600
To Pegasus αποτελείται από υλικά που αντικατοπτρίζουν το νερό και τον ουρανό και το καθιστούν αόρατο | Strutturaleggera/Jozeph Forakis

To πρώτο αόρατο και… εκτυπωμένο σούπερ γιοτ

Protagon Team Protagon Team 11 Φεβρουαρίου 2023, 16:15
To Pegasus αποτελείται από υλικά που αντικατοπτρίζουν το νερό και τον ουρανό και το καθιστούν αόρατο
|Strutturaleggera/Jozeph Forakis

To πρώτο αόρατο και… εκτυπωμένο σούπερ γιοτ

Protagon Team Protagon Team 11 Φεβρουαρίου 2023, 16:15

Ο γεννημένος στη Νέα Υόρκη από καλλιτέχνες γονείς Τζόσεφ Φοράκις σπούδασε βιομηχανικό σχέδιο στο Rhode Island School of Design and Masters of Industrial Design στις ΗΠΑ και στην Ακαδημία Domus, στο Μιλάνο. Αποφάσισε να δημιουργήσει εδώ και πολλά χρόνια το δικό του στούντιο σχεδίου στο Μιλάνο, έχοντας υπογράψει διαφόρων ειδών πετυχημένα εμπορικά αλλά και βραβευμένα για τον σχεδιασμό τους προϊόντα για μεγάλες εταιρείες, όπως τα φωτιστικά δαπέδου Havana, ποντίκια για τη Logitech, ρολόγια για τη Swatch και κινητά τηλέφωνα για τη Motorola. 

Ο Φοράκις και η ομάδα του έχουν στραφεί με επιτυχία τα τελευταία χρόνια στον σχεδιασμό σκαφών αναψυχής. Η τελευταία δημιουργία του στούντιο του Φοράκις είναι το Pegasus, ένα σκάφος που προς το παρόν λαμβάνει τον χαρακτηρισμό του concept yacht, ενσωματώνοντας μια σειρά από επαναστατικές τεχνολογίες προσαρμοσμένες στα πρότυπα, τις ανέσεις και τις υπηρεσίες που προσφέρει ένα σούπερ γιοτ.

To σκάφος διαθέτει επαναστατικό σύστημα σταθερής, βιώσιμης και φιλικής προς το περιβάλλον παραγωγής ενέργειας, που του προσφέρει απεριόριστη αυτονομία (Strutturaleggera/Jozeph Forakis)

Οπως αναφέρει η ιστοσελίδα Robb Report, το μήκους 96 μέτρων Pegasus αποτελείται από έναν συνδυασμό ασημί μετάλλου και γυαλιού που θα είναι προϊόν τρισδιάστατης εκτύπωσης. Το μείγμα αυτό θα λειτουργεί ως ένα είδος καθρέφτη στον οποίο θα αντικατοπτρίζονται το νερό και ο ουρανός, κάνοντας το σκάφος… stealth, προσφέροντας του δηλαδή αορατότητα. Τα υλικά αυτά θα δημιουργήσουν ένα ιδιαίτερα ελαφρύ σκάφος, που θα χρειάζεται μικρότερες ποσότητες ενέργειας για να κινηθεί, προσφέροντας επίσης τη δυνατότητα στους σχεδιαστές να δημιουργήσουν περισσότερο ωφέλιμο χώρο για τη διαμονή των επιβατών. 

Το Pegasus είναι επίσης φιλικό προς το περιβάλλον, αφού χρησιμοποιεί ένα σύστημα μετατροπής του θαλασσινού νερού σε υδρογόνο μέσω ηλιακής ενέργειας, για να παραχθεί τελικά ηλεκτρική ενέργεια, με την οποία θα κινείται το σκάφος και θα λειτουργούν οι εσωτερικοί του χώροι. 

Ο Φοράκις υποστηρίζει ότι αυτό το σύστημα θα παράγει μηδενικούς ρύπους και, φυσικά, το σκάφος θα μπορεί να κινείται απρόσκοπτα διαρκώς, χωρίς να χρειάζεται στάσεις ανεφοδιασμού.

Οι εσωτερικοί χώροι του σκάφους είναι ευρύχωροι και παρέχουν στους επιβάτες όλες τις σύγχρονες ανέσεις (Strutturaleggera/Jozeph Forakis)
Το δέντρο της ζωής

Το εσωτερικό του σκάφους έχει φουτουριστικό σχεδιασμό, με σπονδυλική στήλη το «Δέντρο της Ζωής», όπως το αποκαλούν οι δημιουργοί του. Πρόκειται για ένα δέντρο που εκτείνεται κάθετα στα τέσσερα καταστρώματα του σκάφους και δίπλα από αυτό υπάρχει μια σπειροειδής σκάλα που διατρέχει όλα τα καταστρώματα. Στη βάση του δέντρου υπάρχει ένας υδροπονικός κήπος, που καθαρίζει τον αέρα στο εσωτερικό του σκάφους, ενώ παρέχει ακόμη και φρέσκες τροφές στους επιβάτες. 

Τα καταστρώματα του σκάφους είναι δημιουργημένα γύρω από ένα μεγάλο δέντρο, στη βάση του οποίου υπάρχει υδροπονικός κήπος (Strutturaleggera/Jozeph Forakis)

Το ανώτερο κατάστρωμα σχεδιάστηκε αποκλειστικά για τον ιδιοκτήτη του σκάφους. Σε αυτό κυριαρχεί μια μεγάλη σουίτα με πλήρη θέα στην πλώρη, καθώς διαθέτει δική της βεράντα. 

Στη διάθεση των επιβατών βρίσκονται, επίσης, ευρύχωρες καμπίνες και χώροι ξεκούρασης και ψυχαγωγίας, καθώς και μια πισίνα, ένα τζακούζι και ένα εξωτερικό μπαρ. Ο Φοράκις αναφέρει ότι εμπνεύσθηκε το σκάφος όταν έκανε διακοπές στα Κουφονήσια, από τα πεντακάθαρα νερά και τον ουρανό του κυκλαδίτικου συμπλέγματος. Σύμφωνα με τους σχεδιαστές, το Pegasus θα χρειαστεί περίπου επτά χρόνια για να κατασκευαστεί. Οσο για την τιμή του, δεν είναι ακόμη γνωστή.

O ιδιοκτήτης του σκάφους θα το απολαμβάνει μέσα από την εντυπωσιακή σε μέγεθος και θέα σουίτα του (Strutturaleggera/Jozeph Forakis)

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...