561
Βουλευτές της Αριστεράς σηκώνουν πλακάτ, την ώρα που η Ελιζαμπέτ Μπορν βρίσκεται στο βήμα | REUTERS/Pascal Rossignol

Παρίσι: Το «κόλπο» του Μακρόν ώστε να περάσει το συνταξιοδοτικό

Protagon Team Protagon Team 16 Μαρτίου 2023, 17:17
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 16/11/2023, 21:00
Βουλευτές της Αριστεράς σηκώνουν πλακάτ, την ώρα που η Ελιζαμπέτ Μπορν βρίσκεται στο βήμα
|REUTERS/Pascal Rossignol

Παρίσι: Το «κόλπο» του Μακρόν ώστε να περάσει το συνταξιοδοτικό

Protagon Team Protagon Team 16 Μαρτίου 2023, 17:17
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 16/11/2023, 21:00

Η γαλλική κυβέρνηση αποφάσισε να ενεργοποιήσει μια ειδική συνταγματική διαδικασία και να παρακάμψει την επίμαχη ψηφοφορία για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση που ήταν προγραμματισμένη για το απόγευμα της Πέμπτης στην Εθνοσυνέλευση, ανακοίνωσε, εν μέσω έντονων αποδοκιμασιών, η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν.

Η προσφυγή στο άρθρο 49.3 του Συντάγματος διασφαλίζει ότι το νομοσχέδιο με το οποίο αυξάνεται η ηλικία συνταξιοδότησης στα 64 έτη θα εγκριθεί.

Δείχνει όμως, ταυτόχρονα ότι ο Εμανουέλ Μακρόν και η κυβέρνησή του δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν την απαιτούμενη στήριξη στην Εθνοσυνέλευση.

Την οριστική απόφαση φέρεται να έλαβε η γαλλική κυβέρνηση λίγο πριν την συνεδρίαση στη Βουλή, κατά τη διάρκεια έκτακτου υπουργικού συμβουλίου.

«Η πρωθυπουργός το κάνει αυτό επειδή είναι πεπεισμένη ότι αυτή η μεταρρύθμιση είναι αναγκαία για να διασφαλιστεί το μέλλον του συνταξιοδοτικού συστήματος», ανέφερε ένας συνεργάτης της.

Οταν έφτασε στην αίθουσα συνεδριάσεων της Εθνοσυνέλευσης η Μπορν και επιχείρησε να διαβάσει την ανακοίνωση, βουλευτές της Αριστεράς άρχισαν να τραγουδούν τον εθνικό ύμνο, την αποδοκίμασαν και σήκωσαν πλακάτ με το σύνθημα «Οχι στα 64» -δηλαδή την ηλικία συνταξιοδότησης που προβλέπει το νομοσχέδιο.

Η Μπορν επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει την ειδική διαδικασία, ενεργοποιώντας το άρθρο 49.3 του Συντάγματος που προβλέπει την υιοθέτηση του νομοσχεδίου με προεδρικό διάταγμα. Δικαιολόγησε αυτήν την απόφαση λέγοντας ότι «δεν μπορούμε να παίζουμε στοιχήματα με το μέλλον των συντάξεών μας και αυτή η μεταρρύθμιση είναι απαραίτητη».

Η γαλλίδα πρωθυπουργός ανακοινώνει την παράκαμψη της ψηφοφορίας εν μέσω αποδοκιμασιών – REUTERS/Pascal Rossignol

Αμέσως μετά, οι βουλευτές της αντιπολίτευσης αποχώρησαν από την αίθουσα και η συνεδρίαση έληξε.

«Η κυβέρνηση αυτή δεν είναι άξια της Πέμπτης Δημοκρατίας, της γαλλικής δημοκρατίας. Μέχρι το τέλος, το κοινοβούλιο γελοιοποιήθηκε, ταπεινώθηκε», είπε ο Φαμπιάν Ρουσέλ, ο επικεφαλής του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ολιβιέ Φορ είχε δηλώσει νωρίτερα στο Reuters ότι η προσφυγή σε αυτό το άρθρο θα μπορούσε να πυροδοτήσει «ανεξέλεγκτο θυμό», έπειτα από πολλές εβδομάδες απεργιών και κινητοποιήσεων εναντίον του νομοσχεδίου.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα μπορούσα να καταθέσουν πρόταση μομφής σε βάρος της κυβέρνησης, όμως είναι μάλλον απίθανο να περάσει, αφού οι περισσότεροι συντηρητικοί βουλευτές θα τη στήριζαν σε μια τέτοια περίπτωση.

Πορεία νέων προς τη Βουλή

Περίπου 1.500 νέοι συμμετείχαν σε πορεία προς τη γαλλική Εθνοσυνέλευση, αμέσως μετά την ανακοίνωση της Μπορν, διαμαρτυρόμενοι για την έγκριση, χωρίς ψηφοφορία αλλά με προεδρικό διάταγμα, της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης.

Φωνάζοντας συνθήματα όπως «Μανού, Μανού, με το 49.3 ή όχι, τη μεταρρύθμισή σου δεν τη θέλουμε» ή «Η Εθνοσυνέλευση μπορεί να ψηφίσει, ο δρόμος θα την καταργήσει», οι διαδηλωτές ξεκίνησαν από την περιοχή όπου βρίσκεται το Πανεπιστήμιο της Σορβόνης.

Στην κινητοποίηση μετείχαν εκπρόσωποι πολλών νεολαιίστικων οργανώσεων. «Ο στόχος είναι να πάμε μέχρι την Εθνοσυνέλευση για να ακουστεί η φωνή των νέων», είπε η Ελεονόρ Σμιτ, η εκπρόσωπος του κινήματος.

Για τον Ματίς Αβερσένκ, 23 ετών, μέλος της ακροαριστερής οργάνωσης NPA, «η κυβέρνηση προτίθεται να περάσει (τη μεταρρύθμιση) δια της βίας. Ο,τι και αν γίνει στο Κοινοβούλιο, ο δρόμος μπορεί να το ανατρέψει και θα το ανατρέψει».

Τα συνδικάτα καλούν σε νέα απεργία στις 23 Μαρτίου

Τα γαλλικά συνδικάτα σχεδιάζουν άλλη μία ημέρα απεργιακών κινητοποιήσεων και διαδηλώσεων εναντίον της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης για την επόμενη εβδομάδα, δήλωσε το βράδυ της Πέμπτης η εκπρόσωπος της Γενικής Εργατικής Συνομοσπονδίας (CGT) Κατρίν Περέ.

«Το ενιαίο συνδικαλιστικό μέτωπο εξακολουθεί να ζητά την απόσυρση της μεταρρύθμισης και καλεί σε απεργίες και διαδηλώσεις την επόμενη Πέμπτη 23 Μαρτίου», ξεκαθάρισε η Περέ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Αυτή θα είναι η ένατη ημέρα απεργιών και διαδηλώσεων κατά της μεταρρύθμισης αυτής.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...