413
Φιαλίδια με το νέο εμβόλιο της Moderna περνούν ποιοτικό έλεγχο σε εργαστήριά της στις ΗΠΑ | REUTERS/Dado Ruvic

Το νέο εμβόλιο της Moderna για τον κορονοϊό είναι πέντε φορές καλύτερο από το αρχικό

Protagon Team Protagon Team 9 Ιουνίου 2022, 19:19
Φιαλίδια με το νέο εμβόλιο της Moderna περνούν ποιοτικό έλεγχο σε εργαστήριά της στις ΗΠΑ
|REUTERS/Dado Ruvic

Το νέο εμβόλιο της Moderna για τον κορονοϊό είναι πέντε φορές καλύτερο από το αρχικό

Protagon Team Protagon Team 9 Ιουνίου 2022, 19:19

Εξαιρετικά αισιόδοξα είναι τα αποτελέσματα από τις πρώτες κλινικές δοκιμές του νέου εμβολίου της Moderna για τον κορονοϊό, καθώς, όπως φάνηκε, ενισχύουν πέντε φορές περισσότερο από ό,τι το αρχικό σκεύασμα την παραγωγή αντισωμάτων.

Σύμφωνα με την αμερικανική εταιρεία, οι προκαταρκτικές μελέτες έδειξαν ότι το νέο εμβόλιο παρήγαγε κατά μέσο όρο 9.500 μονάδες αντισωμάτων, ενώ η τρίτη δόση με το εμβόλιο που κυκλοφορεί, παράγει μόλις 1.800 μονάδες αντισωμάτων. Αυτό σημαίνει ότι τα αντισώματα, πέρα από το ότι θα είναι πιο ισχυρά, θα έχουν και μεγαλύτερη χρονική διάρκεια.

Το εμβόλιο περιλαμβάνει προστασία και από τα στελέχη του αρχικού στελέχους του κορονοϊού (της Γουχάν) και από τη μετάλλαξη Ομικρον, δηλαδή καλύπτει οποιοδήποτε στέλεχος έχει αναδυθεί μέχρι σήμερα, όπως γράφει η βρετανική Telegraph.

«Το νέο εμβόλιο θα μπορούσε να αυξήσει τα αντισώματα σε τόσο υψηλά επίπεδα, που ενδεχομένως να χρειάζεται μόνο μία αναμνηστική δόση κάθε χρόνο», υποστηρίζει ο Πολ Μπάρντον, ιατρικός διευθυντής της Moderna.

Το νέο σκεύασμα, με την κωδική ονομασία «mRNA-1273.214», είναι ένα δισθενές εμβόλιο, δηλαδή στοχεύει τόσο στην αρχική μορφή του κορονοϊού, όσο και στην παραλλαγή Ομικρον.

Οπως φάνηκε στις πρώτες κλινικές μελέτες, με την αναμνηστική δόση, τα αντισώματα κατά της Ομικρον πολλαπλασιάστηκαν κατά οκτώ φορές, σύμφωνα με την εταιρεία.

«Με το “mRNA-1273.214” προβλέπουμε παρατεταμένη προστασία κατά των παραλλαγών που αποτελούν πηγή ανησυχίας, πράγμα που το καθιστά βασικό υποψήφιο για αναμνηστική δόση το φθινόπωρο 2022», δήλωσε ο Στεφάν Μπανσέλ, διευθύνων σύμβουλος της Moderna.

«Θα υποβάλουμε τα προκαταρκτικά δεδομένα και τις αναλύσεις στις ρυθμιστικές αρχές σε Ευρώπη και ΗΠΑ, με την ελπίδα ότι το δισθενές εμβόλιο, που περιλαμβάνει και την προστασία από την παραλλαγή Ομικρον, θα είναι διαθέσιμο προς το τέλος του καλοκαιριού», διευκρίνισε ο ίδιος.

Οι παρενέργειες της αναμνηστικής δόσης με τη νέα σύνθεση του εμβολίου είναι σχεδόν ίδιες με εκείνες του αρχικού. Σύμφωνα πάντα με την εταιρεία, το εμβόλιο ήταν καλά ανεκτό από τους 437 εθελοντές που συμμετείχαν στις δοκιμές.

Διευκρινίζεται ότι όλα τα εμβόλια που κυκλοφορούν σήμερα βασίζονται στο αρχικό στέλεχος του κορονοϊού και αποδεικνύονται όλο και λιγότερο αποτελεσματικά απέναντι στις παραλλαγές που έχουν εμφανισθεί.

Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ θα συγκροτήσει στο τέλος Ιουνίου επιτροπή η οποία θα μελετήσει την επικαιροποιημένη εκδοχή του εμβολίου της Moderna, ενόψει της μεγάλης εκστρατείας χορήγησης αναμνηστικών δόσεων που θα γίνει το φθινόπωρο στη χώρα.

Οι ειδικοί θα εξετάσουν αν το στέλεχος του ιού που χρησιμοποιείται για την ανάπτυξη των σημερινών εμβολίων πρέπει να τροποποιηθεί, και αν ναι, ποια στελέχη χρειάζεται να επιλεγούν και να συμπεριληφθούν, ώστε οι πολίτες να έχουν καλή προστασία από τις πρώτες μέρες του φθινοπώρου του 2022.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...