466
Η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ στην εμφάνισή της το πρωί της Τετάρτης στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΣΚΑΪ | ΥοuΤube/ΣΚΑΪ

Ποιες επιχειρήσεις θα φορολογήσει ο ΣΥΡΙΖΑ; «Αυτές που έχουν υπερέσοδα, τι θέλετε να γίνω ΑΑΔΕ;» απαντά η Τσαπανίδου

Protagon Team Protagon Team 31 Μαΐου 2023, 11:13
Η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ στην εμφάνισή της το πρωί της Τετάρτης στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΣΚΑΪ
|ΥοuΤube/ΣΚΑΪ

Ποιες επιχειρήσεις θα φορολογήσει ο ΣΥΡΙΖΑ; «Αυτές που έχουν υπερέσοδα, τι θέλετε να γίνω ΑΑΔΕ;» απαντά η Τσαπανίδου

Protagon Team Protagon Team 31 Μαΐου 2023, 11:13

Με φρέσκια ακόμη την οδυνηρή –κατά δήλωση Τσίπρα– ήττα του ΣΥΡΙΖΑ πριν από δέκα ημέρες στις εκλογές της 21ης Μαΐου, η Πόπη Τσαπανίδου (η οποία ύστερα από μία μικρή ανάπαυλα  έχει ξεκινήσει τα τελευταία 24ωρα και πάλι δειλά δειλά τις τηλεοπτικές εμφανίσεις της εν όψει της δεύτερης κάλπης του Ιουνίου) βγήκε να μιλήσει την Τετάρτη στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΣΚΑΪ  για τις «πρώτες 50 ημέρες διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ» (σε περίπτωση δηλαδή που κάνει τη μεγάλη ανατροπή στις 25 Ιουνίου) και τις «κινήσεις που έχουν εξαγγελθεί» από τον Αλέξη Τσίπρα με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου (ΠΝΠ), βάζοντας ανάμεσα στις πρώτες προτεραιότητες την «έκτακτη φορολόγηση στα υπερέσοδα επιχειρήσεων».

«Πού θα βρει ο ΣΥΡΙΖΑ τα χρήματα για να χρηματοδοτήσει τις τρεις κοινωνικές παρεμβάσεις τις οποίες ανακοίνωσε πως θα περάσει με ΠΝΠ τις πρώτες 50 ημέρες διακυβέρνησης;», ήταν η ερώτηση που της τέθηκε. Και εκείνη απάντησε από την έκτακτη φορολόγηση στα υπερέσοδα των επιχειρήσεων…

«Δηλαδή 3,5 δισ. ευρώ φορολογία στις επιχειρήσεις στις πρώτες 50 ημέρες του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό σημαίνει φυγή επενδύσεων», παρενέβη τότε ο επίσης συμμετέχων στο πάνελ του ΣΚΑΪ, εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Ακης Σκέρτσος.

Στη συνέχεια, η κυρία Τσαπανίδου κλήθηκε να ορίσει τι σημαίνει υπερκέρδη. «Τα υπερκέρδη ορίζονται με τον ίδιο τρόπο που ορίστηκαν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες από την Ευρωπαϊκή Ένωση και μοιράστηκαν στους πολίτες», ανέφερε αρχικά, ενώ κληθείσα να διευκρινίσει ποιες ακριβώς επιχειρήσεις αφορά η έκτακτη αυτή φορολόγηση, αρκέστηκε να πει στη λογική της επαναλαμβανόμενης δημιουργικής ασάφειας που χαρακτηρίζει αντίστοιχες τοποθετήσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ (για θέματα οικονομίας, φορολογικής πολιτικής και κοστολόγησης προγραμμάτων):

«Αυτές που έχουν υπερέσοδα, τι θέλετε να γίνω ΑΑΔΕ;».

Η κουβέντα ήρθε μετά στη δήλωση-βόμβα Δουδωνή (υποψήφιου βουλευτή Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ) ότι το πρόγραμμα του κόμματος περιλαμβάνει αύξηση στη φορολόγηση μερισμάτων από 100.000 ευρώ και πάνω, με 15%.

Ερωτηθείς την Τρίτη για τις κλίμακες στη φορολογία των μερισμάτων, ο κ. Δουδωνής είπε συγκεκριμένα ότι η φορολόγηση 15% αφορά τα μερίσματα άνω των 100.000 ευρώ, ενώ 5% θα είναι η φορολόγηση έως 50.000 ευρώ και 10% από 50.001 έως 100.000.

Οταν λοιπόν ρωτήθηκε η κυρία Τσαπανίδου τι προβλέπει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα της φορολόγησης των μερισμάτων, είπε ότι ο συντελεστής του 15% «δεν αποτελεί προτεραιότητα» και παρέπεμψε στον ίδιο τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας :

«Χθες (Τρίτη) τοποθετήθηκε στη συνέντευξη στο STAR ο Αλέξης Τσίπρας και είπε ότι  μιλάμε για πολύ μικρή απόδοση στον προϋπολογισμό που δεν είναι θέμα που αξίζει να συζητηθεί περαιτέρω και να δοθεί προτεραιότητα σε αυτό».

«Ενα πρόγραμμα εξελίσσεται στην πράξη», δικαιολογήθηκε, καθώς η αναφορά στη φορολόγηση έως και 15% των μερισμάτων υπάρχει στη σελίδα 7 του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ και στην παρεπόμενη ερώτηση «το αποσύρετε;», απάντησε, «πιστή» πάντα στην προαναφερθείσα «δημιουργική ασάφεια»: «Δεν αποσύρεται, σας είπα ότι περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα, και χθες ο Αλέξης Τσίπρας, όταν ρωτήθηκε, είπε ότι είναι μικρή η απόδοσή του και δεν είναι προτεραιότητα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...