460
O 61χρονος επιχειρηματίας Γιούρι Βορόνοφ βρέθηκε νεκρός το μεσημέρι της Δευτέρας σε βίλα σε πλούσιο προάστιο της Αγίας Πετρούπολης | CreativeProtagon

Ενας ακόμη ρώσος μεγιστάνας βρέθηκε νεκρός

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουλίου 2022, 19:40
O 61χρονος επιχειρηματίας Γιούρι Βορόνοφ βρέθηκε νεκρός το μεσημέρι της Δευτέρας σε βίλα σε πλούσιο προάστιο της Αγίας Πετρούπολης
|CreativeProtagon

Ενας ακόμη ρώσος μεγιστάνας βρέθηκε νεκρός

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουλίου 2022, 19:40

Νεκρός με τραύμα από πυροβολισμό βρέθηκε στην Αγία Πετρούπολη ένας επιχειρηματίας ο οποίος είχε δεσμούς με την Gazprom, τον ρωσικό ενεργειακό κολοσσό, ανεβάζοντας τον αριθμό των ισχυρών παραγόντων του ρωσικού φυσικού αερίου που πέθαναν με βίαιο τρόπο την τελευταία χρονιά στους πέντε.

Ο λόγος για τον 61χρονο Γιούρι Βορόνοφ, ο οποίος ήταν επικεφαλής της Astra Shipping, μιας εταιρείας μεταφορών που έχει συνεργαστεί με την Gazprom στα έργα της στην Αρκτική.

Το πτώμα του επέπλεε στην πισίνα πολυτελούς κατοικίας κοντά στη ρωσική πόλη. Στο σημείο βρέθηκαν επίσης κάλυκες και ένα πιστόλι, το οποίο δεν ήταν σαφές σε ποιον ανήκει, σύμφωνα με τους Times. Η χήρα του επιχειρηματία είπε ότι ο Βορόνοφ έπινε πολύ αφού έχασε χρήματα σε συγκρούσεις με συνεργάτες και εταίρους.

Ο θάνατός του έρχεται μετά από τους θανάτους του πρώην αντιπροέδρου της Gazprombank Βλάντισλαβ Αβάγιεφ και του πρώην διευθυντή του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού Novotek Σεργκέι Προτοσένια, οι οποίοι αναφέρθηκε ότι αυτοκτόνησαν τον Απρίλιο.

Ο Αβάγιεφ λέγεται ότι πυροβόλησε τη σύζυγό του και την 13χρονη κόρη του προτού στρέψει το όπλο στον εαυτό του. Τα πτώματά τους βρέθηκαν μέσα στο διαμέρισμά τους, αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ, στη Μόσχα.

Ο 51χρονος φέρεται να διέπραξε τις δολοφονίες αφού ανακάλυψε ότι η σύζυγός του ήταν έγκυος στο παιδί του οδηγού του. Εχει αναφερθεί ότι κατά το παρελθόν είχε εργαστεί για τη ρωσική προεδρία, αν και ο ακριβής ρόλος του δεν είναι ξεκάθαρος.

Ο Ιγκόρ Βαλαμπούγεφ, ένας άλλος αντιπρόεδρος της Gazprombank, εξέφρασε την υποψία ο θάνατος του Αβάγιεφ σκηνοθετήθηκε. «Μπορεί να ήξερε κάτι. Μπορεί να αποτελούσε απειλή», είπε, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Ο Βαλαμπούγεφ κατέφυγε στην Ουκρανία μετά την εισβολή της Ρωσίας (περισσότερα εδώ).

Η Gazprom, η οποία ελέγχει την Gazprombank, διευθύνεται από τον μακροχρόνιο σύμμαχο του προέδρου Πούτιν Αλεξέι Μίλερ. Οι τεράστιοι πόροι φυσικού αερίου της χρησιμοποιούνται ολοένα και περισσότερο ως πολιτικό όπλο εν μέσω του πολέμου της χώρας με την Ουκρανία και των εντάσεων με τις δυτικές χώρες.

Ο 55χρονος Προτοσένια φέρεται επίσης να σκότωσε τη γυναίκα του και την 18χρονη κόρη του προτού αυτοκτονήσει στο σπίτι της οικογένειας στην Ισπανία. Ο γιος του, ο οποίος δεν βρισκόταν στο σπίτι κατά τη διάρκεια του περιστατικού, είπε ότι δεν πιστεύει την εκδοχή της αστυνομίας για τα γεγονότα.

Των παραπάνω θανάτων προηγήθηκε ο θάνατος του επικεφαλής της υπηρεσίας μεταφορών της Gazprom, του Λεονίντ Σούλμαν, ο οποίος επίσης βρέθηκε νεκρός στην πολυτελή οικία του στην Αγία Πετρούπολη. Ο Σούλμαν βρισκόταν υπό έρευνα για απάτη.

Τον Φεβρουάριο, ο Αλεξάντερ Τιουλάκοφ, ένας άλλος υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Gazprom, απαγχονίστηκε σε ένα κοντινό χωριό, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις.

Αν και η Ρωσία έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά αυτοκτονιών στον κόσμο για τους άνδρες, ο μυστηριώδης θάνατος πολλών επιχειρηματιών και ανώτερων στελεχών έχει πυροδοτήσει υποψίες ότι μπορεί να βρέθηκαν στο στόχαστρο των μυστικών υπηρεσιών (περισσότερα εδώ).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...