503
Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας με τον πρόεδρο της ΝΔ στο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής | ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/INTIMENEWS

Τι αλλαγές στην κυβερνητική λειτουργία σχεδιάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Protagon Team Protagon Team 12 Μαΐου 2017, 17:53
Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας με τον πρόεδρο της ΝΔ στο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής
|ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/INTIMENEWS

Τι αλλαγές στην κυβερνητική λειτουργία σχεδιάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Protagon Team Protagon Team 12 Μαΐου 2017, 17:53

Ισως και να είναι μια έμμεση μπηχτή στον Νίκο Παππά. Το φθινόπωρο ο Αλέξης Τσίπρας δημιούργησε ολόκληρο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και το έδωσε στον κ. Παππά και έτσι τον ξεφορτώθηκε από το Μαξίμου. Τώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει… υφυπουργό Ψηφιακής Πολιτικής. Αλλά δίπλα του, μέσα στο Μαξίμου.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έχει άλλα σχέδια για το ψηφιακό πεδίο, όπως αποκάλυψε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του ΣΕΒ «Ψηφιακή στρατηγική της Ελλάδας: Ο δρόμος για την ανάπτυξη», που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στο Μέγαρο Μουσικής.

Οταν κληθεί να συγκροτήσει κυβέρνηση, ο κ. Μητσοτάκης θα καταργήσει το αξίωμα του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής για να το αντικαταστήσει με το αξίωμα του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιου για την ψηφιακή ανάπτυξη της χώρας.

Με άλλα λόγια το πρόσωπο αυτό θα είναι εξωκοινοβουλευτικό. «Το σημερινό μοντέλο δεν δουλεύει, υπάρχει σύγχυση μεταξύ του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής και της Γενικής Γραμματείας Ψηφιακής Πολιτικής. Το δικό μας σχέδιο περιλαμβάνει ένα εξωκοινοβουλευτικό πρόσωπο για τη θέση του υφυπουργού Ψηφιακής Πολιτικής παρά τω πρωθυπουργό», σχολίασε ο κ. Μητσοτάκης, όπως ανέφερε το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

216696
Ο πρόεδρος της ΝΔ κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο συνέδριο του ΣΕΒ (ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/INTIMENEWS/INTIMENEWS)

«Η χώρα χρειάζεται αρμόδιο υφυπουργό, ο οποίος θα αναφέρεται απευθείας στον Πρωθυπουργό και θα έχει υπό την ευθύνη του την Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Πολιτικής. Πρέπει να είναι εξωκοινοβουλευτικό πρόσωπο, με καλή αίσθηση της αγοράς και να προΐσταται ενός Εθνικού Συμβουλίου Ψηφιακής Πολιτικής» εξήγησε.

Ο ίδιος επικεντρώθηκε στην ανάγκη αναδιατάξεων στο κυβερνητικό σχήμα και στην ανάγκη ενοποίησης των βασικών υποδομών που είναι διάσπαρτες, με την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων να έχει χαρακτήρα κεντρικής δομής.

Και τόνισε ότι αυτές οι προτάσεις δεν πρέπει να είναι ζητήματα κομματικής αντιπαράθεσης, αλλά αντίθετα, θα μπορούσαν να είναι καλός μπούσουλας εθνικής στρατηγικής. «Δεν το έχουμε δει. Ούτε έχουμε δει διάθεση για ευρύτερο διάλογο» πρόσθεσε, αφήνοντας σαφείς αιχμές για τη στάση της κυβέρνησης.

Επανέλαβε τις απόψεις του σχετικά με την κινητικότητα στο Δημόσιο, την οποία, όπως είπε, εισήγαγε ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης. «Είναι αδιανόητο το Δημόσιο να προσλαμβάνει καθαρίστριες, όταν μπορεί να αγοράζει τέτοιες υπηρεσίες από τον ιδιωτικό τομέα ή να κρατάει ομήρους υπαλλήλους με συμβάσεις. Είναι πελατειακή πολιτική που δεν μας πηγαίνει μακριά» σημείωσε.

Ερωτηθείς από τον πρόεδρο του ΣΕΒ, Θεόδωρο Φέσσα, τι θα κάνει ώστε να ενισχύσει τις επιχειρήσεις, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι στο κόμμα του επεξεργάζονται μια σειρά από σκέψεις που θα συνδέουν τους διαθέσιμους ευρωπαϊκούς πόρους με φορολογικά κίνητρα προκειμένου να ενθαρρύνουν επενδύσεις γύρω από την έρευνα και την τεχνολογία.

«Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να ενθαρρύνουμε την καινοτομία και τις νεοφυείς επιχειρήσεις αλλά πέρα από το Κράτος υπάρχουν και πράγματα που πρέπει να κάνουν οι ίδιες επιχειρήσεις. Αρκεί να σκεφτεί κανείς πως σε τομές της πρωτογενούς παραγωγής γίνονται θαύματα -για παράδειγμα να ψεκάζουμε τις ελιές με drones. Υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες σε πρωτογενείς τομείς να κάνουν τον τεχνολογικό άλμα για να αναπτυχθούν», σημείωσε.

«Πολλά προβλήματα δεν μπορεί να τα λύσει το κράτος, θα τα λύσει η αγορά και ο ανταγωνισμός. Πάντως μπορούν να γίνουν πολλά για την υποστήριξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, είτε με απλοποίηση διαδικασιών είτε με κεφάλαια», επεσήμανε ο ίδιος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...