789
| CreativeProtagon

Αγίου Βαλεντίνου ανήμερα: Ξεχάστε τον Ερωτα, τώρα υπάρχει το ChatGPT

Κική Τριανταφύλλη Κική Τριανταφύλλη 13 Φεβρουαρίου 2023, 13:01
|CreativeProtagon

Αγίου Βαλεντίνου ανήμερα: Ξεχάστε τον Ερωτα, τώρα υπάρχει το ChatGPT

Κική Τριανταφύλλη Κική Τριανταφύλλη 13 Φεβρουαρίου 2023, 13:01

Η Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου φέρνει μαζί της την ανάγκη να στείλουμε «γράμματα γεμάτα αγάπη», όπως τα αποκαλεί ο Ουίλιαμ Σαίξπηρ, προοπτική ανησυχητική, ωστόσο, για όσους δεν έχουν τις ποιητικές δεξιότητες του Βάρδου…

Τώρα, όμως, ένα πανέξυπνο πρόγραμμα υπολογιστή, το chatbot δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης ChatGPT, είναι έτοιμο να βοηθήσει τους άνδρες που δεν καταφέρνουν να εκφράσουν τα πραγματικά τους συναισθήματα όσο κι αν αγωνίζονται να κατακτήσουν τη γλώσσα της αγάπης, γράφει στην Telegraph ο Κρεγκ Σίμπσον.

Το ChatGPT μπορεί να γράψει οτιδήποτε, από ιστορίες μέχρι σονέτα, μάλιστα η έρευνα δείχνει ότι πολλοί άνδρες πρόκειται να το χρησιμοποιήσουν φέτος του Αγίου Βαλεντίνου για να γράψουν ερωτικά ραβασάκια στις αγαπημένες τους.

Σχεδόν οι μισοί άνδρες (42%) που ρωτήθηκαν σε έρευνα της McAfee σε εννέα μεγάλες χώρες παραδέχθηκαν ότι σκοπεύουν να ζητήσουν τη βοήθεια λογισμικού τεχνητής νοημοσύνης (AI) για να βρουν ένα μήνυμα που θα εκφράζει το πάθος τους, κυρίως επειδή αμφιβάλλουν για τη δική τους εκφραστική ικανότητα.

Το ChatGPT έχει προκαλέσει αίσθηση στο Διαδίκτυο χάρη στην ικανότητά του να δημιουργεί περιεχόμενο κατόπιν αιτήματος. Μάλιστα, το 32% όσων είναι πρόθυμοι να χρησιμοποιήσουν το ChatGPT δήλωσαν ότι έχουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στη δημιουργία δικών του μηνυμάτων για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, παρά στον εαυτό τους.

Περίπου το 20% υποκινούνται περισσότερο από την τεμπελιά, λέγοντας ότι χάρηκαν που ένα πρόγραμμα υπολογιστή μπορεί να εκφράζει τα συναισθήματά τους, γιατί θα τους εξοικονομήσει χρόνο.

Το εντυπωσιακό είναι ότι στην πλειονότητά τους οι άνδρες και οι γυναίκες που ρωτήθηκαν δήλωσαν ότι «θα πληγωνόμουν ή θα με προσέβαλλε αν μάθαινα ότι μήνυμα προς εμένα με αφορμή τον Αγιο Βαλεντίνο γράφτηκε από μηχανή»· ωστόσο, σύντροφοι που είτε είναι πολύ τεμπέληδες, είτε συνειδητοποιούν ότι τα δικά τους μηνύματα δεν θα είναι τόσο καλά, μπορεί να καταφύγουν στη χρήση τεχνητής νοημοσύνης (AI).

Η έρευνα που διεξήχθη από την McAfee, την εταιρεία ασφάλειας του κυβερνοχώρου, αποκάλυψε ότι περίπου το 40% των ερωτηθέντων δεν μπορούσαν να διακρίνουν τη διαφορά μεταξύ ενός ανθρώπινου ερωτικού γράμματος και ενός γράμματος που δημιουργήθηκε από ένα μηχάνημα, και το 10% όσων θα χρησιμοποιήσουν το ChatGPT παραδέχθηκαν ότι σκόπευαν να το κάνουν ακριβώς επειδή ο/η σύντροφός τους δεν θα μπορούσε να διακρίνει τη διαφορά.

Οι γυναίκες ίσως είναι πιο επιφυλακτικές για κατασκευασμένα συναισθήματα από ό,τι οι άνδρες, διαπίστωσε η έρευνα, καθώς μόνο το ένα πέμπτο των γυναικών που ρωτήθηκαν δήλωσαν έτοιμες να χρησιμοποιήσουν την τεχνητή νοημοσύνη.

Η ανάθεση της σύνταξης ερωτικών επιστολών σε προγράμματα υπολογιστών είναι η πιο πρόσφατη «παρενέργεια» της προόδου που σημειώθηκε στην τεχνητή νοημοσύνη, ιδιαίτερα με το ChatGPT, το οποίο κυκλοφόρησε λίγο πριν τα Χριστούγεννα.

Εκπαιδευτικοί είχαν δηλώσει προηγουμένως ότι το πρόγραμμα θα έθετε σε κίνδυνο τις σχολικές εργασίες από το σπίτι, ενώ η Τζέιν Λάνον, διευθύντρια του Alleyn’s School στο νότιο Λονδίνο, εξέφρασε την ανησυχία της λέγοντας ότι πρόκειται για «μια στιγμή επαναστατικής αλλαγής» («paradigm-shifting moment»).

«Προφανώς, αν βρισκόμαστε σε έναν κόσμο όπου τα παιδιά μπορούν να έχουν πρόσβαση σε εύλογες απαντήσεις», είπε, «τότε η τάση να λέμε απλώς “κάντε αυτή την εργασία” θα πρέπει να σταματήσει».

Η συγγραφή πανεπιστημιακών δοκιμίων έχει επίσης αμφισβητηθεί, με ορισμένα κείμενα που έχουν δημιουργηθεί με τεχνητή νοημοσύνη να κερδίζουν πολύ καλές βαθμολογίες (δεύτερης κατηγορίας) από ακαδημαϊκούς, οι οποίοι δεν μπορούσαν να πουν με σιγουριά πως η εργασία ήταν δημιούργημα λογισμικού.

Προσοχή: Κίνδυνος ερωτικής απάτης

Εκτός από τις απειλές για τις σχολικές εργασίες και τις εξετάσεις, ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι το chatbot θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, μεταξύ άλλων και μέσω ερωτικών επιστολών.

Οι ειδικοί της McAfee προειδοποιούν ότι τα μηνύματα-έκπληξη του Αγίου Βαλεντίνου θα μπορούσαν να έχουν σχέση μάλλον με χρήματα παρά με έρωτα.

«Ο άνθρωποι που δημιουργούν ψεύτικες διαδικτυακές περσόνες (catfishing) για να παρασύρουν άλλους σε σχέσεις, αρχίζουν να χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη για να βελτιώσουν τις ερωτικές απάτες τους», ανέφεραν.

«Για τους απατεώνες που χρειάζονται έμπνευση, το ChatGPT είναι σε θέση να αλλάξει τον τόνο των μηνυμάτων του. Για παράδειγμα, ένας απατεώνας μπορεί να πει στο ChatGPT να γράψει ένα ερωτικό γράμμα ή να το πληκτρολογήσει. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε ερωτικές εξομολογήσεις που ηχούν ειλικρινείς και θα μπορούσαν να πείσουν κάποια/ον να δώσει προσωπικές πληροφορίες του ή να στείλει χρήματα», προσέθεσαν.

Ωστόσο, οι ειδικοί του McAfee συμβουλεύουν: «Υπάρχουν κάποια ενδεικτικά σημάδια ενός γραπτού μηνύματος AI. Για παράδειγμα, η τεχνητή νοημοσύνη συχνά χρησιμοποιεί σύντομες προτάσεις και επαναχρησιμοποιεί τις ίδιες λέξεις. Επιπλέον, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να δημιουργήσει περιεχόμενο που λέει πολλά, χωρίς στην ουσία να λέει τίποτα. Επειδή δεν μπορεί να σχηματίσει απόψεις, τα μηνύματα της τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να είναι επουσιώδη».

Διαβάζετε, λοιπόν, με μεγάλη προσοχή τα μηνύματα που θα σας στείλουν για τη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου, αλλά και κάθε μέρα. Ολο και πιο πονηροί γίνονται οι καιροί.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...