349
Χωρικός στις Φιλιππίνες: η περιοχή του απειλείται από την κατασκευή φράγματος για το οποίο διαμαρτύρονται οι κάτοικοι | EPA/FRANCIS R. MALASIG

Αιματηρό το 2018 για τους ακτιβιστές του περιβάλλοντος: δολοφονήθηκαν 164!

Protagon Team Protagon Team 30 Ιουλίου 2019, 13:15
Χωρικός στις Φιλιππίνες: η περιοχή του απειλείται από την κατασκευή φράγματος για το οποίο διαμαρτύρονται οι κάτοικοι
|EPA/FRANCIS R. MALASIG

Αιματηρό το 2018 για τους ακτιβιστές του περιβάλλοντος: δολοφονήθηκαν 164!

Protagon Team Protagon Team 30 Ιουλίου 2019, 13:15

Μία εξαιρετικά φονική χρονιά για τους ακτιβιστές υπέρ του περιβάλλοντος ήταν το 2018, κατά το οποίο καταγράφηκαν τουλάχιστον 164 δολοφονίες ανθρώπων που αγωνίζονταν εναντίον ορυχείων και μεταλλείων, της υλοτομίας ή του αγροτοβιομηχανικού τομέα. Σχεδόν μία δολοφονία μέρα πάρα μέρα.

Η έκθεση της μη κυβερνητικής οργάνωσης Global Witness τονίζει ότι «αναρίθμητοι άλλοι» εξαναγκάστηκαν να σιωπήσουν εξαιτίας της βίας, του εκφοβισμού και της χρήσης (ή και κατάχρησης) νόμων εναντίον των διαδηλώσεων.

Ο αριθμός των νεκρών το 2018 μειώθηκε σε σύγκριση με το 2017, την πλέον αιματηρή χρονιά με 207 θανάτους, ωστόσο η Global Witness υπογραμμίζει πως ενδέχεται να είναι υποτιμημένος, κυρίως επειδή πολλά επεισόδια εκτυλίσσονται σε απομονωμένες ή απομακρυσμένες περιοχές.

Τη θλιβερή πρωτιά της πιο επικίνδυνης χώρας είχαν οι Φιλιππίνες με 30 δολοφονίες ακτιβιστών ή ηγετών αυτοχθόνων κοινοτήτων που υπερασπίζονται τα εδάφη τους. Πήραν τη θέση της Βραζιλίας που κατείχε τα θλιβερά πρωτεία το 2017.

Δέκα από τους θανάτους καταγράφονται στη νήσο Μιντανάο, στην οποία η κυβέρνηση του αμφιλεγόμενου προέδρου Ντουτέρτε σκοπεύει να διαθέσει εκατομμύρια στρέμματα σε βιομηχανικές καλλιέργειες. Η έκθεση καταγράφει ακόμη περίπτωση όπου εννέα μέλη οικογενειών που καλλιεργούσαν ζαχαροκάλαμο, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, δολοφονήθηκαν από ένοπλους ενώ ο δικηγόρος που είχε αναλάβει την εκπροσώπηση των θυμάτων δολοφονήθηκε επίσης μερικές ημέρες αργότερα.

Ακολουθούν η Κολομβία και η Ινδία με 24 και 23 δολοφονίες αντίστοιχα, ενώ με 16 δολοφονίες η Γουατεμάλα ήταν η χώρα με τους περισσότερους νεκρούς σε αναλογία με τον πληθυσμό της.

Ο αριθμός των θανάτων ανά χώρα και οικονομικό τομέα σύμφωνα με την ΜΚΟ

Στην Ινδία καταγράφηκε το πιο πολύνεκρο επεισόδιο για το 2018: στο ομόσπονδο κρατίδιο Ταμίλ Ναντού, στα νότια της χώρας,  13 άνθρωποι σκοτώθηκαν ενώ διαδήλωναν εναντίον της λειτουργίας μεταλλείου χαλκού. Σε άλλη περίπτωση, στη Βραζιλία δολοφονήθηκαν οκτώ ακτιβιστές που είχαν εμπλακεί σε  διένεξη με αντιπροσώπους μιας βιομηχανίας σόγιας.

Η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των αυτοχθόνων λαών Βίκι Τάουλι-Κόρπους σε δηλώσεις της που φιλοξενούνται στην έκθεση σημειώνει: «Βλέπουμε σε όλο τον κόσμο οι υπερασπιστές του περιβάλλοντος και των γαιών, μεγάλο μέρος των οποίων εκπροσωπούν αυτόχθονες λαούς, να χαρακτηρίζονται τρομοκράτες, ταραχοποιοί ή εγκληματίες, απλούστατα επειδή διεκδικούν τα δικαιώματά τους».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...