379
Τζουντ Λο: Ο άγγλος ηθοποιός είναι λαλίστατος για τον Ερρίκο Η΄, όμως δεν σχολιάζει το σημερινό Μπάκιγχαμ | REUTERS/Sarah Meyssonnier

Τζουντ Λο: Από πάπας της TV… τύραννος των Καννών

Protagon Team Protagon Team 24 Μαΐου 2023, 08:30
Τζουντ Λο: Ο άγγλος ηθοποιός είναι λαλίστατος για τον Ερρίκο Η΄, όμως δεν σχολιάζει το σημερινό Μπάκιγχαμ
|REUTERS/Sarah Meyssonnier

Τζουντ Λο: Από πάπας της TV… τύραννος των Καννών

Protagon Team Protagon Team 24 Μαΐου 2023, 08:30

Η συμμετοχή της ταινίας «Firebrand» στο Φεστιβάλ Καννών έφερε στην Κυανή Ακτή και τον ταλαντούχο άγγλο ηθοποιό Τζουντ Λο, γνωστό (τηλεοπτικώς) από την ερμηνεία του στη σειρά του Πάολο Σορεντίνο «The Young Pope». Το φιλμ, που σκηνοθέτησε ο Βραζιλάνος Καρίμ Αϊνούζ, προβλήθηκε στο διαγωνιστικό τμήμα, όμως, όπως γνωμάτευσε η Corriere della Sera, «δεν έπεισε».

Συμπρωταγωνίστρια του Λο, ο οποίος υποδύεται τον Ερρίκο Η΄της Αγγλίας, είναι η οσκαρική Αλίσια Βικάντερ, στον ρόλο της έκτης και τελευταίας συζύγου του τυραννικού άνακτος, Κάθριν Παρ. Στόρι του φιλμ, η παλατιανή καμαρίλα. «Πρόκειται για ένα ανελέητο πορτρέτο του βίαιου και παρανοϊκού βασιλιά Ερρίκου». Φυσικά, «προβάλλεται και η φιγούρα της Κάθριν, η οποία επέζησε του θανάτου του συζύγου της».

Οι Ιταλοί έγραψαν ότι το φιλμ αντιμετώπισε τα ιστορικά γεγονότα με κάποια ελευθερία και ότι αυτός ακριβώς ήταν ο λόγος που ενθουσίασε τους ηθοποιούς των δύο βασικών ρόλων. «Τα βιβλία Ιστορίας», είπε ο Λο, «είναι γεμάτα γεγονότα τα οποία οφείλουμε να γνωρίζουμε. Ο υπόλοιπος χώρος παραμένει ανοικτός στην ελευθερία και στη φαντασία. Πρέπει να σκεφτούμε ποιοι πραγματικά ήταν αυτοί οι άντρες».

O Τζουντ Λο με την Αλίσια Βικάντερ στις Κάννες (REUTERS/Yara Nardi)

Η Corriere  έγραψε: «Οι ιστορικοί παρουσιάζουν τον Ερρίκο Η’ ως δεσποτικό άρχοντα, ένα τέρας ικανό να στείλει στον θάνατο τις συζύγους του, την Αν Μπολέιν και την Κάθριν Χάουαρντ. Αυτή τη μοίρα η Παρ την απέφυγε κατά τύχη». Ο Λο παραδέχθηκε ότι αυτή η κρίση είναι σωστή: «Δεν υπάρχει αμφιβολία. Ομως, καλό είναι να διερευνηθεί η συμπεριφορά του Ερρίκου. Δέχθηκε κακοποίηση στην παιδική ηλικία του. Εκπαιδεύτηκε να γίνει βασιλιάς. Επεισε τον ίδιο τον εαυτό του ότι είναι δεύτερος τη τάξει μετά τον Θεό. Ε, τι νομίζετε ότι προκαλούν όλα αυτά στο μυαλό του ανθρώπου;»

Αφορμή λαμβάνοντας από το βασιλικό θέμα του φιλμ, η Corriere αποτόλμησε και ένα ιστορικό άλμα, φθάνοντας στο σύγχρονο Μπάκιγχαμ: ρώτησε τον Λο πώς του φάνηκε η ενθρόνιση του Καρόλου Γ’. Η απάντηση που έλαβε δεν είχε ψωμί, ούτε καν παντεσπάνι, αφού «ο Λο δεν είναι ο τύπος που θα σχολιάσει τα θέματα του Παλατιού». Τι κατάφερε να του αποσπάσει; Μια δήλωση χλιαρή: «Δεν μου αρέσει το κουσκούς. Δεν είμαι παθιασμένος με αυτά τα πράγματα. Μου φαίνονται όλα αυτά σαν θεατρική παράσταση βέβαια, όμως εμένα μου αρέσει το πραγματικό θέατρο».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...