525
Ο Τραμπ με τη –μέχρι πρότινος εξαφανισμένη– Μελάνια στο πλευρό του, ανακοινώνει την υποψηφιότητά του για το 2024 | REUTERS/Jonathan Ernst

Με την ίδια τοξική συνταγή ο Τραμπ ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για το 2024

Protagon Team Protagon Team 16 Νοεμβρίου 2022, 09:37
Ο Τραμπ με τη –μέχρι πρότινος εξαφανισμένη– Μελάνια στο πλευρό του, ανακοινώνει την υποψηφιότητά του για το 2024
|REUTERS/Jonathan Ernst

Με την ίδια τοξική συνταγή ο Τραμπ ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για το 2024

Protagon Team Protagon Team 16 Νοεμβρίου 2022, 09:37

Ο Ντόναλντ Τραμπ περίμενε να δει πού θα κάτσει η μπίλια στις εκλογές για τη Βουλή των Αντιπροσώπων –τον έλεγχο της οποίας ανέκτησαν οι Ρεπουμπλικανοί που αριθμούν 219 βουλευτές– και εξαπέλυσε την επίθεσή του κατά του Τζο Μπάιντεν. Ο αμετροεπής 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ δεσμεύτηκε το βράδυ της Τρίτης ότι ο Τζο Μπάιντεν «δεν θα μείνει άλλα τέσσερα χρόνια» στον Λευκό Οίκο, επισημοποιώντας, όπως είχε αφήσει να φανεί πριν από μια εβδομάδα, την υποψηφιότητά του στις προεδρικές εκλογές του 2024.

«Ο Τζο Μπάιντεν ενσαρκώνει τις αποτυχίες της Αριστεράς και τη διαφθορά της Ουάσιγκτον», φώναξε με τη γνωστή του οίηση ο Ρεπουμπλικάνος πρώην πρόεδρος, μπροστά στο συγκεντρωμένο πλήθος των αφοσιωμένων υποστηρικτών του και των συγγενών του με κινητά στα χέρια σε αίθουσα της έπαυλής του στο Μαρ-α-Λάγκο, στη Φλόριντα.

«Για να ξαναδώσουμε στην Αμερική το μεγαλείο και τη δόξα της, ανακοινώνω την υποψηφιότητά μου στις προεδρικές εκλογές», είπε ο μεγιστάνας των ακινήτων. «Αυτή δεν θα είναι δική μου εκστρατεία, θα είναι η δική μας εκστρατεία», διαβεβαίωσε o Τραμπ, ο οποίος αυτή τη φορά είχε στο πλευρό του την εξαφανισμένη τους τελευταίους μήνες, Μελάνια.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ —ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με διάφορες έρευνες της δικαιοσύνης, βεβαίως και για τον ρόλο του στην αιματηρή εισβολή των οπαδών του στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021— επιχείρησε να περιγράψει με ειδυλλιακά χρώματα τη θητεία του, μιλώντας για μια χώρα που απολάμβανε ειρήνη, ευημερία και έχαιρε σεβασμού στη διεθνή σκηνή, αντιπαραβάλλοντας τη με τα δεινά που έφερε, κατ’ αυτόν, η προεδρία Μπάιντεν, που, όπως χαρακτηριστικά είπε, «μας έχει φέρει στα πρόθυρα πυρηνικού πολέμου».

Σε ένα ρεσιτάλ πολιτικής τοξικότητας και ψεκασμένων θεωριών συνωμοσιών, ο Τραμπ υποστήριξε: «Πριν από δύο χρόνια ήμασταν σπουδαία χώρα και σύντομα θα είμαστε ξανά», η Αμερική «επιστρέφει», συνέχισε. Επιπλέον επανήλθε στις αγαπημένες του θεματικές, τη μετανάστευση («μας δηλητηριάζουν»), την εγκληματικότητα, («λίμνες αίματος»), υποσχέθηκε ότι θα προωθήσει την επιβολή της θανατικής ποινής στους διακινητές ναρκωτικών, ότι θα επαναφέρει στην ενεργή υπηρεσία μέλη και στελέχη του στρατού που αποτάχτηκαν επειδή δεν έκαναν το εμβόλιο κατά της Covid-19…

Αν και επέκρινε —ξανά— τις εκλογικές διαδικασίες στις ΗΠΑ, μια εβδομάδα αφού διαψεύστηκαν οι προσδοκίες των Ρεπουμπλικάνων πως θα εκδηλωνόταν «γιγαντιαίο κύμα» στις ενδιάμεσες εκλογές, απέφυγε να επαναλάβει τους αστήρικτους ισχυρισμούς του περί εκλογικής νοθείας το 2020 που του στέρησε τη νίκη, ή να αναφερθεί στην αιματηρή έφοδο του όχλου στο Καπιτώλιο.

Προσπαθώντας να σημαδέψει την τράπουλα στην εσωκομματική διαδικασία για το προεδρικό χρίσμα –που δεν θα είναι μια εύκολη πορεία όπως ήταν το 2016–, ο Τραμπ προεξόφλησε ότι η εκστρατεία του θα υποστεί πόλεμο από οργανώσεις «της Aριστεράς», το «κατεστημένο» της Ουάσινγκτον και «τα μέσα ενημέρωσης», σπεύδοντας να συμπληρώσει «δεν θα φοβηθούμε. Θα επιμείνουμε. Θα προχωρήσουμε μπροστά ενάντια στο ρεύμα».

Οπως επεσήμαναν αναλυτές, ανακοινώνοντας την υποψηφιότητά του και αψηφώντας τις θεαματικές αποτυχίες υποψηφίων που υποστήριξε δημόσια στις ενδιάμεσες εκλογές της 8ης Νοεμβρίου, ο 76χρονος σήμερα Τραμπ αποπειράται να αποκτήσει προβάδισμα έναντι των δυνητικών αντιπάλων του στην εσωκομματική κούρσα των Ρεπουμπλικάνων, προτού καν αυτή ξεκινήσει. Ολα αυτά μάλιστα την ώρα που μερίδα τουλάχιστον του συντηρητικού ακροατηρίου και σίγουρα η ελίτ του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος μοιάζουν να εναποθέτουν τις ελπίδες τους για το 2024 στον κυβερνήτη της Φλόριντας, τον Ρον ΝτεΣάντις, ανερχόμενο αστέρα της αμερικανικής Δεξιάς.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...