483
Ξεφόρτωσε τους 200 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας το πρώτο πλοίο στη Γάζα, που έδεσε σε αυτοσχέδια προβλήτα. | Israel Defense Forces/Handout via REUTERS

Γάζα: Νέα ελπίδα για εκεχειρία – Δεύτερο πλοίο με βοήθεια από την Κύπρο

Protagon Team Protagon Team 16 Μαρτίου 2024, 16:22
Ξεφόρτωσε τους 200 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας το πρώτο πλοίο στη Γάζα, που έδεσε σε αυτοσχέδια προβλήτα.
|Israel Defense Forces/Handout via REUTERS

Γάζα: Νέα ελπίδα για εκεχειρία – Δεύτερο πλοίο με βοήθεια από την Κύπρο

Protagon Team Protagon Team 16 Μαρτίου 2024, 16:22

Ο κίνδυνος υποσιτισμού στη Γάζα εξαπλώνεται και το Ραμαζάνι άρχισε χωρίς συμφωνία εκεχειρίας, αλλά αναπτερώνονται πάλι οι ελπίδες για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα με τις συνομιλίες να συνεχίζονται αύριο Κυριακή στη Ντόχα.

Ο επικεφαλής της ισραηλινής Μοσάντ Ντέιβιντ Μπαρνέα αναμένεται να συνεχίσει τις συνομιλίες στη Ντόχα με τον πρωθυπουργό του Κατάρ και τους αιγύπτιους αξιωματούχους για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και απελευθέρωση ομήρων, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το Reuters. 

Οι συζητήσεις

Η πηγή λέει ότι οι συζητήσεις θα καλύψουν τα κενά που απομένουν μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς σχετικά με τις διαπραγματεύσεις εκεχειρίας συμπεριλαμβανομένου του αριθμού των Παλαιστινίων κρατουμένων σε φυλακές που θα μπορούσαν να αφεθούν ελεύθεροι ως αντάλλαγμα για την απελευθέρωση των υπόλοιπων ισραηλινών ομήρων της Χαμάς, καθώς και την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. 

Το Ισραήλ είχε πει την Παρασκευή πως θα έστελνε αντιπροσωπεία στην Ντόχα, αλλά δεν εξήγησε πότε θα το κάνει ή ποιος θα λάβει μέρος σε αυτές. Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου αναμένεται να συγκαλέσει το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας πριν από τις συνομιλίες.

Οι διαπραγματευτές ήλπιζαν να εξασφαλίσουν μια εκεχειρία έξι εβδομάδων πριν ξεκινήσει το Ραμαζάνι, αλλά η Χαμάς αρνήθηκε οποιαδήποτε συμφωνία που δεν θα οδηγούσε σε μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, αίτημα που το Ισραήλ απέρριψε, όπως αναφέρουν οι Times of Israel. 

Στο μεταξύ, ενώ το πρώτο πλοίο με ανθρωπιστική βοήθεια της Open Arms που ξεκίνησε από τη Λάρνακα, έδεσε στη Γάζα και ξεφόρτωσε, ένα δεύτερο φορτίο επισιτιστικής βοήθειας είναι έτοιμο να αποπλεύσει από την Κύπρο προς τη Γάζα, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης.  

Αστυνομικοί με σκυλιά ελέγχουν το φορτίο της ανθρωπιστικής βοήθειας για τη Γάζα – REUTERS/Yiannis Kourtoglou

«Το πρώτο πλοίο ξεκίνησε την επιστροφή του στην Κύπρο και είμαστε έτοιμοι να στείλουμε το δεύτερο πλοίο», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο κύπριος πρόεδρος. 

Υποσιτίζονται τα βρέφη

Ενα στα τρία παιδιά ηλικίας κάτω των δύο ετών στη βόρεια Γάζα αντιμετωπίζει τώρα οξύ υποσιτισμό και ο λιμός είναι στον ορίζοντα, δήλωσε η UNRWA, η υπηρεσία του ΟΗΕ που λειτουργεί στον παλαιστινιακό θύλακα.

Το δεύτερο πλοίο, με 240 τόνους βοήθειας, είναι αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Λάρνακας αναμένοντας σήμα για να αποπλεύσει. Η φιλανθρωπική οργάνωση World Central Kitchen (WCK) με έδρα τις ΗΠΑ, η οποία κανόνισε την αποστολή με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την ισπανική φιλανθρωπική οργάνωση Open Arms με την υποστήριξη της κυπριακής κυβέρνησης, είπε ότι η νέα αποστολή περιλαμβάνει και κονσερβοποιημένα τρόφιμα, σύμφωνα με τον Guardian.

Δεύτερη αποστολή

Η WCK είπε ότι το δεύτερο σκάφος διαθέτει επίσης δύο περονοφόρα ανυψωτικά μηχανήματα και έναν γερανό για να βοηθήσει σε μελλοντικές παραδόσεις στη Γάζα, από τη θάλασσα, αναφέρει ο Guardian. Ενα πλοίο πληρώματος θα συνοδεύσει το εμπορικό με οκτώ εργάτες για να χειριστούν τα μηχανήματα και να εκφορτώσουν τη βοήθεια. Στην πρώτη αποστολή, η φιλανθρωπική οργάνωση εκφόρτωσε τη βοήθεια σε μια αυτοσχέδια προβλήτα που είχε κατασκευάσει η WC, χρησιμοποιώντας ερείπια κατεστραμμένων κτιρίων. 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...