810
Αυτό που πρέπει να γίνει άμεσα, είναι η κατάργηση των διατάξεων του νόμου 4472/2017 με τις οποίες μειώνονται οι συντάξεις από 1/1/2019», τονίζεται στην πρόταση νόμου της ΔΗΣΥ που κατατέθηκε το πρωί της Πέμπτης στη Βουλή. | ΙΝΤΙΜΕnews

Ρελάνς Γεννηματά: (Προ)καλεί Τσίπρα – Μητσοτάκη να ψηφίσουν κατάργηση των μειώσεων στις συντάξεις

Protagon Team Protagon Team 5 Ιουλίου 2018, 11:51
Αυτό που πρέπει να γίνει άμεσα, είναι η κατάργηση των διατάξεων του νόμου 4472/2017 με τις οποίες μειώνονται οι συντάξεις από 1/1/2019», τονίζεται στην πρόταση νόμου της ΔΗΣΥ που κατατέθηκε το πρωί της Πέμπτης στη Βουλή.
|ΙΝΤΙΜΕnews

Ρελάνς Γεννηματά: (Προ)καλεί Τσίπρα – Μητσοτάκη να ψηφίσουν κατάργηση των μειώσεων στις συντάξεις

Protagon Team Protagon Team 5 Ιουλίου 2018, 11:51

Πρόταση νόμου με την οποία ουσιαστικά καλεί τον Αλέξη Τσίπρα -αλλά και τον Κυριάκο Μητσοτάκη- να ψηφίσουν την κατάργηση των (νέων) περικοπών στις συντάξεις κατέθεσε στη Βουλή η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ ΤΗΣ Κ.Ο. ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΩΝ ΜΕΙΩΣΕΩΝ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣΑιτιολογική Έκθεση…

Geplaatst door Κίνημα Αλλαγής op Donderdag 5 juli 2018

Συγκεκριμένα η πρόταση νόμου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης προβλέπει την κατάργηση των διατάξεων του νόμου 4472/2017 με τις οποίες μειώνονται οι συντάξεις από 1/1/2019.

Όπως επισημαίνεται, με το νόμο 4387/16 (Νόμος Κατρούγκαλου) επέρχονται δραματικές μειώσεις στις νέες συντάξεις, μέσα από τον τρόπο υπολογισμού τους, με τον οποίο οδηγούμαστε σε ένα σύστημα προνοιακών παροχών που παραβιάζει κάθε αρχή αναλογικότητας.

Παράληλλα γίνεται αναφορά και στις προβλέψεις του ν. 4472/17, που έχει μάλιστα ενσωματωθεί στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και προβλέπει περικοπές από 1.1.2019 εκτιμώντας ότι θα υπάρξει σημαντική μείωση για τις παλιές συντάξεις από 1/1/2019, που για τους περισσότερους συνταξιούχους φθάνει το 18%.

«Η παράταξή μας έχει υποστηρίξει και αναδείξει την ανάγκη για επαναθεμελίωση του ασφαλιστικού συστήματος με αλλαγή της δομής των συντάξεων, του πλαισίου των εισφορών και της χρηματοδότησης του, με τη κατάργηση του ν.4387/16 και την αντικατάσταση του με ένα δίκαιο ανταποδοτικό και βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα, το οποίο πρέπει να προχωρήσει το ταχύτερο με βάση επικαιροποιημένες αναλογιστικές μελέτες. Ωστόσο, εκείνο το οποίο μπορεί και πρέπει να γίνει άμεσα, είναι η κατάργηση των διατάξεων του νόμου 4472/2017 με τις οποίες μειώνονται οι συντάξεις από 1/1/2019», τονίζεται στην πρόταση νόμου της ΔΗΣΥ που κατατέθηκε το πρωί της Πέμπτης στη Βουλή.

Διμέτωπη επίθεση από το βήμα της Ολομέλειας

«Ο ελληνικός λαός έχει πληρώσει πολύ ακριβά και τον τυχοδιωκτισμό του κ. Τσίπρα και τον καιροσκοπισμό του κ. Μητσοτάκη», τόνισε κατά την ομιλία της στη Βουλή, στην προ ημερησίας για την οικονομία, η κυρία Γεννηματά.

«Οι κ.κ. Τσίπρας και Μητσοτάκης έχουν κάνει επιλογή τους την πόλωση και τον διχασμό. Το μέτωπο δημιουργήθηκε πριν χρόνια, στις πλατείες του μίσους. Εμείς, λοιπόν, είμαστε απέναντι και σε αυτούς που έλεγαν “Κουβέλη, έκανες τα δικαιώματα κουρέλι” και σε αυτούς που λένε σήμερα “στα όπλα να μπούμε στα Σκόπια”. Αντιστρέφω, λοιπόν, το ερώτημα: Εσείς με ποιον είστε; Θα στηρίξετε επιτέλους την εθνική συνεννόηση, την ενότητα του ελληνικού λαού, για να αφήσουμε οριστικά την κρίση πίσω μας ή θα συνεχίσετε τα ίδια παιχνίδια για πολλά χρόνια ακόμη;» διερωτήθηκε η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «ο κ. Τσίπρας είναι ο καλύτερος χορηγός του κ. Μητσοτάκη και πως ο λαός έχει πληρώσει ακριβά τον λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ και τον καιροσκοπισμό της ΝΔ, ενώ απευθυνόμενη στον Πρωθυπουργό και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Από αντιευρωπαϊστές έχετε καταλήξει μερκελιστές πράττοντας ότι λέει η καγκελάριος (…) Δεν αλλάζετε πρόσωπο αλλά προσωπείο. Πίσω κρύβετε έναν Ιανό. Είσθε αριστερός στα πίτουρα και δεξιός στ’ αλεύρι».

Σχολιάζοντας εξάλλου τους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς του για τη συμφωνία του Eurogroup και το τέλος των μνημονίων, η κυρία Γεννηματά υπογράμμισε ότι τα πανηγύρια αφορούν το τέλος του τρίτου αχρείαστου και επαχθέστερου μνημονίου του ΣΥΡΙΖΑ και πως οι Ευρωπαίοι έχουν κάθε λόγο να επιχαίρουν γιατί διασφαλίστηκαν τα χρήματά τους με την παράταση της λιτότητας.

Στο σημείο αυτό κάλεσε τόσο τον Πρωθυπουργό, όσο και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης  να ψηφίσουν την πρόταση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης να μην ισχύσει η περικοπή των συντάξεων.

Απευθυνόμενη ειδικά στον πρόεδρο της ΝΔ και με αφορμή την αναφορά του ότι το κόμμα του θα καταθέσει σχετική τροπολογία, του είπε:

«Δεν χρειαζόταν κ. Μητσοτάκη να έρθετε σήμερα να καταθέσετε τροπολογία. Μπορούσατε πολύ απλά και αντρίκια να έρθετε να πείτε ότι ‘ναι, θα στηρίξω την πρόταση νόμου που κατέθεσε η κ. Γεννηματά και η ΚΟ της ΔΗΣΥ και του ΚΙΝΑΛ. Είναι απλά τα πράγματα! Δεν χρειάζεται να δημιουργείτε εντυπώσεις. Τρεις μέρες σας πήρε να αποφασίσετε τι θα κάνετε με τις συντάξεις. Ας ερχόσαστε, λοιπόν, να πείτε ‘ναι, στηρίζουμε την πρότασή σας’».

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μόνο ζημιά προκαλεί στον τόπο. Η κυβέρνηση δεν μπορεί. Η Ελλάδα όμως μπορεί, με δύο προϋποθέσεις γι αυτό: Πολιτική αλλαγή. Να φύγει αυτή η κυβέρνηση, να σταματήσει ο κατήφορος. Με αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών και αποφασιστική ενίσχυση του Κινήματος Αλλαγής, ώστε να εγγυηθούμε την προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου. Την εθνική συνεννόηση και την πολιτική σταθερότητα. Η χώρα δεν αντέχει νέους διχασμούς, επικίνδυνες λογικές του τύπου “ή εμείς ή αυτοί”. Και ένα ολοκληρωμένο προοδευτικό αξιόπιστο σχέδιο με ελληνική ιδιοκτησία, για τις μεταρρυθμίσεις και αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος», ανέφερε σε άλλο σημείο της ομιλίας της η κυρία Γεννηματά επαναλαμβάνοντας ότι έχει ήδη αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την κυβέρνηση Τσιπρα – Καμμένου.

 

Σχετική τροπολογία κατέθεσε και το ΚΚΕ με πρώτο υπογράφοντα τον γ.γ. της ΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα. Στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας τονίζεται: «Το ΚΚΕ έχει αποκαλύψει και καταγγείλει το τσάκισμα των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων που έχουν οδηγήσει σε μεγάλες περικοπές των μισθών και συντάξεων και διεκδικεί την κάλυψη των απωλειών τους, την επαναφορά της 13ης και 14 σύνταξης. Με τη τροπολογία που καταθέτει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ στηρίζει τον αγώνα των συνταξιουχικών οργανώσεων και το αίτημα τους για κατάργηση των ρυθμίσεων του Ν. 4387/16 που προβλέπουν τον επανυπολογισμό των συντάξεων και την περικοπή της προσωπικής διαφοράς», και στο πλαίσιο αυτό ζητείται η άμεση κατάργηση των σχετικών με τις περικοπές νόμων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...