496
O υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης στην πρωινή του εμφάνιση στον ΣΚΑΪ με τον δημοσιογράφο Νίκο Υποφάντη | ΣΚΑΪ TV

Αδωνις Γεωργιάδης: Δεν είναι καλό να φέρνεις τελευταία στιγμή τροπολογίες, αλλά…

Protagon Team Protagon Team 9 Αυγούστου 2019, 09:48
O υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης στην πρωινή του εμφάνιση στον ΣΚΑΪ με τον δημοσιογράφο Νίκο Υποφάντη
|ΣΚΑΪ TV

Αδωνις Γεωργιάδης: Δεν είναι καλό να φέρνεις τελευταία στιγμή τροπολογίες, αλλά…

Protagon Team Protagon Team 9 Αυγούστου 2019, 09:48

«Είναι καλό να φέρνεις την τελευταία στιγμή κάποια αλλαγή σε ένα νομοσχέδιο; Οχι, δεν είναι καλό. Και θα πρέπει και η δική μας κυβέρνηση να το αποφύγει στον μέγιστο βαθμό. Υπάρχουν στιγμές που αυτό δεν μπορεί να αποφευχθεί; Δυστυχώς υπάρχουν. Και μια τέτοια στιγμή ήταν και η χθεσινή». Αυτό παραδέχτηκε ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ για τα όσα έγιναν στη Βουλή την Πέμπτη, όταν ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης κατέθεσε δύο τροπολογίες μισή ώρα πριν από την ψηφοφορία του διυπουργικού νομοσχεδίου προκαλώντας την αντίδραση της αντιπολίτευσης.

Ο κ. Γεωργιάδης έσπευσε να υπερασπιστεί τον κ. Βρούτση και να αναλάβει το δικό του μερίδιο ευθύνης, όπως είπε. «Αν δεν προλαβαίναμε να καταθέσουμε τις τροπολογίες αυτές –και λέω “να καταθέσουμε” γιατί θέλω να αναλάβω το δικό μου μερίδιο της ευθύνης. Επειδή σήμερα τα διάφορα έντυπα της Αριστεράς στοχοποιούν τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση οφείλω να σας πω ότι η  κατάθεση αυτών των ρυθμίσεων από το υπουργείο Εργασίας, συμφωνήθηκε και από το δικό μου υπουργείο. Εγώ προσωπικά υποστήριξα ενθέρμως αυτές τις διατάξεις».

Ο υπουργός Ανάπτυξης υπερασπίστηκε το εκπρόθεσμο της κατάθεσης των τροπολογιών και υποστήριξε ότι δεν υπήρχαν χρονικά περιθώρια για να έρθουν στη Βουλή αργότερα, όταν ξανανοίξει μετά την ανάπαυλα του Δεκαπενταύγουστου.

Αναφέρθηκε κατ’ αρχάς στη διάταξη που καταργεί τη ρύθμιση της Εφης Αχτσιόγλου, η οποία εισήγαγε την έννοια του «βάσιμου λόγου» ως σωρευτικό κριτήριο για να θεωρηθεί έγκυρη μια απόλυση εργαζομένου. Τόσο από το υπουργείο Εργασίας όσο και ο κ. Γεωργιάδης υποστήριξαν ότι αυτή η ρύθμιση της πρώην υπουργού ήταν δήθεν φιλεργατική αλλά κατ’ ουσίαν δυσκόλεψε τις προσλήψεις και είχε τελικά τα αντίθετα αποτελέσματα στην αγορά εργασίας.

«Οταν βγαίνουν τα στοιχεία της ανεργίας του Ιουλίου και ξαφνικά έχουμε μείον 14.000 θέσεις στην εργασία. Για ποιο λόγο; Γιατί οι νόμοι που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ φεύγοντας, για να σαμποτάρει την ελληνική οικονομία εν όψει της ήττας τους, είχαν αρχίσει να πλήττουν την αγορά εργασίας. Αν υποτεθεί ότι αφήναμε να περάσει ο χρόνος, έκλεινε η Βουλή, άνοιγε η Βουλή μετά τις 20 Αυγούστου, και είχαμε μια τακτική κοινοβουλευτική διαδικασία, με πρώτη ανάγνωση, δεύτερη ανάγνωση και νομοθέτηση… θα είχαμε ψηφισμένους αυτούς τους νόμους τέλος Σεπτεμβρίου. Θα είχαμε όλον τον Αύγουστο και όλον τον Σεπτέμβριο να λειτουργούν νόμοι που στρέφονται σφόδρα όχι μόνο κατά των επιχειρήσεων αλλά κυρίως κατά των εργαζομένων», είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Στην ερώτηση γιατί οι τροπολογίες δεν ήρθαν νωρίτερα στη Βουλή, έστω και λίγες ώρες ώστε να συζητηθούν επαρκώς, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι είναι σύνθετη η διαδικασία κατάθεσής τους και απέδωσε την αργοπορία σε «καθυστέρηση σε κάποιες από τις δημόσιες υπηρεσίες που προηγούνται της κατάθεσης της τροπολογίας».

Ο ίδιος υποστήριξε ότι «πρόθεση της κυβέρνησης ήταν να το φέρει αρκετά νωρίτερα, όμως δυστυχώς αυτό δεν κατέστη εφικτό. Αν η αντιπολίτευση, αντί να αποχωρήσει, καθόταν να ζητήσει τον λόγο και να συζητήσουμε τις τροπολογίες προφανώς και από το προεδρείο (της Βουλής) θα υπήρχε μια μεγάλη ανοχή χρόνου και θα μπορούσε να γίνει συζήτηση επί της ουσίας», προσέθεσε κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση του να αποχωρήσει από τη διαδικασία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...