485
Ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για θέματα Μεταφορών, Γιάννης Κεφαλογιάννης, επικαλέστηκε δύο βασικούς λόγους για τη συζήτηση του νομοσχεδίου με τη διαδικασία του κατεπείγοντος | INTIMEnews

Αναψαν τα αίματα στη Βουλή: αποχώρησε το ΚΚΕ, καταγγέλλει την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ

Protagon Team Protagon Team 29 Αυγούστου 2019, 14:28
Ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για θέματα Μεταφορών, Γιάννης Κεφαλογιάννης, επικαλέστηκε δύο βασικούς λόγους για τη συζήτηση του νομοσχεδίου με τη διαδικασία του κατεπείγοντος
|INTIMEnews

Αναψαν τα αίματα στη Βουλή: αποχώρησε το ΚΚΕ, καταγγέλλει την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ

Protagon Team Protagon Team 29 Αυγούστου 2019, 14:28

Ανέβηκαν «με το καλημέρα» οι τόνοι στη Βουλή, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, λόγω της επιλογής να συζητηθεί με τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος το νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για τα διπλώματα οδήγησης, το οποίο κατατέθηκε το βράδυ της Τετάρτης.

Σύσσωμη η αντιπολίτευση διαμαρτυρήθηκε εντόνως για τη διαδικασία, με το ΚΚΕ να την καταγγέλλει και να αποχωρεί από την Επιτροπή και τον ΣΥΡΙΖΑ να απειλεί με αποχώρηση.

Η γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Ολγα Γεροβασίλη, κατηγόρησε την κυβέρνηση για συστηματική καταστρατήγηση του Κανονισμού της Βουλής και κάθε κοινοβουλευτικής διαδικασίας, ενώ απέστειλε και σχετική επιστολή διαμαρτυρίας στον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα.

Η κυβέρνηση, τόνισε η πρώην υπουργός, «κατέθεσε το νομοσχέδιο αργά χθες το βράδυ στις 23.00, με την Επιτροπή να το συζητά σήμερα στις 10:00. Είχε αναφερθεί ότι θα έρθει ένα νομοσχέδιο για τις εξετάσεις των υποψήφιων οδηγών. Τελικά, ήρθε ένα πολυνομοσχέδιο με ρυθμίσεις που αφορούν οκτώ υπουργεία, και μάλιστα χωρίς υπογραφή του υπουργού Δικαιοσύνης, ενώ έχει διατάξεις του υπουργείου του, καταστρατηγώντας έτσι κάθε κανονισμό».

Από την πλευρά της, η κυβερνητική πλειοψηφία απέρριψε τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, ενώ απαντώντας ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για θέματα Μεταφορών, Γιάννης Κεφαλογιάννης, επικαλέστηκε δύο βασικούς λόγους για τη συζήτηση του νομοσχεδίου με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

  • Πρώτον, ότι λύνεται ένα μείζον κοινωνικό πρόβλημα που δημιουργήθηκε τον τελευταίο χρόνο, λόγω του ανεφάρμοστου ισχύοντος νόμου και κρατά σε ομηρεία 105.000 οδηγούς, κυρίως επαγγελματίες, που δεν μπορούν να πάρουν το δίπλωμά τους, ενώ κάθε εβδομάδα συσσωρεύονται ακόμα περισσότερα προβλήματα.
  • Δεύτερον, ότι υπάρχει ρύθμιση στο άρθρο 6 που αποτρέπει την αύξηση των τελών κυκλοφορίας στη βάση των ρύπων και του αντιρρυπαντικού προτύπου που θα εφαρμοζόταν από την επόμενη εβδομάδα.

Τα ίδια επιχειρήματα του υπουργού επικαλέστηκε και ο εισηγητής της ΝΔ, Μιχάλης Παπαδόπουλος, τονίζοντας ότι πρέπει άμεσα να επιλυθούν τεράστια προβλήματα στα οποία έχει οδηγήσει -κυρίως τους επαγγελματίες οδηγούς- ο ανεφάρμοστος και επιπόλαιος νόμος της προηγούμενης κυβέρνησης.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΙΝΑΛ, Χρήστος Γκόγκας, μίλησε για κοινοβουλευτική εκτροπή και πρότεινε να κληθούν τουλάχιστον να πουν τις απόψεις τους στην Επιτροπή οι αρμόδιοι φορείς. Πρόταση με την οποία συμφώνησαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

«Δεν ξέρω αν εσείς στη ΝΔ έχετε αποκαταστήσει τη κανονικότητα, εμείς όμως δεν νιώθουμε καλά με τους έλληνες πολίτες για τον τρόπο λειτουργίας της Βουλής μετά τις εκλογές»,  παρατήρησε χαρακτηριστικά.

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε τελικά κατά πλειοψηφία στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής και την Παρασκευή αναμένεται να περάσει και από την Ολομέλεια.

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκε η ΝΔ, ενώ ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ καταψήφισαν. Η Ελληνική Λύση επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια. Το ΚΚΕ -όπως προαναφέρθηκε- είχε αποχωρήσει και το ΜεΡΑ25 αρνήθηκε να ψηφίσει.

Από το νομοσχέδιο αποσύρθηκε το επίμαχο άρθρο που αφορούσε μεταφορά αρμοδιοτήτων για ορισμένα θέματα από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Μετά τις έντονες αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ που ζητούσε είτε να υπάρχει η υπογραφή και του αρμόδιου υπουργού Δικαιοσύνης είτε να αποσυρθεί το νομοσχέδιο, η κυβέρνηση αποφάσισε να καταθέσει τις νέες ρυθμίσεις αύριο στην Ολομέλεια ενσωματωμένες σε τροπολογία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...