχει δεχτεί αρνητική κριτική επειδή επέτρεψε σε μεγάλο αριθμό ορειβατών να ανέβουν το Εβερεστ ταυτόχρονα και ο συνωστισμός επέφερε αρκετούς θανάτους το 2019. Το βουνό έχει πατηθεί 10.657 φορές από τότε που έφτασε στην κορυφή του άνθρωπος, το 1953. Μέχρι σήμερα έχουν χάσει τη ζωή τους εκεί 311 άνθρωποι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...