732
Ο αρχηγός του γερμανικού στρατού, στρατηγός Εμπερχαρντ Τσορν | REUTERS/ CreativeProtagon

Εμφύλιος ΝΑΤΟϊκών στρατηγών, με δηλώσεις και πληκτρολόγια

Protagon Team Protagon Team 16 Σεπτεμβρίου 2022, 19:55
Ο αρχηγός του γερμανικού στρατού, στρατηγός Εμπερχαρντ Τσορν
|REUTERS/ CreativeProtagon

Εμφύλιος ΝΑΤΟϊκών στρατηγών, με δηλώσεις και πληκτρολόγια

Protagon Team Protagon Team 16 Σεπτεμβρίου 2022, 19:55

Ο στρατηγός Εμπερχαρντ Τσορν, επικεφαλής του γερμανικού στρατού, δήλωσε ότι η Ρωσία εξακολουθεί να έχει «εφεδρείες» και ότι το Κρεμλίνο δεν θα αντιμετωπίσει «πρόβλημα λειψανδρίας» σε περίπτωση που διατάξει γενική επιστράτευση. Επίσης είπε ότι ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν μπορεί να ανοίξει και δεύτερο μέτωπο στην Ευρώπη. Οπως ήταν φυσικό και επόμενο, ο Τσορν στοχοποιήθηκε από διαφόρους Δυτικούς σχολιαστές.

Το βρετανικό Μέσο Telegraph έγραψε ότι ο στρατηγός «έχει ήδη επικριθεί όσον αφορά την κάκιστη ανάλυση του πολέμου στην Ουκρανία», ιδίως επειδή ισχυρίστηκε τα προαναφερθέντα περί δευτέρου μετώπου. «Παρά το γεγονός ότι το 60% του ρωσικού στρατού είναι δεσμευμένo στην Ουκρανία, οι Ρώσοι έχουν εφεδρείες, ενώ και ο Πούτιν είναι ικανός να ανοίξει δεύτερο μέτωπο – το Καλίνινγκραντ, η Βαλτική και η Φινλανδία είναι πιθανά σημεία επίθεσης» ήταν η ακριβής δήλωση του Τσορν στο περιοδικό Focus.

«Ο Τσορν τα περί δευτέρου ρωσικού μετώπου τα επικαλέστηκε σαν δικαιολογία για την απροθυμία της Γερμανίας να στείλει περισσότερα όπλα στο Κίεβο» σχολίασαν οι Βρετανοί, δίνοντας βάση στον τίτλο που συνοδεύει το γερμανικό δημοσίευμα: «Ο στρατηγός είναι επικριτικός για περαιτέρω παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία» έγραψε το Focus. «Τα σχόλια του Τσορν έχουν προκαλέσει έκπληξη στους στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες», συνέχισαν οι Βρετανοί, και ανέφεραν την απάντηση που του έδωσε ένας αμερικανός απόστρατος στρατηγός.

«Ο στρατηγός Μπεν Χότζες, που διετέλεσε διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη μεταξύ 2014 και 2017, έγραψε στο Twitter ότι ο ισχυρισμός του Τσορν δείχνει ‘‘κάκιστη ανάλυση των ρωσικών δυνατοτήτων’’, την οποία ‘‘δυστυχώς, ενστερνίζεται και μεγάλο μέρος της γερμανικής ελίτ’’». Και το βρετανικό Μέσο συνέχισε με μία κορόνα του αμερικανού αποστράτου, με μία μάλλον εκτός τόπου και χρόνου άποψη: «Ο Χότζες συμπλήρωσε ότι ‘‘η Φινλανδία από μόνη της θα συνέτριβε τις ρωσικές δυνάμεις’’ και ότι ‘‘η Λιθουανία και η Πολωνία θα έπνιγαν το Καλίνινγκραντ μέσα σε μία εβδομάδα’’».

Την πολιτική ερμηνεία των δηλώσεων Τσορ έκανε ο Γκούσταβ Γκρέσελ, αναλυτής θεμάτων ρωσικού στρατού στο think tank του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων. Ο Γκρέσελ είπε στο The Telegraph ότι οι δηλώσεις του γερμανού στρατηγού «ισοδυναμούν με προσπάθεια αποτύπωσης του φόβου της ίδιας της Γερμανίας». Να τι εννούσε με την ομιχλώδη φράση του: «Οι Σοσιαλδημοκράτες δεν θέλουν να παραδώσουν περισσότερα όπλα [στον Ζελένσκι], και ξεφουρνίζουν κάθε δικαιολογία» είπε.

Τον Γκρέσελ σιγοντάρισε ο Ρομπ Λι, ερευνητής στο τμήμα Πολεμικών Σπουδών στο λονδρέζικο King’s College, ο οποίος χαρακτήρισε τα σχόλια του Τσορν «περίεργα», ισχυριζόμενος ταυτόχρονα ότι «η Ρωσία εξαρτάται από εθελοντές και από εφέδρους ήδη από τον Απρίλιο». Και συνέχισε: «Μία από τις επίλεκτες μονάδες του Κρεμλίνου, το 11ο Σώμα Στρατού που εδρεύει στο Καλίνινγκραντ, αποδεκατίστηκε στο Χάρκοβο». Οι Βρετανοί ενοχλήθηκαν και από τις εκτιμήσεις του Τσορν για την αξία της «ουκρανικής αντεπίθεσης».

Εγραψε το The Telegraph: «Ο γερμανός στρατηγός φάνηκε να αμφισβητεί και τη σημασία των εδαφικών κερδών που σημείωσε ο ουκρανικός στρατός την περασμένη εβδομάδα, λέγοντας ότι ‘‘επιφυλάσσεται για τον όρο αντεπίθεση’’ και περιγράφοντας τις ουκρανικές προόδους σαν ‘‘αντεπιθέσεις που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να κερδηθούν μεμονωμένα τμήματα του μετώπου, όχι όμως και για να απωθηθεί η Ρωσία σε ευρεία κλίμακα”. Ο Τσορν εξέφρασε επίσης αμφιβολίες ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να αντέξει την αντεπίθεση, λέγοντας ότι δεν έχει το απαιτούμενο ανθρώπινο δυναμικό».

Ο καβγάς αφορά τα γερμανικά όπλα

Για το επίμαχο θέμα, την αποστολή γερμανικού πολεμικού υλικού στον Ζελένσκι, ο Τσορ δήλωσε στη συνέντευξή του στο Focus ότι «ο γερμανικός στρατός δεν μπορεί να δώσει περισσότερα όπλα στην Ουκρανία», μάλιστα είπε τη φράση «όλα όσα δώσαμε, τα χρειαζόμαστε πίσω». Ετσι το The Telegraph σχολίασε ότι «το Βερολίνο έχει δεχθεί συνεχείς επικρίσεις για τη διστακτική προσέγγισή του στο θέμα της αποστολής στο Κίεβο στρατιωτικού υλικού, με τον καγκελάριο Σολτς να θεωρείται προσωπικώς υπεύθυνος για το φρένο στις παραδόσεις όπλων».

Η γερμανίδα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πήγε στο Κίεβο και είδε τον Ζελένσκι ως πρόεδρος της Κομισιόν, ωστόσο οι κυβερνητικοί της Ουκρανίας έχουν παράπονα από τη Γερμανία που δεν στέλνει όσα όπλα της ζητούν (REUTERS/Valentyn Ogirenko)

Ούτε η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, η «πράσινη οικολόγος» Αναλένα Μπέρμποκ, έπεισε τον Σολτς, παρ’ ότι του είπε ότι «οι παραδόσεις Δυτικών όπλων ‘‘σώζουν ζωές’’ σε απελευθερωμένα ουκρανικά χωριά». Οι Βρετανοί έγραψαν και περί «ψιθύρων κριτικής που εκπορεύτηκαν από τον Λευκό Οίκο», αναφερόμενοι σε σχόλια ανωνύμου αξιωματούχου της Ουάσινγκτον στο γερμανικό Μέσο Die Welt την περασμένη Πέμπτη. Αυτός είπε ότι «η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει τις αμφιβολίες της σχετικά με τη γερμανική δέσμευση να αναλάβει ηγετικό στρατιωτικό ρόλο».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...