750
Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ στο βήμα του συνεδρίου. Για πρώτη φορά αποκάλυψε τι σχεδιάζει το περιβόητο «Building 8», ο κλάδος ανάπτυξης νέων τεχνολογιών της εταιρείας του | REUTERS/Stephen Lam

Ο Ζάκερμπεργκ θα διαβάζει (και θα γράφει) την σκέψη μας!

Protagon Team Protagon Team 20 Απριλίου 2017, 11:18
Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ στο βήμα του συνεδρίου. Για πρώτη φορά αποκάλυψε τι σχεδιάζει το περιβόητο «Building 8», ο κλάδος ανάπτυξης νέων τεχνολογιών της εταιρείας του
|REUTERS/Stephen Lam

Ο Ζάκερμπεργκ θα διαβάζει (και θα γράφει) την σκέψη μας!

Protagon Team Protagon Team 20 Απριλίου 2017, 11:18

Ηταν μια δύσκολη στιγμή για τον Μαρκ Ζάκερμπεργκ. Ενώ ακόμα δεν έχει κοπάσει ο σάλος για τις ευθύνες του facebook στο πρόσφατο περιστατικό δολοφονίας ενός άτυχου ανθρώπου την οποία ο δράστης δημοσιοποίησε με βίντεο στην πλατφόρμα της κοινωνικής δικτύωσης, ο 33χρονος ιδρυτής της εταιρείας έπρεπε να σταθεί στο πόντιουμ και να διαφημίσει τα όσα μας ετοιμάζει για το μέλλον.

Αλμα προς τα εμπρός; Αναμφίβολα. Αλλωστε ο Ζάκερμπεργκ από την αρχή της σταδιοδρομίας του, το μακρινό 2004, είχε αυτήν την χαρακτηριστική ευκολία να προσπερνά ή να παρακάμπτει τις αναποδιές. Ετσι έκανε και το βράδυ της Τετάρτης, παρουσιάζοντας στο πλαίσιο της ετήσιας συνόδου του F8, των προγραμματιστών λογισμικού, στο Σαν Χοσέ της Καλιφόρνια.

Ο νεαρός μεγιστάνας αποκάλυψε για πρώτη φορά τι ετοιμάζει μια μυστική ομάδα ερευνητών του εδώ και έναν χρόνο: αναπτύσσει τεχνολογία που θα επιτρέπει στους ανθρώπους να πληκτρολογούν κείμενα, όπως SMS και e-mails, με το νου τους και όχι με τα χέρια τους!

Χρησιμοποιώντας εγκεφαλικά εμφυτεύματα και με τη βοήθεια ενός λογισμικού «σιωπηλής ομιλίας», οι άνθρωποι θα μπορούν να πληκτρολογούν με τη σκέψη τους στην οθόνη του υπολογιστή ή του κινητού τηλεφώνου τους, εξήγησε ο Ζάκερμπεργκ.

Οπως έγινε γνωστό τα έως τώρα πειράματα που διεξήχθησαν στη μονάδα Building 8 (Κτίριο 8) κατάφεραν έναν ρυθμό οκτώ λέξεων το λεπτό, ο οποίος, όπως σημειώνει το BBC, θα βελτιωθεί στο μέλλον, με στόχο να φθάσει τις 100 λέξεις το λεπτό!

2017-04-18T175039Z_968742781_RC12888396B0_RTRMADP_3_FACEBOOK-F8CONFERENCE
Ο Ζάκερμπεργκ κατά την παρουσίαση των επόμενων βημάτων του facebook (Reuters)

«Οι εγκέφαλοί μας παράγουν αρκετά δεδομένα για να μεταδώσουν τέσσερις ταινίες υψηλής ανάλυσης κάθε δευτερόλεπτο», σχολίασε ο Ζάκερμπεργκ, για να συμπληρώσει: «Το πρόβλημα είναι ότι ο καλύτερος τρόπος που έχουμε για να στείλουμε πληροφορίες στον έξω κόσμο, δηλαδή η ομιλία μας, μπορεί να μεταδώσει περίπου την ίδια ποσότητα δεδομένων με ένα μόντεμ της δεκαετίας του 1980. Γι’ αυτό εργαζόμαστε πάνω σε ένα σύστημα που θα επιτρέπει στους ανθρώπους να πληκτρολογούν απευθείας από τον εγκέφαλό τους περίπου πέντε φορές πιο γρήγορα από ό,τι κάνει κάποιος στο τηλέφωνό του σήμερα. Θέλουμε τελικά να την μετατρέψουμε σε μια φορετή τεχνολογία μαζικής κλίμακας. Ακόμη κι ένα απλό ‘ναι’ ή ‘όχι’ με ένα εγκεφαλικό ‘κλικ’, θα βοηθήσει ώστε να αισθάνεται κανείς πιο φυσικά πράγματα όπως η επαυξημένη πραγματικότητα».

2017-04-19T195813Z_1527986751_RC1EFDF6C830_RTRMADP_3_FACEBOOK-F8CONFERENCE
H Ρετζίνα Ντάγκαν , πρώην στέλεχος του Πενταγώνου και τώρα του facebook, στο βήμα τoυ συνεδρίου. Εξηγεί τι θα μπορούσε να μας περιμένει στο προσεχές μέλλον (REUTERS/Stephen Lam)

«Κάτι τέτοιο ακούγεται αδύνατο, αλλά είναι πιο κοντά στην υλοποίησή του από ό,τι φαντάζεσθε», είπε από την πλευρά της η Ρετζίνα Ντάγκαν, η οποία –με θητεία στην Google και στην Υπηρεσία Προωθημένων Ερευνητικών Αμυντικών Προγραμμάτων (DARPA) του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας– είναι τώρα επικεφαλής της 60μελούς μονάδας ανάπτυξης του facebook.

Οπως είπε η Ντάγκαν, σε συνεργασία με ερευνητές αμερικανικών πανεπιστημίων, κατά το πρότυπο που δουλεύει η DARPA θα επιδιωχθεί η ανάπτυξη νέων προϊόντων τόσο υλικού όσο και λογισμικού που θα είναι μη επεμβατικά και θα είναι δυνατό να χρησιμοποιηθούν εύκολα και γρήγορα.

2017-04-18T175016Z_1376982757_RC12069E7C40_RTRMADP_3_FACEBOOK-F8CONFERENCE
Στιγμιότυπο από την παρουσίαση των νέων μέσων στο συνέδριο F8 στο Σαν Χοσέ (Reuters)

Ενα άλλο σχέδιο στα σκαριά είναι να αναπτυχθεί μια νέα τεχνολογία που θα επιτρέπει την επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων μόνο με την αφή, ώστε να «ακούνε» μέσω του δέρματός τους. Το υπό ανάπτυξη φορετό ηλεκτρονικό σύστημα θα χρησιμοποιεί σημεία πίεσης πάνω στο σώμα για να μεταφέρει πληροφορίες στον άλλο. «Μια μέρα, όχι και τόσο μακρινή, θα είναι δυνατό για μένα να μιλάω στα κινέζικα και εσείς να το νιώθετε αμέσως στα ισπανικά», δήλωσε η Ντάγκαν, η οποία ολοφάνερα οραματίζεται τεχνολογίες πιο προχωρημένες από οτιδήποτε υπάρχει σήμερα. «Θα χρειασθούμε νέους μη επεμβατικούς αισθητήρες, που θα μπορούν να καταγράφουν την εγκεφαλική δραστηριότητα εκατοντάδες φορές ανά δευτερόλεπτο, από σημεία έκτασης λίγων χιλιοστών και χωρίς διαστρεβλώσεις του σήματος. Σήμερα καμία μη επεμβατική τεχνολογία δεν μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο», όπως είπε.

Στο περιθώριο του συνεδρίου F8, πάντως, ο Ζάκερμπεργκ αναφέρθηκε και στο θλιβερό περιστατικό με τη δολοφονία του άτυχου Ρόμπερτ Γκόντγουιν στο Κλίβελαντ του Οχάιο – ένας φόνος που μεταδόθηκε από τον δράστη μέσω facebook.

Ο Ζάκερμπεργκ υποσχέθηκε την Τρίτη ότι η εταιρεία του θα κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο ανάρτησης βίντεο όπου καταγράφονται περιστατικά όπως η ανθρωποκτονία στο Κλίβελαντ, την οποία μπορούσαν να παρακολουθούν οι χρήστες της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης για τουλάχιστον δύο ώρες. Ο Ζάκερμπεργκ εκφώνησε ομιλία στο ετήσιο συνέδριο του Facebook για την ανάπτυξη λογισμικών. Και επεσήμανε τα αισθήματα συμπόνιας των εργαζομένων της εταιρείας προς τους φίλους και την οικογένεια του θύματος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...