552
Γιάννης Βρούτσης και Χρήστος Σταϊκούρας εμφανίζονται από τον κυριακάτικο Τύπο να έχουν δεχτεί «κίτρινη κάρτα» από τον Πρωθυπουργό | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/CreativeProtagon

Ανασχηματισμός: Γιατί Βρούτσης και Σταϊκούρας «δεν θα πρέπει να κοιμούνται ήσυχοι»

Protagon Team Protagon Team 10 Μαΐου 2020, 11:55
Γιάννης Βρούτσης και Χρήστος Σταϊκούρας εμφανίζονται από τον κυριακάτικο Τύπο να έχουν δεχτεί «κίτρινη κάρτα» από τον Πρωθυπουργό
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/CreativeProtagon

Ανασχηματισμός: Γιατί Βρούτσης και Σταϊκούρας «δεν θα πρέπει να κοιμούνται ήσυχοι»

Protagon Team Protagon Team 10 Μαΐου 2020, 11:55

Η συζήτηση περί ανασχηματισμού επανήλθε και αυτήν την Κυριακή στη δημόσια σφαίρα. Η αφορμή είναι δημοσιεύματα του κυριακάτικου Τύπου, η αιτία όμως είναι ότι, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσεγγίζει τον πρώτο χρόνο της διακυβέρνησής του και ετοιμάζεται να μπει στη δεύτερη μεγάλη μάχη κατά του κορονοϊού —αυτήν της ανάταξης της οικονομίας της χώρας που έχει δεχθεί τρομακτικό πλήγμα λόγω της επιδημίας και του αναγκαστικού lockdown— είναι σαφές ότι η αναδιάταξη του κυβερνητικού σχήματος είναι σχεδόν βέβαιη: το επιτάσσει τόσο η λογική της αξιολόγησης, στην οποία πιστεύει ο Πρωθυπουργός, όσο και η νέα πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί, τόσο στη χώρα όσο και στο πολιτικό σύστημα.

«Ο ένας χρόνος από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019 βρίσκει τον κ. Μητσοτάκη στο απόγειο της πολιτικής ισχύος του. Η Νέα Δημοκρατία προηγείται σχεδόν είκοσι μονάδες από τον ΣΥΡΙΖΑ και ο ίδιος είναι μακράν ο δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός.  Δεν θα έβρισκε καλύτερη στιγμή να σχηματίσει την κυβέρνηση που επιθυμεί, χωρίς να είναι υποχρεωμένος να τηρήσει κομματικές ισορροπίες, έχοντας δει στην πράξη ποια από τα πρόσωπα που επέλεξε κατάφεραν να πετύχουν τους στόχους τους και ποια απέτυχαν» έγραψε στο ρεπορτάζ της για «Το Βήμα της Κυριακής» η Δήμητρα Κρουστάλη.

Οπως έχει γραφτεί, το πρώτο ορόσημο για μια τέτοια κίνηση από τον Πρωθυπουργό είναι ο Ιούνιος, που θα σηματοδοτεί τη δεύτερη φάση του πολέμου κατά της Covid-19, ενώ το δεύτερο είναι ο Σεπτέμβριος, λίγο πριν από τη ΔΕΘ, ώστε ο κ. Μητσοτάκης να μπει στη νέα σεζόν με ανανεωμένο κυβερνητικό προφίλ —όλα αυτά βέβαια αν και εφόσον υπάρξει 85η ΔΕΘ, κάτι που δεν είναι καθόλου βέβαιο και θα κριθεί από την πορεία της επιδημίας στη χώρα μας (εδώ).

Ενδιαφέρον έχει ότι, σύμφωνα με «Το Βήμα της Κυριακής», ο κ. Μητσοτάκης έχει βγάλει κίτρινη κάρτα όχι μόνο στον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, ο οποίος εξέθεσε την κυβέρνηση με τα περιβόητα voucher που έγιναν και ονομαστό κύμα διαδικτυακής χλεύης ως #Σκοιλ_Ελικικού (εδώ), αλλά και στον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα! Ο τελευταίος έχει εκτεθεί με τις αλλεπάλληλες αλληδιαψευδόμενες εκτιμήσεις του για το μέγεθος της ύφεσης στη χώρα μας το 2020 —προβλέψεις που συνεχώς αναθεωρούνται επί τα χείρω και επέτρεψαν ακόμα και στον Ευκλείδη Τσακαλώτο να του ασκεί επιτυχημένη κριτική (εδώ)—, αλλά σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «Βήματος της Κυριακής» το πρόβλημα είναι γενικότερο και αφορά στο υποτονικό μεταρρυθμιστικό του προφίλ.

Γράφει χαρακτηριστικά η εφημερίδα: «Το βασικό κριτήριο του Πρωθυπουργού, όπως μεταδίδεται, είναι ποια πρόσωπα μπορούν στην επόμενη φάση να προχωρήσουν τις μεταρρυθμίσεις που έχει σχεδιάσει. Αν πράγματι γίνει ανασχηματισμός και η μεταρρυθμιστική αφοσίωση μετρήσει πάνω από κάθε τι άλλο, τότε πρόσωπα όπως ο Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος δυσκολεύεται να εφαρμόσει το κεφαλαιοποιητικό σύστημα στην ασφάλιση, ή ακόμα και ο Χρήστος Σταϊκούρας, στον οποίο καταλογίζεται συντηρητική αντιμετώπιση των προκλήσεων στην οικονομία, δεν θα πρέπει να κοιμούνται ήσυχοι».

Ακολουθεί μια παράθεση ονομάτων που μαρτυρά ότι κάποιους ο κ. Μητσοτάκης τους έχει ήδη ξεχωρίσει:

Ως κατ’ εξοχήν μεταρρυθμιστές περιγράφονται ο Κυριάκος Πιερρακάκης και ο Γιώργος Γεωργαντάς, δηλαδή η ηγεσία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ενώ έχει ξεχωρίσει και ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης.

Πάντως δεν θα πρέπει να είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι ανακοινώσεις για τη σταδιακή άρση των περιορισμών του lockdown έγινε από υφυπουργούς: Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος και Υποδομών και Μεταφορών, Γιάννης Κεφαλογιάννης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...